IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтощени краища – как да се справите с тях?

1 октомври 2020 10 30

Край на този досаден проблем

Снимка: iStock

Както гласи старата поговорка: единствените две неща в живота, които са сигурни, са смъртта и данъците. Е, който е казал тези думи, очевидно не е обръщал внимание на косата си, защото изтощените краища са също толкова постоянни и издържат хиляди години. Всички са предразположени към тях, независимо от текстурата, цвета или дължината на косата.

„Ако не се грижите добре за косата си, краищата ви много бързо ще започнат да се изтощават“, казва фризьорката Анаджид Тейлър, която работи със звезди като Кики Палмър и Тифани Хадиш. Когато започнете да виждате този проблем, косата ви става по-податлива на заплитане, изглежда по-суха и груба. Най-честият признак за изтощени краища, е лек косопад при ресане.

коса istock

Снимка: iStock

Тъй като проблемът засяга почти всеки от нас, има хиляди подхранващи и възстановяващи продукти за грижа за косата, за да се гарантира че тя ще остане здрава възможно най-дълго. InStyle разговаря с двама фризьори, които споделят своите любими процедури и съвети за предотвратяване на изтощени краища.

Как да се справим с изтощените краища?

Използвайте редовно маска за коса

Според Лари Симс – фризьорката на Габриел Юниън-Уейд и Реджина Кинг, краищата са винаги най-нездравословната и най-сухата част от косата, но има бърза корекция за тези проблеми. За да хидратирате краищата си, използването на маска за коса е от решаващо значение. Тя може да бъде решение за всички типове коса, но е особено полезна за хората с естествено къдрава и за тези, които редовно си къдрят прическите.

„По-къдравата коса обикновено е по-суха поради състава на кутикулата“, казва Симс пред InStyle. Експертът съветва да използвате маска всеки път, когато миете косата си. Най-важното нещо е да бъдете последователни, иначе няма да видите желаните резултати. 

коса istock

Снимка: iStock

Ако обаче имате тънка или фина коса, заложете веднъж седмично на терапия с растително масло като бадемово или кокосово. „То не се изплаква напълно, но достатъчно, така че фината коса да не се чувства натоварена и все пак да получите всички хранителни вещества и хидратацията, която ви е нужна“.

Внимавайте с горещите предмети

Както Лари Симс, така и Анаджид Тейлър съветват да не използвате прекалено често горещите инструменти като преси, маши и сешоари. Те могат да причинят по-бързото изтощаване на краищата и да предизвикат заплитане на косата. Вместо това, експертите съветват да оставите косата сама да изсъхне след душ.

Всъщност, горещите инструменти за красота могат толкова много да навредят на космените фоликули, че Тейлър съветва хората с естествени къдрици да ги използват само веднъж на шест месеца. Хората с права коса могат да се поглезят с тях веднъж месечно. 

Внимателно прочетете етикета на продуктите си

Силната коса е по-малко податлива на накъсване и изграждането на здравината ѝ започва с използването на възстановяващ шампоан и балсам. Винаги е добре да се спрете на продукт, който познавате и знаете, че е полезен за вашата коса. 

„Косата съдържа основно кератин. Трябва да използвате продукти, които изграждат този протеин, за да помогнете за възстановяването на косъма, да го укрепите и да предотвратите изтощаването“, казва Симс. 

коса istock

Снимка: iStock

Двете ключови съставки, които трябва да се търсят в продуктите за коса, са биотинът и креатинът, които са специално предназначени за възстановяването на космените снопове. Те също така подсилват крехката коса от често срещани стресови фактори, които причиняват изтощаване на краищата. Тук се включват честото боядисване и сезонни промени.

Внимавайте при къпането

Един от най-простите и ефективни трикове за повишаване на хидратацията е използването на шампоан и балсам веднага след като влезете под душа. След като сте измили шампоана, оставете балсама да постои докато измиете тялото си. За да засилите още повече ефекта, Тейлър съветва да поставите шапка за къпане върху косата си, след като сте нанесли балсама. „Топлината може да активира още повече съставките на продукта“, споделя тя.

Маслата за коса са ваши приятели

За заплетени, грубо изглеждащи кичури, които се нуждаят от допълнително внимание, покрийте краищата на суха или мокра коса с хидратиращо масло като бадемово, арганово или масло от жожоба. Всички те спомагат за успокояване и изглаждане на косъма, като същевременно предпазват от допълнителни щети. 

„Въпреки че маслата не могат да излекуват вече изтощения край, те ще помогнат на здравата коса да остане такава и ще предотвратят появата на такъв проблем“, казва Тейлър, която предлага да се използват маски и балсами на маслена основа.

коса istock

Снимка: iStock

Имайте предвид, че маслата са силни и затова започнете с малко количество колкото грахово зърно и го нанесете точно върху краищата, особено когато го използвате върху суха коса. Може също така да го срешете в мокрите краища или пък да завържете косата си на плитка или кок, за да придадете на косъма повече хидратация и наистина да заключите ефекта.

Променете грижата си за коса според сезона

Мястото, на което живеете, играе огромна роля за вида продукти за грижа за косата, които трябва да използвате. Всички те трябва да се изменят според сезона. Сухият, студен въздух през зимата е изключително суров особено върху необработената коса, но лятното слънце също може да причини известни щети.

„Много хора не се замислят колко много косата ни изсъхва през лятото. През този сезон може да има много влага, но слънцето и топлината не влияят добре на косъма“, казва Тейлър пред InStyle. 

слънцезащитен крем,

Снимка: iStock

За да се преборите с нежеланата сухота както през лятото, така и през зимата, трябва да се заредите с хидратиращи продукти, които съдържат съставки като мед, както и масла богати на хиалуронова киселина, за да поддържате косата си еластична и здрава. За есента и пролетта се съсредоточете върху възстановяването и укрепването на увредената и отслабената коса. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари