IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да премахнем белезите от акне?

11 октомври 2020 12 00

Може с процедури или без намесата на лекар

Снимка: iStock

Ако сте един от многото, засегнати от акне всяка година, тогава знаете, че проблемът не е само в досадните пъпки, а и в това, което оставят след себе си. В края на краищата, белезите от акне и тъмните петна са два странични ефекта от кожното състояние, които могат да се превърнат в също толкова досадни, колкото самото акне.

Но въпреки че те често се използват като взаимозаменяеми, белезите от акне и тъмните петна всъщност са две различни неща, които изискват самостоятелно лечение. Дерматолозите обясняват как да определите кой от страничните ефекти се е появил при вас, най-добрите възможности за лечение при лекар и при използването на търговски продукти, както и как да намалите появата на тъмните петна и белезите.

Каква е разликата между тъмни петна и белези от акне?

Като за начало, нека дефинираме понятието белег от акне. Ще познаете, че страдате от него, ако забележите трайни вдлъбнатини или повдигнати подутини в кожата си. Д-р Джошуа Цайнхер казва пред InStyle, че има четири основни вида белези от акне. Това са:

► Хипертрофични – дебели подутини.

► Търкалящи се белези – характеризиращи се с вълнисти белези или разклонения в кожата.

► Боксови белези

► Ледени белези – дълбоки, но тесни белези, които карат кожата да изглежда така сякаш някой я е пробол с ледена висулка.

От друга страна тъмните петна, които често погрешно се определят като белези от акне, не са постоянни и не причиняват удебеляване на кожата, което е показателно за другото кожно състояние. Тъмните петна са резултат от поствъзпалителна хиперпигментация, която се появява, когато меланоцитите реагират на травма или възпаление, като произвеждат пигмент, който кара увредената област да потъмнее.

Какво причинява белезите от акне?

Белезите от акне са причинени от необичайно производство на колаген, което се случва, когато кожата се бори с появата на пъпки. За съжаление, те могат да се появят независимо дали пипате и стискате пъпките или не. Това е така, защото възстановяването след акне е свързано и с генетиката на човек.

акне, грижа

Снимка: iStock

„Не разбираме защо, но някои хора имат по-силна лечебна реакция от други“, казва д-р Цайнхер. Той допълва, че в някои случаи тежкото акне може да заздравее с почти никакви следи по кожата. При други обаче дори лекото акне може да остави значителни белези. Независимо към коя категория спадате, не трябва да пипате пъпките и да ги стискате, защото това може да увеличи риска от белези.

Кое е най-доброто лечение?

Докато лошата новина е, че истинските белези от акне са постоянни, има няколко дерматологични лечения, които могат да осигурят значително подобрение на външния ви вид.

► Лазерни процедури

Д-р Цайнхер казва, че лазерните процедури действат чрез пробиване на микроскопични дупки в кожата, създавайки изкуствена рана и това позволява на кожата сама да се излекува. 

► Микронидлинг

Микронидлинг е друга по-нова възможност за лечение на белези от акне. Подобно на лазерите, той създава контролирани увреждания на кожата и позволява на нов колаген да замести този, който е виновен за образуването на белези.

Що се отнася до разходите, дерматолозите казват, че всичко зависи от обхвата на третираната кожа и от специалиста, който извършва услугата. „Често за постигане на оптимални резултати може да са необходими лечения с интервал на всеки четири до шест седмици“, казва д-р Цайнхер пред InStyle. 

Как да предотвратим появата на белези?

Тъй като борбата с белезите започва още с тяхното предотвратяване, д-р Цайнхер казва, че има няколко лечения без рецепта, които може да ви помогнат в това състояние.

► Салицилова киселина

Това е добро начало да поддържате кожата си чиста. Д-р Цайнхер препоръчва да използвате продукти, които освен салицилова киселина, съдържат и успокояващи растителни съставки за успокояване на възпалението в кожата.

► Бета-хидрокси киселина и ретинол

Продуктите с бета-хидрокси киселина, която премахва излишното омазняване и ексфолира мъртвите кожни клетки, също е солиден избор, за да поддържате кожата си чиста. Също така може да пробвате и локални ретиноиди като серуми и кремове. Ако вече страдате от белези, ретиноидите могат да предложат и още един ефект. Те стимулират производството на колаген и укрепват кожата. 

► Слънцезащитен крем

Друго ключово оръжие срещу белезите е слънцезащитният крем. Това е най-добрият начин да се предотврати влошаването на кожното състояние или потъмняване на лицето. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари