IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6-те най-добри естествени съставки за вашата коса

31 октомври 2020 13 30

Погрижете се за визията си, без да посещавате козметичния салон

Снимка: Pixabay

Косата – едно от най-важните неща за всяка дама. Структурата, оформянето и цветът са трите основни фактора, които изграждат една прическа. Салоните за красота предлагат изключително много варианти за грижа за косата, които поддържат косъма здрав и силен. По време на пандемията обаче забравихме за професионалистите и трябваше да се справяме сами с поддържането на красива коса.

Обърнахме се към различни продукти, намиращи се в търговската мрежа, но не можехме да постигнем същия успех. Причината е, че много от продуктите за грижа за косата съдържат изкуствени химикали, които могат да изсушат косъма и да раздразнят скалпа. Тъй като не сме професионалисти, напълно възможно е да избираме и грешните стоки. 

За наше щастие, има много естествени съставки, които могат да ни помогнат, независимо дали искаме да хидратираме сухата си коса, да защитим третираните с цвят косми, или пък да намалим пърхота. Натуралните съставки могат да съдържат витамини, да служат като овлажнители или да действат като противогъбични средства. 

Ето шест от най-добрите естествени съставки за грижа за косата

1. Масло от авокадо

Маслото от авокадо е естествен омекотител, което означава, че може да омекоти и изглади косата. По-конкретно, това може да помогне за хидратиране на космените фоликули и също така може да предотврати увреждане от топлина. Този тип увреждане се получава при третирането на косата с маша, преса или дори сешоар. 

Освен това маслото от авокадо може да насърчи цялостното здраве на косата и да намали накъсването ѝ. Това е така, защото то съдържа мастни киселини, които могат да помогнат за възстановяването на кутикулата, хидратират косата и предпазват от изтощаване. 

авокадо, масло

Снимка: Pixabay

Авокадовото масло съдържа и антиоксиданти. „Те предпазват косата от замърсяване от околната среда и намаляват чупливостта, която може да бъде резултат от него“, казва Микеле Фарбер пред Insider. Той допълва, че е добре да използвате и маска за коса, която съдържа масло от авокадо, защото по този начин ще намалите нежеланото къдрене и чупливостта на косата.

2. Кокосово масло

Кокосовото масло е хидрофобно, което означава, че отблъсква водата. Това му позволява да проникне дълбоко в косъма и да предпази косата от увреждане, причинено от често намокряне и изсушаване. Постоянното навлажняване на косата може да доведе до промяна в текстурата на косъма.

„Когато косъмът набъбва бързо, той рискува да загуби по-бързо влагата, когато косата изсъхне“, казва д-р Лаваня Кришнан. Тя препоръчва да нанесете кокосовото масло върху косата си преди да я намокрите, за да предотвратите това набъбване и да я предпазите от увреждане. 

Нещо повече, доклад от 2015 година показва, че кокосовото масло като ефективна съставка в грижата за косата също може да намали загубата на протеини поради способността му да прониква дълбоко в косъма.

3. Арганово масло

Аргановото масло е богато на вещества, които могат да проникнат в косъма и да намалят сухотата. Тези съединения включват витамин Е, олеинова киселина и линолова киселина. 

Д-р Кришнан казва, че аргановото масло е чудесно за придаване на блясък на косата, най-вече благодарение на компонента витамин Е, а също така е особено полезно за боядисана коса. Тя препоръчва нанасянето на този продукт след като сте се боядисали, за да се намалят щетите и сухотата.

В изследване от 2013 година се прилага арганово масло върху боядисани екстеншъни и се установява, че то е ефективно за предотвратяване на загубата на протеин и за смекчаване на щетите, които обикновено се причиняват от боята за коса.

4. Мед

Медът е богат на антиоксиданти, което означава, че може да се бори с увреждането на косата от свободните радикали и оксидативния стрес. Поради това Кришнан казва, че той може да помогне за предотвратяване на щетите от прекаленото излагане на слънце и замърсителите от околната среда. 

Освен това Фарбер споделя, че медът е чудесен за хидратация, тъй като има овлажняващи свойства. Това означава, че той помага за задържането на влагата в косъма. Този ефект е изключително полезен при хора, които изпитват по-често накъсване на косата. 

мед Pixabay

Снимка: Pixabay

„Въпреки че няма много доказателства за връзката между меда и растежа на косата, неговите овлажняващи свойства, съчетани с антиоксидантните му такива, вероятно помагат за намаляване на накъсването, което може да допринесе за загуба на коса и да възпрепятства растежа“, казва Фарбър пред Insider. Той добавя, че медът може да помогне и при борбата с пърхота.

Проучване от 2011 година изследва 30 участници със себореен дерматит и пърхот. Половината от тях са служили като контролна група, а другата е направила лечение с мед в продължение на четири седмици. Тези, които са се подложили на медния метод, са забелязали значително подобрение в борбата със сърбежа и лющенето на скалпа. Те също така са имали и по-малко косопад.

5. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е по-полезно за скалпа, отколкото за самата коса. Известно е със своите противогъбични свойства и д-р Кришнан казва, че може да намали сърбежа и лющенето на скалпа, причинени от гъбичен пърхот. Това е така, защото чаеното дърво може да намали растежа на дрождите „Malassezia“, които причиняват пърхот.

Ползите от тази съставка са очертани от проучване, направено през 2002 година, където изследователите установяват, че шампоан с 5% чаено дърво е по-ефективен от плацебо ефекта. В продължение на четири седмици участниците, които използвали шампоан с чаено дърво, имали 41% подобрение в борбата с пърхота. 

Въпреки това трябва да се внимава, когато се прилага масло от чаено дърво върху скалпа. „Прекомерната му употреба причинява контактен дерматит при пациенти с по-чувствителна кожа“, казва Кришнан. Ако използвате тази съставка, не забравяйте да я разреждате.

Етеричните масла винаги трябва да се разреждат, за да се избегне дразнене. Фарбер препоръчва да добавите малко количество към шампоана си и първо да изпробвате на тестово място, преди да нанесете върху целия си скалп. По този начин ще бъдете сигурни, че нямате лоша реакция към маслото от чаено дърво.

6. Алое вера

Растението алое е полезно както за скалпа, така и за косата. Кришнан казва, че то може да поддържа косата хидратирана, което води до по-гладката ѝ структура. „То е полезно за чуплива коса, като спомага за растежа и устойчивостта ѝ“, казва тя пред Insider. 

Алоето може да се използва и за намаляване на пърхота, тъй като изследванията показват, че растението има антибактериални и противогъбични свойства. Поради това може да намали количеството гъбички по скалпа, което намалява разпространението на пърхота. 

алое вера

Снимка: Pixabay

Ако страдате от мазен скалп и коса, Фарбер казва, че алоето може да намали излишното омазняване около космения фоликул и да почисти скалпа. На всичкото отгоре растението съдържа колаген, който може да помогне за възстановяване на увредената коса. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари