IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 причини защо брадатите мъже са секси

18 ноември 2020 17 50

И защо са възприемани за по-надеждни и компетентни от мъжете без брада

Istock

Защо мъжете си пускат бради? Много просто – защото те ги карат да се чувстват по-привлекателни. За мъжете окосмяването по лицето им е подобно на това, което жените чувстват към косата и кожата си. Брадата може да направи или наруши самочувствието на мъжа. Интересно е как дори късата брада може да промени самочувствието на мъжа. Какво казва науката за мъжете, които си пускат бради и защо брадите станаха толкова важна част от имиджа на мъжа, разберете по-долу:

1. Мъжете с брада изглеждат и се чувстват по-мъжествени

Обществото може да е модерно, но значението на мъжествеността (поне в съзнанието на много мъже) не се е променило през вековете. За мъжете брадата е символ на господство. Тя им дава сила и убеденост, почти както бронята дава на войника. Дарвин предполага, че брадите са били използвани за сплашване на враговете от мъжки пол в древността. Тогава брадата е показвала сила, социален статус и дори богатство. И в днешно време наличието на брада кара мъжа да се чувства по-силен. В крайна сметка окосмяването по лицето е страничен ефект от мъжкия хормон – тестостерон. Този хормон е отговорен за много функции в тялото на мъжа, като изграждане на мускули, развитие на сперматозоиди и здравословна ерекция.

2. Мъжете с брада са възприемани за по-надеждни

Повечето хора гледат на мъжете с брада като на по-агресивни от тези без брада. Има много изследвания, които показват, че хората могат да разпознаят гнева на брадат мъж доста по-бързо, отколкото радостта му. Въпреки че наличието на брада прави мъжете да изглеждат по-доминиращи, не е задължително те да са такива. Според Марк Травърс, доктор на науките, психолог и писател, усмихнатият брадат мъж изглежда по-надежден, по-полезен, по-компетентен и дори по-приятелски настроен. Брадата дава възприятие за интелигентност, увереност, здравина, сила и превъзходство.

3. Жените обичат мъжете от вида „мачо“.

Една голяма причина мъжете да се чувстват по-привлекателни с брада е, че... са такива! Много проучвания показват, че жените си падат по мъже с брада. Брадата е не само модно изявление. Дарвин предполага, че за мъжете отглеждането на брада е започнало като декоративна характеристика за привличане на другия пол. Смята се, че праисторическите жени са били по-привлечени от партньори с брада, като са ги считали за по-плодовити. И до ден днешен жените са привлечени от по-самоуверени мъже.

4. Брадата може да маскира черти, които мъжът не харесва в себе си

Брадата за мъжа е като грима за жените. Чрез нея те могат да прикрият неща в лицето си, които не харесват – пълни бузи, белези от акне, малка брадичка и т. н. Възможността да скрият свой дефект повишава самочувствието на мъжа. Добре поддържаната брада, особено от професионален бръснар, може да се използва за оформяне на линиите на лицето и подсилване на погледа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари