IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за ръцете: Как да постигнем чиста и мека кожа?

29 ноември 2020 18 00

5 съвета, полезни в условия на пандемия

Снимка: iStock

Броите ли колко често миете ръцете си през деня? Със сигурност в нормална обстановка числото надвишава 10. Сега обаче не се намираме в обикновен свят, а в условия на пандемия, където личната хигиена е по-важна от всичко. Миенето на ръце стана задължително, дори когато не чувстваме мръсотия, а използването на дезинфектанти и мокри кърпички е познато на всеки от нас.

Независимо дали работите от вкъщи, или пътувате до офиса, ръцете са частта от тялото, която най-често и най-бързо се замърсява. Да не говорим, че с тях пипаме лицето, устата и очите, които са лесен вход за инфекции към организма. Затова хигиената е поставена на първо място, но честото миене е нож с две остриета. Колкото е полезно, толкова е и вредящо за кожата на ръцете.

Прекаленото излагане на вода причинява сухота и грубоватост. Тези проблеми могат да бъдат решени с правилната грижа, която е задължителна по време на зимата и още повече, по време на пандемия. Докато поддържаме здравето си, трябва да помислим и за красотата си.

Ето как да се грижите за кожата на ръцете

1. Не се мийте с топла вода

Най-вероятно знаете, че има техника, с която трябва да миете ръцете си. В началото на пандемията беше изчислено, че трябва да се търкате в продължение на 2 минути. Това е времетраенето на песента „Честит рожден ден“, така че много хора започнаха да пеят и да се мият. И докато всички експерти бяха съгласни за този метод, то имаше разногласия относно температурата на водата.

миене на

Снимка: iStock

Според д-р Майкъл Хендрикс, няма голямо значение дали се миете с топла или студена вода. Важното е да го правите правилно и достатъчно дълго. Това е добра новина, тъй като високата температура дехидратира ръцете. Ако все пак ви е твърде студено, може да се миете с хладка вода, но задължително използвайте хидратиращ сапун. Търсете продукти със съдържание на лавандула, алое или масло от шеа, за да поддържате кожата мека и приятна на допир.

Не забравяйте да подсушите добре ръцете си. Според експерти, микробите се развиват по-бързо в мокра среда.

2. Използвайте мек дезинфектант

Дезинфектантите за ръце са решението за добра хигиена, когато ви се налага да пътувате или да сте цял ден навън. За да бъдат ефективни, те трябва да имат високо съдържание на алкохол – поне 60%, но това може да навреди на кожата и ноктите. За щастие, голямата нужда от дезинфектанти напълни пазара с различни видове и може да си изберем най-добрия за нас.

дезинфектант pixabay

Снимка: Pixabay

Търсете продукт, който е добър за кожата и съдържа успокояващи съставки. Такива са невен, алое, лайка, както и смес от етерични масла. Както при сапуна и водата, когато става въпрос за дезинфектант, трябва да сте сигурни, че го втривате по всеки сантиметър от ръцете си. Не спирайте докато течността не изсъхне.

Също така не забравяйте, че трябва да използвате дезинфектант, който е одобрен от Министерството на здравеопазването.

3. Нанесете овлажнител

Чувствате ръцете си сухи и стегнати след измиване? Това е така, защото сапуните и дезинфектантите премахват естествените масла от външния слой на кожата. „Кожните клетки са като тухли, а хоросанът са различните липиди, включително холестерол и керамиди, които държат клетките заедно, за да създадат бариера“, казва д-р Стърн пред Women's Health.

крем за

Снимка: Pixabay

И тъй като почистването на ръцете е жизненоважно, най-добрият метод за борба със сухата кожа е овлажняването на ръцете да е толкова важно за вас, колкото и миенето. Да, всеки път, когато се дезинфекцирате, трябва да нанасяте овлажняващ крем. Потърсете такъв, който съдържа керамиди и хиалуронова киселина, но няма аромати или оцветители, които могат да предизвикат дразнене.

4. Помислете за кожичките

Всичкото това измиване може да причини хаос при ноктите ви, особено при кожичките. Това е естественият уплътнител на ноктите и когато той стане сух и дехидратиран, се уврежда и позволява на водата и влагата да влязат в нокътната единица. Това може да доведе до болезнени бактериални инфекции, зачервяване и подуване.

лакиране на

Снимка: Pixabay

Ето защо д-р Стърн казва, че никога не трябва да режете кожичките си, а по-скоро да ги поддържате здрави, като ги избутвате обратно навътре и след това нанасяте крем за кожички. Може би сте забелязали, че лакът ви избледнява по-бързо от преди. Това също е резултат от постоянното миене. Кремът за кутикули може да ви помогне. Д-р Джин Чой препоръчва да го нанасяте върху кожичките и ноктите си, след което да сложите топ лак на всеки три дни, за да запазите маникюра си.

5. Лепящи се нокти

Маникюрът е начин да промените настроението си. В условия на пандемия обаче ходенето до салона стана рядкост и много дами трябваше да помислят за лакиране у дома. И ако все още не сте усвоили техниката, имаме решение за вас. Говорим за лепящите се нокти, които могат да бъдат отговор на всичките ви проблеми.

нокти IStock

Снимка: iStock

Те остават на мястото си, независимо от прекаленото миене на ръце и имат залепваща подложка, която пасва точно на нокътя. Освен това не ви се налага да сте професионалист, за да се сдобиете с такъв вид маникюр. Преди да ги залепите, е добре да нанесете лакочистител, за да осигурите по-добро захващане. Повечето марки имат и различни дизайни, така че може да сменяте ноктите си през седмица, без да ви се налага да чакате за час или да напускате дома си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари