IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Козметични съставки: Какво да знаете преди смесването им?

30 ноември 2020 12 30

Дерматолози споделят своите съвети

Снимка: Pexels

Използването на много козметични продукти в грижа за кожата някога беше задължително. Спомняме си за режим, който включва цели 12 стъпки. Но заради пространството на рафта и пълнотата на портфейла е време да предпочетете качеството пред количеството. Ключът към успеха е да разберете как да комбинирате съставките.

Някои от тях се допълват и укрепват, докато други не се харесват толкова много. Как можем да ги различим? Като се вслушаме в съветите на професионални дерматолози и внимаваме при следващата си покупка.

Съставките, които си пасват

Салицилова киселина и ниацинамид

Всеки, който някога е виждал пъпка по лицето си, е запознат със салициловата киселина. Тя лекува акне чрез премахване на мазнини и остатъци от мъртви кожни клетки от порите, но този вид ексфолиране може да доведе и до раздразнение. Тук се появява ниацинамидът, известен още като витамин В3. Дерматологът д-р Давал Бханусали го добавя към процедурите си, защото е добро противовъзпалително средство и може да помогне за успокояване на дразненето.

кожа, грижа

Снимка: iStock

Добрата новина е, че ниацинамидът си пасва добре със салициловата киселина, защото и двете работят за една и съща крайна цел – лечение на пигментацията и изравняване на тена на кожата. Може да използвате серум със салицилова киселина, след което да нанесете такъв със съдържание на ниацинамид.

Витамин С и витамин Е

Витамин С оглавява списъка с най-добрите съставки за кожата. Мощният антиоксидант помага да се предпазите от увреждането, което причиняват свободните радикали – виновниците за преждевременното стареене. „Той е от съществено значение за производството на колаген, който придава на кожата стегнатост и се бори с появата на бръчки“, казва д-р Либи пред Women's Health.

бръчки, крем

Снимка: iStock

Тя предлага да комбинирате витамин С с друга антиоксидантна сила – витамин Е. Тяхната отборна работа засилва ефектите им, като витамин Е прави витамин С четири пъти по-силен. Изберете продукт, който вече съдържа двете съставки. Те ще обединят сили, за да увеличат защитата на кожата и да ограничат причинените от UV лъчи увреждания.

Ретинол и керамиди

Първата съставка в тази двойка прави всичко – от избледняването до предотвратяване на бръчки – но също така е известно, че ретиноидите изсъхват. Спрете негативните ефекти още преди да са се появили, като направите двоен „сандвич“ за кожата.

Нанесете овлажнител, последвайте го с ретиноид, след което повторете с овлажнителя. Подреждането по този начин помага на ретиноидите да проникнат по-дълбоко в кожата и да приложат магията си. Всеки един от тези по-ранни досадни странични ефекти може да бъде потушен от керамидите в овлажнителя.

крем за

Снимка: iStock

„Кожната бариера разчита на керамидите, за да остане здрава и способна да задържа влага“, казва д-р Либи. С годините губим тези съединения, но прилагането на овлажнители възстановява липсата.

Какво не трябва да смесвате

Съставките против акне

Помните ли всички онези ползи от витамин С? Може несъзнателно да ги премахнете, ако заедно с него използвате популярната съставка за борба с акнето – бензоил пероксид. Тя може да дестабилизира витамина и затова те не трябва да се използват последователно. Често срещана грешка е използването на почистващ препарат с бензоил пероксид и след това прилагане на такъв с витамин С. Дерматолозите съветват да използвате продукта с бензоил през нощта, а този с витамин С - сутрин.

Две ексфолиращи съставки

Прекалената употреба на съставки като ретинол и химически ексфолианти може да причини лющене, зачервяване и дори изгаряния. За начало е най-безопасно да използвате алфа-хидрокси киселини (като гликоловата) или бета-хидрокси киселини (като салициловата) два пъти седмично, но не в същите дни, в които използвате ретинол.

Внимавайте с активните съставки

В крайна сметка – твърде много от доброто се превръща в лошо, така че внимавайте с наслояването на мощни съставки. Д-р Либи е виждала пациенти, които използват почистващ препарат и крем с гликолова киселина. Това обаче не би повлияло добре на кожата, а би причинило зачервяване и лющене на лицето. Когато се съмнявате за реакцията, просто въвеждайте по един продукт на седмица в рутината си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари