IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кокосово масло – полезно ли е за кожата и как да го използвате правилно?

18 януари 2021 08 30

То е подходящо, ако имате екзема или розацея

Снимка: iStock

В днешно време хората използват кокосово масло за всичко – от храна до продукти за грижа за кожата. Докато то има предимства като овлажняване и намаляване на възпалението, то също така може да запуши и порите ви. Някои хора с алергия към дървесни ядки могат да получат неприятна реакция към кокосовите орехи, така че трябва да бъдете предпазливи, когато използвате този продукт.

Преди да започнете да нанасяте кокосово масло по цялото си тяло, трябва да знаете дали то е подходящо за вашия тип кожа и как може да ви се отрази.

Какво е кокосовото масло?

Има два основни вида кокосово масло – необработено и рафинирано. Първото се прави от пресни кокосови орехи и обикновено е с по-високо съдържание на полифеноли и антиоксиданти. Рафинираното кокосово масло преминава през повече етапи на обработка, включително машинно пресоване за получаване на готовия продукт. В някои случаи към него се добавят избелващи и химически разтворители.

Кокосовото масло също може да бъде етикетирано като студено пресовано, когато се произвежда без топлина. „Този тип може да е по-богат на хранителни вещества“, казва д-р Микеле Грийн пред Insider. Благодарение на по-големите количества полифеноли и антиоксиданти, както и на ограничената му обработка, необработеното кокосово масло, особено когато е студено пресовано, е по-добър избор за използване върху кожата.

кокосово масло

Снимка: iStock

Докато кокосовото масло може да осигури дерматологични ползи, то може да не е подходящо за всички. Разделихме ползите и вредите от използването му върху кожата, за да разберете дали трябва да си закупите подобен продукт.

Кокосовото масло е овлажнител

Нанасянето на кокосово масло върху кожата ви може да помогне за задържане на влага. Това е така, защото то съдържа компонент от керамиди, наречен линолова киселина.

Керамидите са органични съединения, които естествено се намират в кожата и често се добавят към козметичните продукти. „Те спомагат за укрепване на кожната бариера и минимизират загубата на влага“, казва дерматологът д-р Ципора Шайнхаус. В малко проучване от 2004 година участниците използвали необработено кокосово масло върху краката си два пъти дневно в продължение на 14 дни. В края на експеримента хидратацията на кожата се подобрила значително. Кокосовото масло може да бъде особено полезно при хора, страдащи от екзема или хронично суха кожа.

Кокосовото масло намалява възпалението

Кокосовото масло може също да намали възпалението на кожата, което причинява обриви, зачервяване или сърбеж. Това се случва, тъй като продуктът укрепва кожната бариера, което свежда до минимум попадане на външни дразнители и поддържа хидратацията. Двата ефекта действат за намаляване на потенциално възпаление.

Честите кожни заболявания, които включват възпаление са:

► Псориазис – хронично заболяване, което произвежда люспести петна по кожата, които се зачервяват и сърбят.

► Контактен дерматит – когато кожата влиза в директен контакт с алерген.

► Екзема – зачервяване на кожата и сърбеж.

Тези състояния могат да бъдат успокоени, поне временно, с кокосовото масло. В проучване от 2018 година се доказва, че необработеното кокосово масло потиска възпалението на кожата и подобрява функцията на кожната бариера.

Кокосовото масло запушва порите

Кокосовото масло е комедогенно, което означава, че може да запуши порите ви, увеличавайки риска от акне. Според експерти, по комедогенната скала, кокосовият орех достига до четвърта степен. Това показва силата на запушване на дадена съставка, оценена от нула до пет. В резултат на това честото използване на кокосово масло, особено върху лицето, не се препоръчва.

кокосово масло,

Снимка: iStock

Въпреки че кокосовото масло е комедогенно, не всеки ще получи акне от използването му. Това се дължи на различните типове кожа и индивидуалната реакция на всеки от тях.

Как да използваме кокосово масло?

Кокосовото масло ще повлияе на кожата на всеки от нас по различен начин. Именно затова е добре да създадете собствена рутина, а не да копирате тази на приятел или близък. Ето как да използвате продукта въз основа на вашия тип кожа:

► Хора с екзема: Благодарение на овлажняващите и противовъзпалителни свойства, можете да използвате кокосовото масло, за да успокоите симптомите на екземата. В проучване от 2013 година се доказва, че прилагането на необработено кокосово масло върху кожата на деца с екзема в продължение на осем седмици подобрява хидратацията.

► Хора със суха кожа: Ако имате суха и лющеща се кожа, използването на кокосово масло вместо обикновен овлажнител може да я омекоти и хидратира.

► Хора с диабет: Диабетиците със сухи и люспести крака може да заложат на това естествено масло за овлажняване и предотвратяване разрушаването на кожната бариера, което в противен случай може да ги изложи на риск от инфекция на кожата и краката. Тъй като хората с диабет могат да загубят усещане в крайниците, трябва внимателно да следите за следи от дразнене или алергични реакции.

► Хора с предразположена към акне или мазна кожа: За хора, склонни към акне, кокосовото масло може да запуши порите и да предизвика появата на пъпки. Ако решите да използвате кокосово масло като част от вашата процедура за премахване на грима, бъдете сигурни, че сте изплакнали обилно лицето си, за да не запушите допълнително порите си.

Ако все пак искате да опитате кокосово масло, има няколко начина да го включите към рутината си:

► Като първа стъпка го включете в двойното почистване вечер, като го измиете добре на втория път.

► Нанесете го върху ръцете и краката докато си взимате душ.

► Намажете ръцете преди лягане.

► Нанесете върху влажен скалп или коса и го оставете да подейства за 30 минути. След това измийте с шампоан.

Ако имате склонна към акне или мазна кожа и трябва да избягвате използването на кокосово масло върху лицето, експертите препоръчват да го прилагате върху области с по-дебела кожа като лакти, колене, крака.

кокосово масло

Снимка: iStock

„Кокосовото масло може да се използва като лосион за тяло или балсам за устни. Ако обаче започнат да се появяват пъпки, незабавно трябва да спрете с употребата“, казва Брук Джефи пред Insider. Ако все пак не искате да се отказвате от него, може да потърсите продукти, които го съдържат като съставка, вместо да използвате чисто кокосово масло.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари