IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от ший – кои са предимствата му в грижата за кожата?

15 февруари 2021 12 30

Кремът за ръце с него намалява сухотата и предотвратява напукване

IStockphoto

Кокосовото масло като че ли се превърна в най-търсеният и използван продукт в грижата за кожата през последните няколко години. Натурално или като съставка в козметиката, то омекотява и подхранва кожата. Но покрай славата му на природно средство, като че ли подценяваме някои други негови братовчеди, които са доста по-ефикасни.

Масло от ший или карите, както още го наричат, също е основен компонент в много кремове, лосиони и други, които употребяваме през този сезон. Всички те са обединени от факта, че имат мощно овлажняващо действие, което се дължи именно на него.

Мазнината, която прилича на кубче масло, получена като краен продукт, идва от африканското маслено дърво. То има жълтеникав цвят и по-странен аромат. Освен че съдържа голямо количество витамини като А, D, Е, то е богато на провитамин А, както и ненаситените мастни киселини – палмитинова, линолева, стеаринова и олеинова.

Кои са предимствата на маслото от ший в рутинната грижа за кожата?

маска за

IStock

Ще сгрешите, ако сметнете, че маслото от ший ще омазни допълнително вашата кожа. То попива много лесно, като подхранва кожата и предотвратява загубата на влага в клетките. А през зимата това е много важно, защото лицето и ръцете, които най-често са изложени на лошите метеорологични условия, „страдат“ от дехидратация.

„То има много висока концентрация на мастни киселини и витамини, което го прави чудесна съставка за хидратация, защитава кожната бариера и подпомага регенерацията на кожата“. Това обяснява пред TZR д-р Джейсън Емер, дерматолог от Бевърли Хилс.

Маслото от ший се основава на триглицериди – мастни компоненти, които поддържат влагата, казва от своя страна д-р Папри Саркар, дерматолог от Масачузетс. Той обяснява, че когато са налице сухота и възпаление, съпътствано от напукване, натуралното средство спомага за запълване на празните пространства и предотвратява по-сериозна дехидратация. То също така прави повърхността ѝ да изглежда по-гладка, а след няколкократното му нанасяне тя е по-мека и еластична.

Като съставна част от козметика, предназначена за грижата за кожата през зимата, то успокоява сухата и напукана кожа. Не само овлажнява, а и привлича повече влага към лицето от околната среда. Освен това действа положително при раздразнение и екзема.

„В маслото от карите/ший има естествени химикали, за които някои проучвания доказват, че имат както противовъзпалителни, така и и антимикробни свойства“, казва дерматологът Араш Ашкаван.

масло от

IStock

С кои други съставки се комбинира най-често в козметиката?

Може да срещнете продукти с масло от ший, които в състава си имат още ретинол, хиалуронова киселина, пептиди, ниацинамид и други. Заради противовъзпалителните и регенериращи свойства за кожата, то се комбинира с други средства, предназначени за тонизиране и намаляване на възпалението.

Витамин А в маслото възстановява еластичността на кожата и намалява преждевременното стареене, насърчавайки производството на колаген. Затова може да го търсите по етикетите на кремове за лице.

лосион за

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари