IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от чаено дърво – ключът в борбата срещу акне

9 май 2021 13 30

То е изключително полезно за хора с чувствителна кожа

Снимка: iStock

Проблемната кожа е позната на всеки от нас. Независимо дали сте се сблъсквали с няколко черни точки, или пък сте се борили с упорито акне, много добре знаете какво означава да се притеснявате от излизането навън. За хората с чувствителна кожа, проблемите стават още по-големи, тъй като някои от продуктите могат да причинят повече вреда, отколкото полза. А когато към това се прибави и хормонално акне, ситуацията изглежда безнадеждна.

Опитът да лекувате появилите се пъпки с класически продукти без рецепта често може да доведе до поява на обриви, дразнене и дори лющене на кожата. С една дума – опитът да разрешите проблема, влошава още повече нещата. Така че, когато човек открие продукт, който действа без да дразни лицето, си струва да се залепи за него и да не го пуска.

акне, раздразнена

Снимка: iStock

Последното нещо, което дерматолозите препоръчват за чувствителна кожа, склонна към акне, е маслото от чаено дърво. Сигурно си мислите, че това е средство на алтернативната медицина, което не може да бъде толкова полезно, колкото изпитани съставки като салицилова киселина или бензоил пероксид. Реалността обаче е доста по-различна.

Маслото от чаено дърво не е магическо средство, но е доста полезно за хора, борещи се с упорито акне. Проучванията показват, че то може да бъде също толкова ефективно, колкото бензоил пероксид, но е с по-малко дразнещи странични ефекти.

Как маслото от чаено дърво помага при акне?

За да ви освежим паметта, ще ви припомним, че бензоил пероксидът е химически формулирана съставка, която бързо убива бактериите, причиняващи акне. Проблемът е, че чрез този процес, пероксидът може да причини дразнещи странични ефекти и да повлияе негативно върху кожата.

Маслото от чаено дърво, от друга страна, чрез естествените си антибактериални свойства, унищожава бактериите по-бавно и по-щадящо към кожата. Дерматологът Мона Гохара казва, че въпреки бавната си скорост на лечение, маслото е по-добрият избор, защото е естествено противовъзпалително средство. Това означава, че то помага за успокояване на зачервяванията и дразненето, без да причинява нови.

масло от

Снимка: iStock

Разбира се, има няколко странични ефекта, за които трябва да внимавате. „Маслото от чаено дърво може да причини допълнителна сухота при някои хора“, казва д-р Гохара пред Marie Claire. Този неприятен резултат ще се получи, ако използвате маслото неразредено. За нещо, което звучи толкова безобидно, то е изненадващо дразнещо, когато се прилага върху чиста и суха кожа, заради силната му концентрация. Именно затова дерматолози съветват да разреждате добре маслото от чаено дърво, преди да го използвате.

Как да прилагаме маслото от чаено дърво?

Най-ефективният начин за прилагане на маслото е чрез използване върха на клечка за уши. Първо обаче трябва да нанесете овлажнител, който служи като буфер между маслото и кожата. След това взимате малко количество от вълшебния продукт, използвайки навлажнена клечка за уши, и нанасяте върху появилите се пъпки.

Бъдете наясно, че маслото от чаено дърво има силна миризма, която може и да не ви се понрави. Но всичко си струва, когато видите положителните резултати след няколко дни.

Какво казват дерматолозите за продукта?

Етеричното масло може и да получава възторжени отзиви от потребителите, но какво казват дерматолозите за него? Д-р Жанин Дауни споделя, че нейните пациенти обичат да използват маслото като антисептик за скалпа, за да намалят лющенето. Тук отново трябва да се уверите, че прилагате малки количества от продукта, за да получите желания ефект.

масло от

Снимка: iStock

Дерматологът Първиша Пател предупреждава да не го използвате директно върху кожата си, ако тя е супер чувствителна. „Най-добре е, когато се смесва или се разрежда с други масла и формули за грижа за кожата. Това се прави, за да се предотврати дразненето“, обяснява тя пред Marie Claire.

Рамя Вишванатан пък е почитател на комбинацията между масло от чаено дърво и сквалан. Според нея, това предоставя почистващи свойства за кожата, като същевременно я подхранва и хидратира.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари