IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прически и пандемия – колко дълго може да не се подстригвате?

6 май 2021 15 00

Редовното рязане на косата не означава, че тя расте по-бързо

Pixabay

Преди повече от месец отбелязахме една година от началото на пандемията. Месеци наред много жени свикнаха с това, че не могат да отидат на фризьор, за да се подстрижат и боядисат, а за пресата и машата като че ли съвсем забравиха. В един момент спря да им пука дали имат израснали корени или цъфнали краища, защото всяка се фокусира предимно върху здравето си. Ако и вие сте от тези, които скоро не са се подстригвали, все пак е добре да обърнете внимание на външния си вид.

Колко дълго можем да стоим без да се подстригваме и влияе ли това на състоянието на нашата грива? Отговор на този въпрос дава Фейт Хъфнейгъл, който разкрива пред MindBodyGreen как се променя косъмът с течение на времето.

„Дори и разделянето (на косъма) да не се вижда, косата започва да отслабва всеки ден – от ластици, четкане и триене с гребена. Това води до образуване на малки сълзи по външната страна на косата – кутикула“, посочва той.

подстригване, фризьор,

Pixabay

Хората с текстурирана коса знаят, че трябва да се подстригват на всеки 2-3 месеца. Докато останалите трябва да си правят прическа в зависимост от това колко дълго расте косата им, обяснява от своя страна фризьорът Анджела Стайлс, която подстригва много знаменитости. Тя е категорична, че повечето от втората група трябва да подрязват косата си поне на 6-10 седмици, но всичко е строго индивидуално.

Най-добре за вашата коса е да отидете на подстрижка преди да забележите първите поражения като накъсване, цъфтеж или изтъняване на косата. Преди боядисване също е хубаво тя да се освежи и да се премахнат сухите краища.

Редовното подстригване не води със себе си по-бърз растеж

iStock

Много жени оставят косата си да порасне по време на пандемия и не я подстригват повече от 3-4 месеца. После може да решат да отидат на фризьор, който ще трябва да отнеме няколко сантиметра. Всъщност, дори и да го посещават редовно, това не е гаранция, че косата им ще има по-бърз растеж. Самият процес зависи от много фактори, сред които генетични, козметиката, която се използва, както и начинът на живот и храната, която се консумира.

„Подстригването няма да накара косата ви да расте по-бързо. То поддържа краищата чисти, но не ускорява растежа в основата“, обяснява пред Byrdieстилистът на знаменитости Хари Джош.

Той обяснява, че много хора имат погрешно схващане, че когато се премахнат накъсването или цъфтежът, косата ще е хубава и здрава. Той е категоричен, че искате ли да насърчите растежа, трябва да изключите някои вредни навици и да внимавате с използването на сешоара или пресата, чиято температура вреди на структурата на косъма.

Специалистите посочват, че ако се чудите дали да се подстрижете или не, независимо у дома или в салон, трябва да говорите с вашия фризьор. Той познава по-добре косата ви и може да ви насочи за това кога тя има нужда от подхранване или овлажняване. Все пак, не бива да чакате да минат повече от два месеца, за да си направите нова прическа. А и пролетта навън зове за промяна!

подстригване, четка,

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари