IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слепите пъпки: Защо се получават и как да се справите с тях

3 септември 2021 12 30

Те изискват специална грижа

Снимка: iStock

На всички ни се е случвало – тези болезнени зачервени подутини по кожата, които обаче не избиват. Наричат ги слепи пъпки и са по-неприятни дори от гнойните. Причината е, че те се премахват по-трудно и са доста болезнени. Освен това често размерът им е по-голям от този на стандартните пъпки.

Какво представляват слепите пъпки?

Това са подкожни комедони (черни точки), които са се възпалили от себум и мръсотия. Образувала се е гной, но тя не избива на повърхността, а се събира под кожата. Вследствие на това се получава зачервяване на по-голяма повърхност кожа, болка и известна твърдост на мястото.

Ако се сблъскате със слепи пъпки, не разчитайте да се махнат сами, трябва вие да се погрижите за тях. И ако първоначалната ви реакция е да ги стискате с нокти или да ги бодете с игла, недейте. Само ще нараните мястото и няма да постигнете никакъв ефект. Също така не си губете времето с прилагане на маски или ексфолиращи продукти, които само ще наранят кожата, но няма да премахнат възпалението.

Ето какво можете да направите:

Целта е да се издърпа гнойта на повърхността и да излезе навън, за да се успокои нараненото и замърсено място. За целта първо запарете лицето си, за да се отворят порите, а след това нанесете цинкова паста или ихтиол, който дърпа гнойта навън.

Подходящи продукти, които ще спрат бактериалната инфекция са чаено дърво, салицилов спирт, ментолов спирт.

Когато се появи връхче, не бързайте да стискате, оставете го да се пукне само. Ако е упорито, можете съвсем леко да го боцнете със стерилна и тънка игла за спринцовка, като натиснете частта с гнойта, без да засягате кожата. Изчакайте тя да изтече и сложете малко спирт за дезинфекция на мястото.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

... ( преди 2 години )
4uvala sum 4e triabva da se pogledne 4revnata flora i da se lekuva otna4alo problemut v tazi oblast na tialoto , za da se polu4i podobren efekt v kojata sled tova
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар