IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си направим маска за коса с кокосово масло?

14 май 2021 08 30

Две рецепти, които ще ви спасят живота

Снимка: iStock

В един идеален свят всеки ден ще имаме прекрасна коса. Тя би била блестяща, здрава и силна без да се налага да отделяме часове за нейната грижа. Без значение какви са метеорологичните условия, косата ни ще остане по начина, по който сме я оформили и ще бъде еластична и хидратирана независимо дали навън са минусови температури или близки до прегряването. Засега обаче това остава в сферата на фантазиите и затова трябва да помислим как да се погрижим за косата си.

Отговорът е много лесен – използвайте кокосово масло. То е свещеният граал в грижата за косата. Съдържа лауринова киселина, която прониква в снопчетата коса, подпомагайки растежа и овлажняването. „Харесва ми да използвам кокосово масло, защото помага на косата да расте по-здрава, по-дълга и по-силна“, казва фризьорката Ричи Кандасами пред Harper's Bazaar. Витамините и мастните киселини в маслото помагат за подхранването на скалпа и проникват в кутикулите. Кокосовото масло служи и за изглаждане на изтощените краища и контролира фризирането.

кокосово масло

Снимка: iStock

В маските за коса „направи си сам“ и професионалните продукти кокосовото масло е ключова съставка за постигането на подхранена и здрава коса. Тридесетминутна процедура може да възстанови хидратацията, а оставянето на маската да подейства за една нощ може да защити косата ви от увреждане в продължение на седмици. Хубавото е, че продуктите за домашната маска за коса могат да бъдат намерени в повечето хранителни магазини.

Не се плашете от допълнителното омазняване, което домашните маски могат да причинят. Открихме маски за коса с кокосово масло, които изискват по-малко от пет съставки и могат да бъдат направени за по-малко от пет минути. Независимо дали искате да насърчите растежа на косата, да я предпазите от накъсване или да засилите блясъка ѝ, правилната маска с кокосово масло може да ви помогне.

Маска с кокосово масло за суха коса

Маската за коса с кокосово масло без излишни аромати ще достави влага на сухите и чупливи кичури. За да приготвите тази рецепта ще ви трябват:

2 супени лъжици екстра върджин кокосово масло

1 супена лъжица пчелен мед

1 яйце

Начин на приготвяне:

Първо разтопете кокосовото масло върху котлон или в микровълнова печка. Разбийте яйцето в отделна купа, след това го комбинирайте със загрятото кокосово масло. Добавете меда и разбъркайте отново, за да получите хомогенна смес.

кокосово масло,

Снимка: iStock

Сега идва ред на прилагането. След като разделите чистата и влажна коса на части, внимателно масажирайте маската във всяка част от корена до краищата. Уверете се, че всеки кичур е равномерно покрит. След това сложете шапка за къпане или увийте косата с тениска или кърпа и останете така за тридесет минути.

След като сте готови, изплакнете косата си с вода и шампоан. Може да са ви необходими две или три изплаквания, за да измиете изцяло маската.

Маска с кокосово масло за изтощена коса

Маските за коса с кокосово масло са много полезни, защото хидратират. Добавете ябълков оцет, защото това е най-бързият път към по-силни и блестящи кичури. За тази маска с двойна полза ще ви трябват:

2 супени лъжици екстра върджин кокосово масло

1 супена лъжица ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Загрейте кокосовото масло докато се разтопи. След това го комбинирайте с ябълковия оцет, като в купа разбъркате добре двете съставки. Нанесете маската върху суха или влажна коса, която е разделена на части, като равномерно покривате всеки кичур от корена до края. Оставете да подейства за 15-20 минути, след което изплакнете. Завършете с шампоан и балсам.

Маска с кокосово масло за увредена коса

Косата, жадна за укрепване, ще изисква малко по-различна рецепта. Вместо да смесвате няколко съставки за маска, използвайте само две супени лъжици кокосово масло. След като го нагреете, го нанесете върху влажна или суха коса. След това се увийте с кърпа или шапка за къпане и оставете да подейства за една нощ. Експертите препоръчват маската да остане поне седем часа, след което на сутринта изплакнете косата си с шампоан.

кокосово масло

Снимка: iStock

Има и друг начин, по който да използвате кокосовото масло самостоятелно. „Винаги нанасям маслото върху краищата си преди да плувам в басейн или море. Това не само предпазва косата ми от хлора, но служи и като лечение, когато съм изложена на слънце“, казва фризьорката Аманда Лий пред Harper's Bazaar.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари