IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Душ гел или сапун – кое да изберем?

11 юни 2021 08 00

Снимка: iStock

Всеки ден си взимате душ, но дали използвате правилния продукт за измиване за вашия тип кожа? От сапуни до душ гелове, пазарът предлага множество почистващи възможности, всяка със своите предимства. Но как да направите оптималния избор?

Има няколко основни разлики между сапуните и душ геловете, които трябва да вземете под внимание, когато избирате измивната си грижа. Тук ще намерите полезна информация, която ще ви помогне да направите най-добрия избор на грижа за кожата ви под душа.

ПР

Съобразете се със своя тип кожа

Независимо дали сте с мазна, склонна към акне кожа, суха, чувствителна или смесена, измивният продукт, който използвате, има основно влияние върху здравето и усещането на кожата ви през целия ден. Затова на първо място най-важно е да познавате добре кожата си и да определите точно типа ѝ. Правилната рутина и точните продукти ще ви осигурят комфорт и приятно усещане, така че да сте олицетворение на израза „да се чувстваш добре в кожата си“. Второто основно правило е да търсите некомедогенни продукти, (т. е. които не съдържат съставки, запушващи порите), както и да избягвате парабените и изкуствените пенители (kato SLS). Търсете хипоалергенни продукти, а ако вашият дерматолог ви е предписал лечебни сапуни, непременно се съобразете с препоръката му, за да облекчите и подобрите състоянието на кожата си.

Ако имате чувствителна кожа, използвайте душ гелове с неутрално или по-ниско pH ниво. Търсете в състава им овлажняващи агенти като пантенол, витамин В5 и мастни киселини, които могат да почистят, без да изсушат допълнително кожата ви, както и етерични масла, например от лимон, сандалово дърво или лавандула, които имат успокояващо действие.

Сапуните са често използвани за мазен тип кожа с несъвършенства, както за тялото, така и за лицето, особено когато формулите им съдържат ефективни съставки, които да спомогнат отстраняването и отмиването на излишния себум, произведен от кожата ви. Ако имате нормална кожа, можете да опитате да използвате сапун с по-лека формула.

Колкото по-чувствителна е кожата ви, толкова по-малко ароматизиран трябва да бъде измивният ви продукт, тъй като парфюмните композиции в техните формули са сред най-често алергизиращите субстанции и могат лесно да причинят неприятни реакции и раздразнения.

Различните почистващи продукти са разработени за различните типове кожа, които могат да варират леко в зависимост от сезоните, както и от честотата на измиване. По-студените месеци и честото къпане могат да изсушат повече кожата, затова може да преминете към по-овлажняващ измивен продукт.

Изберете правилната формула

Тъй като вашият тип кожа е най-важният фактор, с който трябва да се съобразявате, на второ място идва типът измивен продукт, на който да се спрете.

Течната консистенция на душ гела го прави по-удобен вариант за измиване. Неговата формула за бързо разпенване е много ефективна при почистване на тялото, без да премахва защитната бариера на кожата. Въпреки това, както при сапуните, така и при душ гела ползите за кожата зависят от формулата.

Проблемите със сухата кожа, запушените пори и излющването могат да бъдат решени с правилно подбрания душ гел. Много е важно той да не съдържа сапун, но да съдържа съставки, които хидратират и почистват кожата, като уреа, млечна киселина. Душ геловете нежно ще я почистят, имат успокояващо действие и подпомагат задържането на естествената ѝ еластичност, като запазват съдържанието на влага в нея, което пък засилва защитната ѝ функция. Ако изберете продукт с алфа-хидрокси киселина (като млечната, например) в състава, ще си осигурите и нежно и ефективно отстраняване на мъртвите клетки от кожата ви.

Сапуните често се продават като твърди блокчета и се правят или от животински, или от растителни мазнини. Те могат да бъдат както без аромат, така и да съдържат благоуханни етерични масла. Ако кожата ви е мазна и склонна към акне и несъвършенства, специално разработените за целта сапуни като Acne Out сапунът ще работи във ваша полза. Той съдържа ефективна комбинация от салицилова и млечна киселина, която почиства порите в дълбочина и предотвратява появата на нови черни точки. Формулата му от 100% натурални растителни съставки почиства кожата, като едновременно с това запазва оптималното ѝ pH .

За да поддържате сапуна си в добра форма, винаги го изплаквайте след употреба и го оставете да се отцеди и изсъхне напълно. С душ гела, от друга страна, е по-лесно да избегнете замърсяване, тъй като продуктът няма контакт с външна среда, докато е в бутилката.

ПР

Четете внимателно етикета

В много от формулите на душ геловете и сапуните се включват съставки, чиято основна цел е да се „пенят“, когато се нанасят върху кожата. Тези разпенващи агенти са известни със съкращенията си – натриев лаурил сулфат или SLS; и натриев кокосов сулфат или SCS. И двете съставки произвеждат пяна, когато се нанесат върху кожата и влизат в контакт с вода, но имат много различни молекулярни структури, които влияят на кожата по различни начини.

Натриевият лаурил сулфат (SLS) е химичен пенообразуващ агент, който разтваря мазнините и мръсотията. Използва се като съставка в шампоаните от 30-те години на миналия век като алтернатива на сапуна. Той обаче може да причини дразнене на кожата и лигавицата, да дехидратира и да причини алергии и атопичен дерматит, затова повечето дерматолози съветват да го избягвате, ако имате суха или чувствителна кожа.

SCS, от друга страна, има много по-голяма молекулна структура, която му пречи да проникне в епидермиса (външния слой на кожата) и следователно да не дразни кожните клетки отдолу. Именно това го прави далеч по-щадяща съставка с много по-нежно взаимодействие с кожата.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари