IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е разликата между дехидратираната и сухата кожа?

21 август 2021 12 00

Колкото и сходно да звучат, те не са едно и също нещо

Снимка: iStock

Погрешно е схващането, че мазното чело и леко неравномерната текстура на кожата може да означава остаряване. Оказва се, че двете не са фактори за типа и възрастта на кожата, а по-скоро сигнализират, че тя е дехидратирана

Естетикът Рене Руле, която работи с множество знаменитости, казва, че основните проблеми като хормонално акне, тъмни петна и черни точки всъщност могат да са причинени от прекомерната употреба на ретинол. Допълнителният блясък по челото и бузите пък са знак за дехидратация. Да, кожата ви може да бъде мазна и дехидратирана по едно и също време. 

Докато сухата и дехидратираната кожа са два термина, които често се използват взаимозаменяемо, те не са едно и също нещо. Трима дерматолози обясняват разликата, как да разберем с кой проблем си имаме работа и съвети за рехидратиране на кожата. 

Каква е разликата между суха и дехидратирана кожа?

Казано най-просто, на дехидратираната кожа й липсва вода, докато на сухата й липсва масло или себум. Според д-р Тифани Либи, всички типове кожа могат да изпитват дехидратация, независимо дали са мазни, сухи или комбинирани. Дерматологът д-р Азаде Ширази пък казва, че дехидратираната кожа може да бъде предшественик на сухата кожа, която е груба и лющеща се, и отбелязва, че с напредването на възрастта кожата ни започва да губи все повече вода и да произвежда все по-малко естествени масла. 

суха кожа,

Снимка: iStock

Има редица фактори, които могат да допринесат за дехидратацията както външна, така и вътрешна. Д-р Либи посочва груби сапуни, горещи душове, излагане на слънце и околната среда като суха топлина или пък студен въздух. В допълнение, д-р Ширази казва, че прекомерното ексфолиране на кожата, наред с недоспиването или пиенето на малко вода, също може да доведе до дехидратация. 

Как да разберете кой проблем ви е застигнал?

Тестът за прищипване е най-простият начин да се определи дали кожата ви е дехидратирана. "Прищипете кожата на ръката, малко над кокалчетата на пръстите. Ако сте дехидратирани, тя много бавно ще се върне в първоначалното си състояние", обяснява д-р Ширази. 

суха, кожа,

Снимка: iStock

Но имайте предвид и чувството на стегнатост по лицето, ако сте с мазна или комбинирана кожа. "Дехидратирани сте, когато кожата има блестящ, набръчкан вид, по който може да забележите повърхностни фини линии", казва Руло пред InStyle. Ако ви е трудно да се видите с просто око, тогава обърнете внимание на това как се чувствате. Ако се чувствате необичайно стегнато, но по принцип имате мазна кожа, това може да означава, че ви липсва вода. 

"Помислете за грозде, което е дехидратирано и лишено от вода. То изглежда като стафида. Кожата също може да се чувства по този начин и дори да усети дразнене и сърбеж", обяснява д-р Либи. 

Как да се погрижите за дехидратирана кожа?

Първо е важно да се премахнат всички фактори, които могат да причинят дехидратация. За някои хора това означава изключване на ретинола и ексфолиращите продукти и фокусирането върху хидратиращи такива. След няколко седмици отново може да включите тези активни съставки, като ги използвате няколко пъти седмично и ги редувате по дни. 

"Ако кожата ви е дехидратирана, ще искате да избягвате всичко, което я насърчава да се чувства стегната и да премахне влагата от нея. Тук се включват сапуни, почистващи препарати на базата на сулфати, тонери на алкохолна основа и всякакъв вид силен продукт за акне, като тези с бензоил пероксид", казва Руло. 

суха кожа

Снимка: iStock

Но преди това е по-важно да знаете от каква хидратация се нуждае вашият тип кожа. Всички типове се нуждаят от вода, но не и от масло. Така че при мазна и комбинирана кожа, където маслото вече присъства, кожата се нуждае от хидратация на водна основа. Ако имате нормален или сух тип кожа, това изисква както вода, така и масло, като може да се сдобиете и с двете чрез локално прилагане на серуми, овлажняващи и лечебни масла. 

Що се отнася до външните фактори като замърсяване и излагане на слънце, прилагането на слънцезащитен крем е от ключово значение. Д-р Либи препоръчва формули, които съдържат хидратиращи съставки и са с фактор над 30. Тя също така предлага и да инвестирате в овлажнител. И колкото и клиширано да звучи, уверете се, че пиете достатъчно вода през целия ден. Д-р Ширази казва, че 8 до 11 чаши на ден е добра формула. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари