IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детокс на скалпа – как да го правим и какви са ползите?

18 септември 2021 21 00

Нещо ново, което може да се окаже доста полезно

Снимка: iStock

В света на красотата постоянно изникват нови и странни думи, което предизвиква масова паника.

Независимо дали става въпрос за съставка, техника или нова технология, всеки иска да знае какво представлява, как работи, в какво се намира, дали е полезно или не, и дали всичко не е просто един голям маркетингов трик. И думата „детоксикация“ определено е едно от нещата, които все по-често се появяват пред очите ни и ни карат да променим живота си.

Въпреки че терминът може да се използва в няколко различни контекста, днес ще се съсредоточим върху детоксикацията на скалпа. И разбира се, фразата в началото може да звучи като пълна глупост, но дерматолозите са съгласни, че всъщност процесът е доста полезен за здравето на косата.

коса, сух

Снимка: iStock

„Винаги съм знаела, че здравата коса започва със здрав и чист скалп и това е нещо, за което редовно информирам пациентите си“, казва д-р Каролин Робинсън пред InStyle. Терминът „детоксикация“ се използва и в други контексти като хранене и грижа за кожата, отнасяйки се до изчистване на лошите навици и преминаване към по-здравословен избор и поведение.

Що се отнася до грижата за скалпа, изборът е прост и не е задължително нов. Редовното измиване на скалпа с шампоан, който не причинява дразнене и сърбеж, е от съществено значение.

Какво е детоксикиране на скалпа?

Е, това не е диета за вашите корени или нещо подобно, но детоксикацията на зоната помага за премахването на люспите от скалпа, за да се създаде здравословна среда за растежа на косата.

Според д-р Кори Хартман, процесът е подобен на ексфолирането на кожата. „Това включва прилагане на почистващи съставки върху скалпа, за да се отстранят примесите и да се възстанови блясъкът на косата“, допълва той пред InStyle.

масаж, жена,

Снимка: iStock

Използването на избистрящ шампоан би трябвало да свърши работа в повечето случаи. Ако обаче имате супер гъста коса, не забравяйте да използвате и четка за скалп. Този инструмент не само ще масажира корените ви, докато се измивате, но ще гарантира, че продуктът стига до мястото, до което трябва.

Какви са плюсовете и минусите?

Добрата новина е, че детоксикирането на скалпа има предимно плюсове.

Д-р Хартман споделя, че редовната детоксикация на скалпа води до по-блестяща, здрава коса с по-ефективен растеж. Въпреки това, както с всичко друго, прекаляването може да създаде определени проблеми. Ако имате някакво проблемно състояние на скалпа, трябва да подходите внимателно към детоксикацията.

скалп istock

Снимка: iStock

„Основният риск при този процес е, че той може да бъде прекалено груб за косата, създавайки излишна сухота и дори накъсване. Ако имате заболяване на скалпа, като себореен дерматит, псориазис, екзема или дори косопад, от съществено значение е да говорите с вашия дерматолог, преди да включите детоксикация в рутинната си грижа за коса“, казва Хартман.

Кой може да прави детоксикация на скалпа?

Според д-р Хартман, всеки може и трябва да прави детоксикация на скалпа. Той добавя, че този процес е особено полезен през пролетта и лятото, когато скалпът е покрит с остатъци като слънцезащитни продукти, солена вода и хлор. Д-р Робинсън пък добавя, че детоксикацията е особено полезна за хора с текстурирана коса.

Как да разберем кога е време да си направим детоксикация?

Признаците и симптомите на натрупване може да са улика за необходимостта от по-дълбоко почистване на скалпа. Тук са включени сърбеж и лющене на кожата. Д-р Хартман казва, че ако косата ви изглежда уморена, растежът е забавен или имате чувството, че скалпът ви „тежи“, значи е време за едно добро измиване.

скалп istock

Снимка: iStock

Д-р Робинсън обаче посочва, че тези симптоми трябва да се наблюдават, в случай че са признаци на по-голям проблем. „Лющенето и сърбежът може да са признак на състояние на скалпа, което изисква преглед при дерматолог“, казва тя пред InStyle.

Когато става въпрос за това колко често трябва да детоксикирате скалпа си, д-р Харман казва, че тези с текстурирана коса трябва да го правят веднъж месечно.

Какви продукти са ни нужни?

Трябва да търсите продукти, които съдържат съставки като активен въглен, салицилова киселина и антибактериални масла.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари