IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Снежна гъба – задължителна съставка в грижата за кожата

22 септември 2021 10 30

Ето и какви са ползите от нея

Снимка: iStock

Добавете това към вашия речник за грижа за кожата – Tremella fuciformis, известна още като снежна гъба. Звучи като нещо, на което бихте се натъкнали в мистична гора, и да, това е гъба, но прилича повече на бяло желатиново цвете. Обикновено се използва в традиционните сладки китайски храни и също така е основна съставка в азиатската медицина и грижа за кожата в продължение на хиляди години.

Сега снежната гъба се появява като активна съставка в продуктите за грижа за кожата в западния свят и дори е обявена като следващата хиалуронова киселина заради нейните хидратиращи свойства.

Какво всъщност представлява снежната гъба?

Произходът на тази съставка за грижа за кожата датира още от императорската династия Танг, където се използвала за създаването на младежки и еластичен външен вид. Според козметичния химик Джинджър Кинг, поглъщането на снежна гъба повишава хидратацията на кожата. Това се дължи на желатиновата структура и голямото количество полизахариди.

Какви са ползите от снежната гъба?

Дерматологът Денди Енгелман казва, че гъбата действа подобно на принципа на хиалуроновата киселина, привличайки влага към кожата. Хиалуроновата киселина може да задържи 1000 пъти теглото си във вода, така че намирането на напълно естествено съвпадение за нейната хидратираща сила е доста важно.

Снежната гъба обаче има допълнително предимство. „Частиците са по-малки от тези на хиалуроновата киселина, така че те по-лесно проникват в кожата“, казва Енгелман пред Allure. Тя обаче допълва, че са ѝ нужни повече и по-целенасочени проучвания върху свойствата на съставката върху кожата, преди да я нарече магическа гъба.

снежна гъба

Снимка: iStock

Дерматологът Хадли Кинг отбелязва, че тази гъба, като повечето гъби, е богата на мастни киселини, които също помагат за задържане на влагата, като същевременно стабилизират кожната ви бариера. „Гъбите също са богати на витамините А, С и D, както и имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства“, казва Кинг.

В допълнение към това дерматологът обяснява, че гъбите стават все по-популярни в грижата за кожата, защото имат противовъзпалителни свойства, за да успокоят кожата. Те също така са източник на койева киселина, която се използва за справяне с тъмните петна и хиперпигментацията. „Койевата киселина често се използва като изсветляващо средство за кожата и се намира в много актуални козметични продукти, за които се твърди, че помагат при старчески петна и обезцветяване“, казва Кинг пред Allure. Смята се, че койевата киселина помага за инхибиране на производството на меланин върху повърхността на кожата.

В кои продукти се намира снежната гъба?

Въпреки че Енгелман и Кинг биха искали да видят повече изследвания около продуктите за грижа за кожата със снежна гъба, тази съставка със сигурност изглежда обещаваща. Едно от предимствата ѝ е, че е нежна към кожата, така че дори най-чувствителният тип може да се възползва от нея.

крем, лице,

Снимка: iStock

Снежната гъба може да се намери в множество кремове за лице, серуми и други продукти за грижа за кожата. Тъй като по-хладните дни са точно зад ъгъла и кожата може да се изсуши или да се раздразни повече от обикновено, хидратацията е изключително важна. Затова дерматолози препоръчват да включите снежната гъба, която да комбинирате с хиалуронова киселина или глицерин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари