IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем мита за ретинола, в които не трябва да вярвате

27 октомври 2021 16 30

Не, той не изтънява кожата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако трябваше да съставим списък с най-добрите съставки за грижа за кожата, ретинолът щеше да е в челната тройка.

Ретинолът е производно на витамин А, което се намира в много формули за грижа за кожата, вариращи от овлажнители до маски. Причината е, че той е мощна съставка, използвана от хора от всички възрасти, защото помага при проблеми като стареене и акне. Ако попитате човек, който се интересува от козметика и грижа за кожата, най-вероятно ретинолът ще присъства в неговата рутина.

Въпреки това прилагането на ретинол може да бъде трудно. Обикновено това е мощна съставка и поради това често е неразбрана и не се използва правилно. Мнозина вярват, че ретинолът не може да се смесва с други активни съставки поради силните му ефекти, докато други може да го избягват, защото са чули за потенциално дразнещи последици.

За да изяснят ситуацията, от InStyle разговарят с няколко дерматолози, които разкриват истината за ретинола

Мит №1: Ретинолът ексфолира кожата

Истината е, че ретинолът и ексфолирането са подобни, но ретинолът не ексфолира кожата. Дерматологът д-р Мариса Гаршик казва пред InStyle, че съставката помага за регулирането на оборота на кожните клетки, което помага да се предотврати натрупването на мъртви кожни клетки. За разлика от традиционните ексфолианти обаче, ретиноидите не разрушават връзките, които държат мъртвите кожни клетки заедно. Така че, докато резултатите са сходни по това, че могат да намаляват мъртвите повърхностни клетки на кожата, ретинолът функционира различно от ексфолианта.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Дерматологът д-р Сандра Лий, известна още като д-р Pimple Popper, обяснява, че ретинолът действа като се свързва с рецепторите на кожните клетки, което помага за ускоряване на процеса на обновяване. „Когато прилагаме ретинол, ние увеличаваме тази скорост на клетъчния оборот и се събуждаме с по-млада кожа“, допълва тя пред InStyle. Това помага при акне, защото изхвърлянето на мъртви кожни клетки означава, че те не запушват порите ви. Също така е ефективно при фини линии и бръчки, защото поддържа кожата ви по-млада.

Проучванията показват също, че ретинолът увеличава производството на колаген и насърчава създаването на еластин. Първото е протеин, който придава на кожата твърдост, а второто я прави по-еластична.

Мит №2: Не може да смесвате ретинол и витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който подпомага производството на колаген, избледнява хиперпигментацията и намалява изтощението на кожата. Има обаче противоречиви доказателства за това дали витаминът и ретинолът могат да се смесват. Д-р Гаршик обяснява, че в миналото е било препоръчвано да се избягва комбинацията на двете съставки, защото се е смятало, че ретинолът може да намали ефекта на витамин С.

„Въпреки това, по-новите формулировки на витамин С се считат за по-стабилни, така че може да няма толкова голям проблем със смесването на ретинол и витамин С по отношение на ефикасността“, казва Гаршик. Проучванията показват, че използването на двете съставки заедно намалява признаците на стареене.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Все пак повечето хора се притесняват дали смесването на витамин С и ретинол няма да доведе до дразнене на кожата. Според експерти, някои типове кожа може да са по-чувствителни към комбинацията, поради което се препоръчва и редуването. Ако искате да играете на сигурно, д-р Лий препоръчва използването на витамин С сутрин и ретинол през нощта.

Мит №3: Ретинолът предизвиква чувствителност към слънцето

Според дерматолога д-р Хадли Кинг, причината, поради която много хора вярват, че този мит е верен, е че ретинолът често се препоръчва да се използва вечер. Причината обаче е, че ретиноидите често се разграждат от слънчевата светлина, което ги прави по-неефективни, а не защото причиняват чувствителност към слънцето.

ретинол iStock

Снимка: iStock

В началото на използването на ретинол обаче може да изпитате известна допълнителна чувствителност към слънцето, но само защото той е силна съставка. Според д-р Хадли, след няколко месеца употреба, реакцията на кожата към UV лъчите се връща към нормалното. Все пак винаги трябва да прилагате слънцезащитен крем преди всяко излизане, независимо от времето навън.

Мит №4: Ретинолът изтънява кожата

Причината, поради която хората могат да вярват, че ретинолът изтънява кожата е, че някои хора изпитват пилинг, когато за първи път започнат да използват ретиноиди. Тогава кожата може да изглежда и по-тънка, тъй като мъртвите кожни клетки от най-външния слой се отстраняват. Всъщност обаче обратният ефект е верен. „Ретиноидите стимулират производството на колаген и всъщност помагат на кожата да се уплътни“, казва д-р Кинг.

Мит №5: Не може да използвате ретинол под очите

„Да, кожата около очите е най-деликатната част от лицето, но това не означава, че не можем да приложим ретинол там“, казва д-р Лий. За проблеми като пачи крак или стареене в близост до тази област, има формулировки с ретинол, специално направени за окото. Ключът е да се търси продукт, който съдържа и подхранващи съставки, както и да се започне бавно лечение. Д-р Лий съветва да намалите прилагането на ретинол, ако усетите дразнене.

Мит №6: Всички продукти с ретинол са едни и същи

Ретинолът е общ термин, който събира в себе си ретиноиди, ретин-А, адапален и т. н. Въпреки че всички те функционират по сходен начин и могат да дадат сходни резултати, всеки от тях има своите предимства. За да ги разберете, д-р Лий обяснява разликата между ретиноиди и ретинол.

„Ретиноидът е общ термин, използван за специален клас производни на витамин А. Той включва ретинол, който се продава без рецепта в серуми и кремове за справяне с по-леки кожни състояния, включително акне, хиперпигментация и фини линии. Тъй като е най-слабият от групата, отнема повече време, за да свърши работата си, но все още е много ефективен и причинява по-малко първоначално дразнене“, казва д-р Лий пред InStyle.

ретинол, козметика,

Снимка: iStock

След това има по-мощна версия на ретинола, за която д-р Гаршик казва, че обикновено се предписва за тежко акне и белези. Например третиноинът, известен още като Retin-A, се предлага само по лекарско предписание и се предписва при умерено акне, както и при по-изразена хиперпигментация и други признаци на стареене. Д-р Лий обяснява, че тъй като това е по-силна версия, е по-вероятно да изпитате повече зачервяване и лющене, когато започнете да я използвате, но пък ще видите по-бързи резултати.

Друг ретиноид с рецепта е изотретиноинът, който е перорално лекарство, известно още като Accutane. „Това лекарство е изключително ефективно за лечение на тежко акне, но има странични ефекти, така че трябва да подпишете документ, че сте запознати с тях, и да бъдете внимателно наблюдавани от вашия лекар“, казва д-р Лий.

За да разберете кой вариант е най-подходящ за вас, трябва да се консултирате с вашия дерматолог, преди да включите ретинол в рутината си.

Мит №7: Дразненето е сигурен страничен ефект

Може да чуете отново и отново, че използването на ретинол причинява дразнене, сухота, лющене и други. Както всички неща в грижата за кожата обаче, реакцията на всеки тип кожа към дадена съставка е различна. Някои могат да изпитат дразнене, докато други не. Всичко се върти около това да обръщате внимание на кожата си и да правите това, от което тя се нуждае.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари