IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тънка коса – 5 неща, които да избягвате

28 ноември 2021 10 30

Тя се променя драстично след прекаран коронавирус

IStockphoto

IStockphoto

Много хора се оплакват, че след като прекарат COVID-19, косата им се променя драстично. Освен обилния косопад, изтъняването е друго нещо, което попада в графата постковид синдром.

Има периоди от годината, в които е обичайно да капе повече коса. Но когато косъмът е тънък непрекъснато, са необходими сериозни мерки. Тук значение имат и някои ежедневни навици, за които не предполагаме, че могат да окажат влияние върху състоянието му.

Какво да избягвате, когато косата ви е тънка?

Стрес

Сигурно ще си кажете, че малко са онези, които не работят под напрежение. Но има разлика дали те са подложени на него всеки ден и в каква степен е то.

Ако стресът е постоянен, се превръща в хроничен. Така в тялото сякаш е пълен хаос и изтъняването на косата е налице. Колкото повече се повишават нивата на кортизол в организма, толкова по-висок е рискът да се появи сухота, пърхот, нарушения в съня и храносмилателни проблеми.

Ако забележите, че по пода постоянно има коса, а обемът ви отдавна го няма, консултирайте се с дерматолог или трихолог. Те ще ви прегледат и дадат съвети какво да взимате, за да имате по-плътна, гъста и лъскава коса без раздразнен скалп.

стрес, главоболие

IStock

Неглижиране на скалпа

Повечето от нас си купуват какви ли не шампоани, като мислят предимно за косата, но и състоянието на скалпа е много важно. При недостатъчна или неправилна грижа за него, се нарушава балансът, което води до тънка коса. Мъртвата кожа, естествените масла и натрупването на недоизмити продукти за коса могат да запушат космените фоликули, което причинява възпаление, промяна в структурата на косъма и необичаен косопад.

Ако имате тънка коса или е започнала да изтънява, променете начина, по който се грижите за скалпа. Не го пипайте с мръсни ръце и не прекалявайте с ползването на сух шампоан, лак или друг стилизиращ продукт. Може да си купите силиконов масажор, като заедно с детоксикиращ серум, премахнете замърсяванията и раздвижите кръвта в кожата на главата. Така ще стимулирате защитната ѝ бариера и ще запазите влагата в скалпа.

Твърде силно стягане с ластици и шноли

Връзването на косата на опашка е предпочитано от много жени, особено когато си стоят у дома. Но прекаленото опъване на гривата, дърпането на космите и притискането им с твърде стегнати ластици (забравете за гумени), трябва задължително да се избягва!

Ако си правите кок, плитки или други по-сложни прически, нека това да не е всеки ден, а по-скоро за някой повод, за да запазите здравината на косъма и да не го изтъните още повече. Освен това, косата може да стане по-чуплива, когато я връзвате често.

Много дерматолози препоръчват използването на скрънчита и ластици от органичен бамбук или памук, които щадят повече косъма.

кок, прическа,

IStock

Козметика за коса с химикали

Доста некачествени шампоани съдържат твърде много сулфати, а пък балсамите са пълни със силикони и токсини. Те могат да усложнят проблемите ви с косата.

Дерматолози, цитирани от Vegamoir, изтъкват, че парабени, полиетилен гликоли, формалдехид, триклозан и други вредни съставки в продуктите за коса могат да причинят сухота и увреждане на косъма като изтъняване или липса на блясък.

За предпочитане е да ползвате козметика, която е на растителна основа, със съставки, които укрепват косъма, възстановяват го и го изглаждат.

поничка

IStock

Консумация на вредни храни

Ако косата ви е започнала да изтънява, то не бива да продължавате да се храните нездравословно. Най-вероятно се нуждаете от повече полезни вещества, които ще подобрят структурата на косъма, ще се отразят и на кожата и ноктите. Такива са например витамините А и Е.

Добавянето на специални добавки, подходящи за тънка или оредяла коса, също е добро решение. Може да приемате всеки денбиотин, фолиева киселина, цинк и други витамини, за да имате по-хубава грива.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари