IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суха коса и скалп през зимата – каква промяна трябва да направите?

27 ноември 2021 10 30

Ето как да запазите и цвета си свеж

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Температурите стават по-ниски, дните стават по-къси, а гардеробите ни са пълни само с дебели дрехи и пуловери. Вече е напълно ясно – зимата наближава с бавни темпове и трябва да подготвим кожата и косата си за нея. Докато повечето от нас знаят много добре, че трябва всеки ден да използват крем за лице и ръце, да включват все повече хидратиращи съставки в рутината си и да ползват слънцезащита дори в облачни дни, то много често пропускаме да обърнем внимание на косата.

Мислим си, че редовното ѝ измиване и третиране с балсам ще свърши работа, но понякога и този процес може да ни изиграе лоша шега, особено ако не използваме правилните продукти. Може би голяма част от нас рядко поглеждат към съставките на шампоана, но те са от изключително голямо значение, особено през зимата. Тогава температурите са ниски, въздухът вън и вътре е сух и това може да причини големи проблеми като косопад, сухота на скалпа и лющене.

коса istock

Снимка: iStock

Пробвали ли сте някога нов почистващ продукт за лице, който обаче оставя кожата ви още по-суха и стегната? Най-вероятно във формулата му се съдържат сулфати, които са повърхностно активни вещества, които действат като агенти за премахване на мазнините от кожата. Когато сулфатите са в шампоана, те могат да имат подобен ефект върху косата, като я оставят суха и дори могат да премахнат цвета ви, ако я боядисвате.

„Сулфатите могат да лишат косата от естествените масла и протеини, които правят косата да изглежда блестяща и здрава“, казва д-р Хадли Кинг пред InStyle. Според нея, те също така могат да допринесат за избледняването на цвета на косата и да премахнат ефекта от кератиновите процедури. Въпреки това, д-р Кинг посочва, че тези активни вещества са напълно безопасни и не са свързани с причиняването на здравословни проблеми, включително и рак.

За щастие, има шампоани, които не съдържат сулфати и са по-нежни към косата, като в същото време я почистват също толкова ефективно. Единственото, което няма да видите, е огромната пяна, която сулфатите образуват. Според козметичния химик Крупа Кьостлайн, ако използвате шампоан без сулфат, веднага ще забележите разликата. Тогава косата ви няма да изглежда суха и изтощена.

мокра коса,

Снимка: iStock

Ако се насочите към шампоан без сулфати, търсете съставки, които подхранват скалпа и поддържат нормална хидратация на косата. Може да се насочите към авокадо, ябълков оцет или мед. Това ще помогне на кичурите да изглеждат блестящи, здрави и плътни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари