IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запознайте се с азелаиновата киселина – героят в борбата с акне

27 ноември 2021 15 00

Съставката помага и срещу розацея

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато мислите за най-добрите продукти за борба с акнето, някои от първите съставки, които ви идват наум, вероятно са известните звезди като салицилова киселина, бензоил пероксид и ретинол. Въпреки че тези продукти заслужават репутацията, която са спечелили, има още една съставка, която заслужава, но не получава достатъчно признание за ползите си за премахване на акнето. Говорим за азелаиновата киселина.

„Азелаиновата киселина е естествено срещаща се киселина, намираща се в зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж“, казва дерматологът д-р Стейзи Чименто пред Women's Health. Тя обикновено се намира в кремове, гелове или пяна за успокояване на възпалението, стимулиране на обновяването на клетките на кожата и лекуване на акнето.

Подобно на редица други модерни съставки, известни с многобройните си предимства за подобряване на кожата, азелаиновата киселина има много приложения, въпреки че е най-известна с това, че може да се бори с акне и розацея.

акне, грижа

Снимка: iStock

„Като противовъзпалително средство, азелаиновата киселина може да намали възпалението, което прави акнето по-малко видимо, по-малко зачервено и по-малко раздразнено“, казва д-р Чименто. Освен това, съставката може да помогне за изчистването на порите ви от бактериите, които могат да причинят появата на пъпки, като същевременно насърчава клетъчния оборот и забавя производството на меланин, което предотвратява хиперпигментацията и мелазма.

Разбира се, има няколко неща, за които трябва да внимавате, ако обмисляте да включите азелаиновата киселина в ежедневната си грижа за кожата. За начало трябва да се нанесе след почистване и около 15 минути преди овлажняване, за да може да се абсорбира напълно от кожата ви. Дерматологът д-р Азза Халим казва, че азелаиновата киселина трябва да се използва сутрин и вечер, като е най-добре да се комбинира с овлажнител или хидратиращ серум.

„Също така трябва да се смеси добре в кожата ви ли да се използва като третиране на тъмни петна и да се абсорбира, за да не се оставят области на демаркация, които правят кожата да изглежда на петна“, казва още Халим пред Women's Health.

маска за

Снимка: iStock

Съгласно инструкциите на д-р Чименто, обикновено трябва да използвате азелаиновата киселина с други лекарства, тъй като получаването на значителни резултати може да отнеме известно време, ако просто използвате съставката самостоятелно. Разбира се, трябва да внимавате с какво я смесвате.

Въпреки че азелаиновата киселина може да се смесва с почти всеки продукт, използването ѝ с бета-хидрокси киселини, като салицилова, може да увеличи шансовете за сухота и дразнене. Ако използвате по-мощна форма на азелаиновата киселина, която не се продава без рецепта, трябва да се консултирате с вашия дерматолог, преди да я смесите или комбинирате с каквито и да било други съставки или продукти.

грижа за

Снимка: iStock

Възможно е също така всеки, който използва съставката, да изпита странични ефекти като дразнене, лющеща се кожа и/или треска, въпреки че това не е обичайно за всеки. Д-р Халим препоръчва бавно да въвеждате киселината в ежедневието си, ако имате чувствителна кожа. Започнете да я използвате няколко пъти седмично, преди да увеличите употребата до всеки ден.

Ако получите някои от гореспоменатите странични ефекти, трябва да спрете употребата незабавно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари