IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цъфтящи краища – 7 грешки, които правите

28 ноември 2021 13 30

Според експерти, изсушаването на коса с кърпа е противопоказно

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всяка жена би се съгласила, че цъфтящите краища са едно от най-лошите неща, които могат да се случат на косата.

Нищо не разваля настроението ни така, както го правят краищата, които хвърчат на различни посоки и не могат да бъдат укротени. И за съжаление, освен ако не подстригвате косата си постоянно, този проблем е неизбежен. Въпреки това, може да правите няколко грешки, които да карат краищата ви да цъфтят по-бързо.

Затова от InStyle се обръщат към двама фризьори, които споделят своите съвети за това какво не бива да правите, за да се справите с цъфтящите краища.

1. Разплитане на косата по грешен начин

Проблемът:

Косата ви е най-крехка, когато е мокра, така че трябва да бъдете изключително нежни, за да предотвратите увреждане и накъсване. Фризьорът на знаменитостите Марк Таунсенд казва, че грешката, която често вижда при клиентите си, е разплитането от корените надолу до върховете. Според него, така се образуват още повече възли, които стават много трудни за разплитане и в крайна сметка косата се къса.

права коса,

Снимка: iStock

Освен това, инструментът, който използваме за разплитане, също може да бъде причината за цъфтящи краища. „Ако използвате четка с груб косъм върху мокра коса, това със сигурност ще предизвика начупване“, казва фризьорката Лора Полко пред InStyle.

Решението:

Таунсенд препоръчва да разплитате първо краищата и след това да продължите нагоре по косъма. Най-добрите инструменти за това са гребен с широки зъби или намокрена четка.

2. Използване на прекалено много топлина

Проблемът:

Прекомерното излагане на топлина изсушава косата, което я прави чуплива и склонна към накъсване. Също така, ако използвате сешоар, който е на повече от 10 години, най-вероятно си причинявате повече вреда, отколкото полза.

Решението:

Сменете горещите си уреди с такива с множество настройки на температурата и скоростта на работа. Използването им помага на косата да задържа повече влага и следователно помага на краищата да издържат по-дълго. Въпреки това, ако не можете да се разделите с любимия си уред, поне се уверете, че използвате правилната температура за косата си. Таунсенд препоръчва да не превишавате температура от 176 градуса.

3. Не защитавате косата

Проблемът:

Някои горещи инструменти достигат до температура от 230 градуса, което може сериозно да увреди косата ви и да я накара да стане по-уязвима и в крайна сметка да се начупи.

гребен, сешоар,

Снимка: iStock

Решението:

Таунсенд подчертава важността от използването на топлинна защита всеки път, когато боравите с горещ уред за коса. Той поставя слой пантенол или силикон между косата и уреда, така че да защити кичурите.

4. Сушите косата си с кърпа

Проблемът:

Кърпите имат малки памучни бримки. Те са абсорбиращи, защото косата ви се захваща между тях и памукът изсмуква цялата влага. Причината косата да се сплъсти и да се заплита е, че всички тези малки бримки разкъсват кутикулата на косъма.

Решението:

Първо използвайте ръцете си, за да изцедите излишната вода от косата си, преди да я увиете в кърпа от микрофибър или стара тениска. Таунсенд обяснява, че продуктите от микрофибър са толкова добри, защото памукът има полиестерно покритие, което омекотява бримките. Освен това влакната са по-малки от тези на обикновените кърпи и по този начин не причиняват разкъсвания на косъма.

5. Грешно използване на шампоана

Проблемът:

Ако вземете краищата на косата си и ги завиете към скалпа докато създавате пяна от шампоан, вие правите огромна грешка. „Тъй като краищата са по-тънки от корена, те не се нуждаят от толкова много шампоан“, казва Таунсенд пред InStyle. Според него, смесването на краищата и скалпа може да доведе до по-бързото им изсъхване.

балсам за

Снимка: iStock

Решението:

Съсредоточете се върху измиването на скалпа с шампоан. След това той ще се стече до краищата, което им е напълно достатъчно за почистването.

6. Пропускане на балсама

Проблемът:

Тъй като краищата ви са много по-тънки и по-сухи от останалата част от косата ви, те се нуждаят много повече от влага. „Много клиенти ми казват, че не използват балсам, защото се страхуват, че ще им утежни косата“, споделя Таунсенд. Той обаче добавя, че ако продуктът се използва правилно, няма опасност от този ефект.

Решението:

Дори и да имате много фина коса, поне на най-долните 7 см от косата си трябва да имате покритие от балсам. Добре е да се уверите, че зоната е суха, а не мокра, за да не утежните косата си.

7. Твърде дълга почивка между подстригванията

Проблемът:

Макар да е мит, че честото подстригване ще накара косата ви да расте по-бързо, ако си направите твърде дълга почивка между посещението в салона, това ще накара косата ви да се свие. Таунсенд обяснява, че това се случва, защото с времето цъфтящите краища пътуват нагоре по кичура и кутикулата може да се начупи.

Снимка: iStock

Решението:

И Полко, и Таунсенд препоръчват подстригване веднъж на три месеца.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари