IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да предпазим кожата от вредните ефекти на алкохола?

30 ноември 2021 16 30

Празниците наближават, което означава, че коктейлите може да присъстват на масата повече от обикновено

Снимка: iStock

Снимка: iStock

С празничния сезон точно зад ъгъла, много от нас ще държат в ръцете си повече напитки от обикновено. Но това може да повлияе негативно както на главата, така и на кожата ни. Истинските ефекти от махмурлука на кожата може да ви накарат да направите пауза и да помислите за малко по-отговорно пиене през следващите месеци, за да предпазите както външния си вид, така и цялостното си благополучие.

Сухата, склонна към накъсване, възпалена кожа може да е това, което ви гледа от огледалото след бурна нощ, което означава, че махмурлукът ви не се простира само до онези продължителни чувства на гадене и умора, които нахлуват в тялото. Всъщност пиенето е едно от най-лошите неща, които можем да причиним на кожата си, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

За щастие, има начини да защитим лицето си както докато пием, така и на следващия ден, когато махмурлукът може да ни удари. Експерти по грижа за кожата споделят своите съвети за това как да поддържаме перфектен външен вид по време и след празниците.

Как алкохолът влияе на кожата?

Без да проваляме плановете ви за следващото излизане с приятели, ще кажем, че алкохолът може да повлияе на кожата по безброй начини и малко от тях са положителни.

Най-очевидният минус е дехидратацията, която засяга цялото ви тяло, включително и кожата. „Алкохолът е диуретик, което означава, че увеличава производството на урина, така че ви принуждава да се дехидратирате“, казва дерматологът Дженифър Рок пред Glamour. Оттук се появяват промени за външния вид, включително нездрава и напукана кожа. Когато тялото е дехидратирано, вашата кожа и жизненоважни органи се опитват да задържат колкото е възможно повече вода, което води до подпухналост на лицето.

Коледа, алкохол,

Снимка: iStock

Вторият минус на алкохола е причиняване на възпаление на кожата. Това не е лошо само за тези, които са склонни към този проблем, но може да доведе и до увреждане от свободните радикали, което причинява преждевременно стареене на кожата.

Други лоши въздействия включват нарушен сън, който е пагубен за здравето и кожата, поява на пъпки и стареене, причинени от преждевременни бръчки и фини линии. Калориите в определени напитки, които могат да съдържат захар, причиняват гликиране, което по същество е втвърдяване на колагена, което причинява повече бръчки.

Кои напитки са най-лоши за кожата?

Експертите са съгласни, че сладките напитки са най-големите причинители както на кожния, така и на цялостния махмурлук. Захарта кара нивата на инсулин да скачат, което води до широко разпространено възпаление в тялото. Това води до свръхпроизводство на масла, което в крайна сметка причинява появата на пъпки.

Има и лоши новини за любителите на виното. „Не искам да го казвам, но червеното вино е един от най-лошите врагове на кожата, защото освобождава хистамин, който предизвиква възпаление и зачервяване“, обяснява д-р Хан пред Glamour. Това го прави най-лошата напитка за кожата, особено ако сте склонни към тези проблеми или страдате от розацея.

женска наздравица,

Снимка: iStock

И така, какво всъщност може да пиете, което има минимално въздействие върху кожата? Експертите казват, че газираната вода с алкохол е чудесна алтернатива на коктейлите, като съдържа по-малко захар и калории. Също така може да изберете чисти алкохолни напитки като джин, водка или текила, защото те напускат кожата най-бързо.

Как да възстановим кожата на следващия ден?

Докато много от нас ще посегнат към бързата храна и излежаване на дивана у дома, за да третират махмурлука, то кожата ви изисква малко повече внимание.

вода, тренировка,

Снимка: iStock

Трябва да заложите на рехидратация, както за тялото, така и за тена ви. Тук обаче не става въпрос само за пиене на вода, въпреки че това е номер едно в списъка ви за възстановяване. Ако е възможно, поставете купи с лед над радиаторите, използвайте овлажнители за въздух или аромадифузери, за да смекчите дехидратацията. Също така може да използвате хидратиращи спрейове за лице. Леден дерма ролер също може да предложи известно облекчение.

След това е важно да внимавате за храната, която приемате. Избягвайте бързи храни като бургери и пици, а вместо това се насочете към ястия, пълни с антиоксиданти и протеини.

Как да избегнете кожния махмурлук?

Въпреки че има начини за намаляване на ефектите от махмурлука на кожата, превенцията винаги е за предпочитане преди лечението. И има някои тактики, които можете да изпробвате, докато пиете, за да обърнете ефекта.

Експертите предлагат да пиете чаша вода между всяка алкохолна напитка, която пиете в бар или клуб. Може да е трудно да се справите, но ще бъдете благодарни на следващия ден, защото кожата ви няма да бъде толкова дехидратирана и ще е запазила част от блясъка си. Ако пък сте много последователни и отдадени на външния си вид, може да замените последните две алкохолни напитки с нещо безалкохолно с ниско съдържание на захар.

газирана напитка,

Снимка: iStock

Другият съвет е никога да не спите с грим, без значение колко късно сте се прибрали. След свалянето му, е добре да използвате хидратиращите си серуми за лице или пък направо да посегнете към хидратиращата маска, която може да бъде оставена за през нощта.

Също така е важно да се храните добре докато сте навън или преди да отидете на парти. Това ще помогне на тялото ви по-добре да се справи с алкохола и по-трудно ще се напиете.

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да бъдете отговорни с избора си на пиене, което е от полза не само за лицето ви, но и за вашето здраве и благополучие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари