IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естествена козметика у дома – с продукти от трапезата

23 декември 2021 15 40

Ето как да я приготвите

ПР

ПР

Естествената козметика може да даде отлични резултати, без в състава да има добавени химикали. Голяма част от собствениците на козметични компании започват бизнеса си като първоначално приготвят различни смеси за себе си. Използвайки своите еликсири, споделяли някои от тях с приятели, които също оставали доволни. Когато у дома приготвим крем за лице или друга здравословна комбинация, освен занимателно хоби, това ще бъде и чудесен начин да се погрижим за кожата като ѝ дадем почивка от всякакви подобрители, стабилизатори, емулгатори, оцветители и парфюми.

Всеки сам може да си направи у дома крем с напълно естествени съставки. Достатъчно е да заимства суровини от трапезата. Тогава, разбира се, срокът на годност е доста по-кратък отколкото на стандартната натурална и органична козметика, каквато можете да откриете на makeup.bgНо ако все пак сте решили да се развихрите и да пробвате собственоръчно забъркани средства, предлагаме ви няколко лесни рецепти за красива кожа:

  • Ягоди – притежателите на суха кожа лесно и бързо могат да си направят овлажняващ плодов крем за лице с вкусния и сладък плод. Няколко узрели резена се намачкват и към тях се добавя 1 ч. л. глицерин. Слагат се и 2-3 лъжици овесено брашно(смляни овесени ядки).
  • Лайка – в половин чаена чаша се прави запарка от сушена лайка. Прецежда се и се смесва с 1 ч. л. глицерин, 1 с. л. зехтин и няколко капки етерично масло. Разбърква се с миксер и се съхранява в хладилника. Използва се не повече от седмица.
  • Коприва – 1 с. л. коприва – ако листата са пресни или 2 с. л. сушени се запарват в чаша вряла вода. Към сместа се добавя 1 с. л. брезови пъпки. След охлаждане се добавя пчелен восък (1 ч. л.) с лъжица зехтин. Затопля се с разбъркване 30 минути.
  • Ябълка – към настъргана или смляна на пюре ябълка се добавят 1 жълтък и 1 с. л. топъл мед. Сместа може да се прилага като хидратираща и подхранваща маска 30 минути. Тя запазва свежестта си 2-3 дни, когато се съхранява в хладилник.
  • Заквасена сметана – 2 жълтъка плюс няколко капки сок от лимон и 2 суп. лъжици ленено масло се смесват с 2-3 с. л. заквасена сметана. Разбъркват се добре и домашният крем за лицето и за зоната около очите е готов. Съхранява се в хладилник в затворен стъклен буркан за не повече от седмица. Следете за срока на годност – залепете листче с датата на приготвянето, за да не пресрочите. Винаги разбърквайте преди нанасянето.

Много са продуктите, от които могат да се направят маски или кремове за лице. Лавандула, невен, живовляк, зелен чай, морски зърнастец, авокадо, цитруси, домат, краставица, грозде, тиква, мед… Полезната храна за тялото е полезна и за кожата.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари