IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боядисана коса – как да се грижите за нея?

23 януари 2022 12 00

Шампоанът и балсамът не бива да са обикновени

IStockphoto

IStockphoto

Боядисването на косата у дома е едно от нещата, които много жени усъвършенстваха по време на пандемията. Но всяко оцветяване на кичурите е свързано с изсушаване, дразнене и по-специална грижа.

Някои си мислят, че изчакването на поне 71 часа след боядисване, е напълно достатъчно за удължаване живота на цвета, но това не е така. Все пак боята е вид химия, която променя структурата и прави косата по-податлива на увреждане. Ето защо следва да вземете мерки с подходяща козметика.

Как да се грижите за косата си след боядисване?

1. Заложете на специален шампоан

Може и да сте свикнали с един и същи шампоан, но когато се боядисате, трябва да го смените с друг. Той има основна роля за запазването на цвета и затова не може да бъде обикновен.

Необходимо е да си купите шампоан за боядисана коса. В магазините предлагат за руса, кестенява, червена или по-специални, с конкретни формули, които имат за цел не само да запазят пигмента в косъма, но и да балансират естественото му pH. Освен това съдържат хидратиращи и подхранващи съставки, които възстановяват косата и се грижат за скалпа (а той може да се раздразни от боята).

Избягвайте шампоани с тежки съставки като сулфати и алкохоли. Те ще премахнат цвета и влагата от косата ви, което ще причини допълнителен дискомфорт.

суха, коса,

IStock

2. Мийте косата по-рядко в началото

Тук не става дума да държите косата си постоянно мръсна. Първото ѝ миене трябва да стане поне три дни след боядисване. А след това, за да не избледнее веднага цветът, се опитайте да я миете до 2 пъти седмично.

Тъй като понякога поставянето на боя е стрес за косъма и скалпа, се наблюдава изсушаване и дразнене, които може да намалите, ако не миете косата си много често поне през първите две седмици. По този начин ще запазите и нейния блясък.

3. Използвайте сух шампоан

Тъй като се чудите как ще направите компромис с хигиената, то непосредствено след боядисване, може да ползвате по малко сух шампоан. Той е напълно безопасен за цвета, освен това такива за руса или по-тъмна коса няма да оставят петна.

Със сухия шампоан може да спасите положението поне първата седмица след като сте си направили новия цвят, с което ще удължите неговия живот.

сух шампоан

IStock

4. Не пропускайте балсама

Още при отмиването на боята много жени усещат, че косата им е суха и трудно ще се разреше. Ето защо веднага се поставя балсам, който не само улеснява прокарването на гребена през кичурите.

Освен че трябва да обърнете внимание на шампоана, балсамът също не е за подценяване. Той трябва да е за боядисана коса, с формула, осигуряваща защитна бариера – да задържа влага, запечатва кожичките, придава блясък и обем.

Ако се чудите на кой продукт да се спрете, потърсете консултант по козметика в магазина, за да ви ориентира с кой балсам ще имате по-мека, здрава и лъскава грива със страхотен цвят.

5. Внимавайте с влагата, на която излагате косата

Колкото по-влажен е въздухът, толкова повече избледнява нюансът на вашата коса с времето. Ето защо избягвайте прекалено дългите душове или кисненето във ваната. Ако взимате душ и не искате да мокрите вашата грива, ползвайте шапка.

боядисана коса,

6. Не поддържайте твърде висока температура у дома

Зима е и няма как да не пускате печката или парното, но все пак внимавайте и да не е твърде топло в помещенията. Това неминуемо ще повлияе на цвета на вашата коса.

И като стана дума за температура, ограничете използването на уреди за стилизиране като маши, преси за коса и сешоари. Тяхната топлина ще отвори кутикулите и боята по-лесно ще се прецака.

Ако след като се боядисате искате да си изправите или накъдрите косата, е добре да ползвате термозащитен спрей или специални кристали.

Рийз Уидърспун,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари