IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна грижа: Как да разберем дали сме алергични към слънцето?

21 май 2022 10 30

Признаци и лечение на рядкото заболяване

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Алергиите никога не са забавни. Те могат да бъдат неудобни или болезнени и често могат да ви попречат да се наслаждавате на някои от най-простите удоволствия в живота. За щастие, ние сме напреднали като общество, в някои сфери, и сме намерили ралични решения срещу алергиите. Ако сте алергични към дадена храна, например, може да намерите нейн заместител. Но какво се случва, когато сте алергични към нещо неизбежно, като слънцето?

Да, всъщност може да сте алергични към слънцето - това се нарича слънчева уртикария. Но преди да изпаднете в паника относно възможността никога да не ходите на походи, на море или на басейн, знайте, че алергията е доста необичайна. Според експерти, тя засяга едва 3% от населението на света, като по-често може да се появи при дамите. 

Както винаги, най-добре е да разберете какво всъщност представлява слънчевата алергия, за да сте подготвени за нея и нейното лечение. 

Защо сме алергични към слънцето?

Алергологът д-р Първи Парих казва пред Allure, че слънчевата алергия е група от сърбящи обриви, които могат да се появят като имунен отговор на вашето тяло към слънцето. Козметикът Денди Енгелман добавя, че състоянието се случва в резултат на това, че имунната система третира променената от слънцето кожа като чужди клетки, което след това води до телесни реакции. 

Според д-р Парих, има много различни видове слънчеви алергии. Тя изброява фотоалергични обриви, слънчева уртикария и актинично пруриго. Дерматологът Мариса Гаршик добавя, че слънчевата алергия може да се отнася и до кожна реакция, която се развива, когато сте изложени твърде много на слънце. Това е състояние, официално известно като полиморфно светлинно изригване, което е най-често срещаният тип слънчева алергия. 

слънце, слънцезащита,

Снимка: iStock

Слънчевата алергия може да се появи при всеки. Д-р Енгелман казва, че състоянието може да бъде наследствено или да бъде предизвикано от лекарства, вече съществуващи медицински състояния и други кожни заболявания. Тя добавя, че слънчевите алергии са склонни да се появяват по-често при жените и започват да се развиват в тийнейджърските и двадесетте години. Докато хората с по-светъл тен на кожата обикновено са по-чувствителни към излагане на слънце и по-склонни да получат слънчеви алергии, д-р Гаршик казва, че това може да засегне и тези с по-тъмен тен. 

Но това не означава, че всяка надежда е загубена. За разлика от някои алергии, алергията към слънцето не ви възпрепятства от излизане навън. Д-р Гаршик и д-р Енгелман казват, че все още е възможно да се наслаждавате на топлото време, дори и да страдате от слънчева алергия. 

Как да разберем дали сме алергични към слънцето?

Има няколко начина да разберете дали имате слънчева алергия. Д-р Енгелман казва, че ако кожата ви стане червена, сърбяща или болезнена след излагането на слънчева светлина, това обикновено е знак, че може да сте алергични. Въпреки че това може да звучи подобно на слънчево изгаряне, други издайнически признаци за алергия, включват подутини, мехури или треска. Те обикновено се проявяват в рамките на минути до часове след излагането на слънце и се забелязват около врата, задната и предната част на ръцете и краката

слънчева алергия

Снимка: iStock

Д-р Гаршик се съгласява и добавя, че може дори да отнеме няколко дни преди да се появят първите симптоми. За да сте 100% сигурни, че имате слънчева алергия, най-добре е да отидете при дерматолог или алерголог за официална диагноза. 

Как да предотвратите и да лекувате алергията?

Един от най-добрите, и най-очевидните начини за предотвратяване на слънчева алергия, е да предпазите кожата от слънцето, когато сте навън. Това може да включва стоене на сянка възможно най-дълго време, носене на дрехи с ултравиолетов защитен фактор и нанасяне на широкоспектърен слънцезащитен крем с най-малко 30 фактор всеки ден. 

Д-р Парих препоръчва да избягвате открити пространства през пиковите часове на слънчева светлина, които са от 10 до 16. Това са моментите, когато вредните UV лъчи са най-силни. 

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Когато става въпрос за лечение на алергия, която вече се е появила, д-р Гаршик казва, че то се различава в зависимост от тежестта на състоянието. Ако реакцията ви е лека, може просто  да избягвате слънцето за няколко дни и кожата ви би трябвало да се успокои. 

За по-тежки реакции, кремовете с кортикостероиди са полезни и може да помогне за успокояване на възпалението, зачервяването и сърбежа. Ако има треска, е д-р Гаршик препоръчва да вземете антихистамин, който ще ви помогне. 

Д-р Енгелман предупреждава, че някои лекарства могат да накарат кожата да бъде по-податлива на слънчево изгаряне и трябва да се избягват, ако сте предразположени към слънчеви алергии. Тя изброява редица антибиотици като тетрациклин, доксициклин, ципрофликсацин или левофлаксацин, противогъбични средства и болкоуспокояващи. Енгелман добавя, че други кожни заболявания също могат да увеличат риска или да влошат вече съществуващата слънчева алергия. 

жена, шапка,

Снимка: iStock

В някои случаи д-р Енгелман казва, че може да накарате излагането на слънце да работи във ваша полза. "Десенбилизацията може да се използва и като дългосрочно лечение на слънчеви алергии. Това включва третиране на кожата с излагане на ултравиолетова светлина, наречена фототерапия, за да се опита да се десенбилизира кожата", споделя тя пред Allure. 

Това се прави чрез постепенно увеличаване на времето, което прекарвате на открито, което ще позволи на кожата бавно да се адаптира към слънчевата светлина и в крайна сметка да спре развитието на алергията. Ако имате диагностицирана алергия към слънцето, първо се консултирайте с вашия лекар и вижте дали това лечение е подходящо за вас. 

Може ли да излизате навън, ако сте алергични?

Не се притеснявайте, слънчевата алергия не е краят на всичките ви плажни дни или приключения на открито. Все още може да излезете навън. Просто трябва да се уверите, че кожата ви е правилно защитена.

слънцезащита, бански,

Снимка: iStock

Както при всяко нещо, винаги е най-добре да говорите с дерматолог относно плана за лечение или промените, свързани с кожата ви. Консултирайте се с доверен професионалист, за да видите кое е най-доброто за вас, ако подозирате, че имате слънчева алергия. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

anonimen ( преди 1 година )
ade supata supata da ne istine do dokto ne parih a prahhhh vazdoh pod naleganee
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар