IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да направим косата си по-гъста?

25 юни 2022 18 00

Експерти споделят своите трикове

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Не всеки от нас се ражда с гъста коса, но ако желаете, има много продукти на пазара, които обещават да ви осигурят по-дебели и силни кичури. Единственият въпрос е дали наистина работят?

За да разберем дали можем да променим нашите тънки кичури, на помощ идват няколко експерти, които споделят своите съвети. Те дават яснота относно това дали можем да уплътним косата си, какво влияе на изтъняването ѝ и дали добавките могат да направят чудеса с визията ни.

Може ли да направим косата си по-гъста?

Кичурите на косата и нейната текстура са преди всичко генетична даденост. Но има различни начини да направите косата си да изглежда по-гъста, използвайки подходящи прически, продукти за грижа за косата и начин на живот, като същевременно избягвате накъсване, увреждане и косопад.

косопад istock

Снимка: iStock

Но ако се насочвате към козметичния магазин, най-добре е да пропуснете всичко, което се прилага директно върху скалпа. Вместо това изберете масажиране на тази част от тялото. „С течение на времето продуктите за коса оставят остатъци и запушват корените. Ексфолирането премахва това натрупване, за да позволи растежа на нови кичури и да насърчи естественото им повдигане и усвояване на хранителни вещества“, казва д-р Мичъл пред InStyle.

Масажът на скалпа и ексфолирането насърчават кръвообращението, снабдяването с кислород, стимулират естественото производство на масло, което укрепва корените на косата.

Защо косата ни изтънява?

Навиците в грижата за косата и самият начин на живот могат да причинят косопад. Най-добре да не прекалявате с обработката на кичурите, тъй като това може да доведе до изтъняване и начупване. Ако забележите някаква промяна в текстурата, най-добре е да спрете химическата обработка за момента. Избелването или боядисването, химическото накъдряне или изправящите средства могат да отслабят косата.

Какви продукти да използваме?

Когато става въпрос за шампоани и балсами, за които се твърди, че сгъстяват косата, не забравяйте да направите проучване и да обърнете внимание на етикета преди употреба. Освен това, ако имате някакво заболяване или сериозен проблем, винаги е добре да се свържете с вашия дерматолог, който да ви предложи правилното лечение.

Шампоанът за обем действа, като разтваря натрупването на продукти или запушени пори, за да позволи растежа на косата. Шампоанът за сгъстяване прави кичурите по-плътни, като ги снабдява с витамини, протеини, полимери и овлажнители.

козметика istock

Снимка: iStock

Но ако тези продукти не работят за вас, просто използвайте такива без алкохол, защото той изсушава косъма. Потърсете козметика с хидролизиран овесен протеин и мастни алкохоли като цетил или цетеарил. Насочете се към продукти, които съдържат арганово масло, алое вера, биотин или кокосово масло. Дерматолозите съветват да търсите съставки като палмето, мака и кератин.

Палмето помага за намаляването на DHT - хормон, допринасящ за свиването на космените фоликули. Мака осигурява хормонална подкрепа за жени в пред/пост менопауза, помага за блокиране на DHT. Кератинът пък е протеин, който осигурява основни градивни елементи за растежа.

Може ли диетата да промени косата ни?

В допълнение към продуктите за почистване и хидратиране на косата, има и други начини да постигнете по-гъста текстура. Не става въпрос само за това, което поставяте върху скалпа и кичурите си, а и за това, което вкарвате в тялото си. Диета, богата на протеини, мастни киселини и витамини А, В, С, D и Е може да помогне на хората, страдащи от косопад.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари