IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна красота: 9 места, които задължително да мажете със слънцезащита

27 юни 2022 08 30

Не ги забравяйте преди всяко излизане

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ето един отрезвяващ факт – ракът на кожата е един от най-често срещаните типове рак в целия свят.

С лятото вече в разгара си, е по-важно от всякога да се грижим за безопасността си от слънцето. Поради облекчаването на мерките около пандемията, тази година е изпълнена с плажни дни, барбекюта на открито, щастливи часове в парковете и пикници през уикенда. С други думи, много поводи да се възползвате максимално от слънчевата светлина, но също толкова много шансове да застрашите кожата си.

Правилното приложение на слънцезащитен крем не се отнася само до лицето, защото по тялото ви има места, които се нуждаят от също толкова голямо внимание и защита от слънцето. Тези зони често се забравят докато не стане твърде късно и пострадаме от изгаряния и увредена кожа. За да гарантираме, че сме готови за лятото, като същевременно поддържаме кожата си здрава и защитена, трябва да сме сигурни, че всички зони по тялото ни са покрити със слънцезащита.

9 места, които задължително да мажете със слънцезащитен крем

1. Скалп

Често отделяме голямо внимание на защитата на кожата на лицето и тялото, но забравяме най-уязвимата област – главата и скалпа. Хората не помнят това място и не са привлечени от идеята да сложат плътен крем или лепкав спрей върху косата си, за да може той да стигне до кожата на скалпа.

жена, шапка,

Снимка: iStock

Противно на очакванията, косата невинаги ще бъде най-добрата защита срещу вредните UVA и UVB лъчи. Уверете се, че носите шапка и не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем върху скалпа си. Има спрейове и мистове като слънцезащитни продукти, предназначени точно за тази зона.

2. Уши

Въпреки че обикновено сме добри в нанасянето на слънцезащитен крем върху лицата си, ушите са това, което често пропускаме. Според естетика Лейла Аалам, това е често срещано място, където се открива рак на кожата. Тя съветва, когато нанасяте слънцезащитен крем върху лицето, добавете малко и върху външните части на ушните си миди.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Дерматолозите предлагат повторно нанасяне на слънцезащитен крем върху ушите на всеки два часа, когато сте изложени на интензивна слънчева светлина и особено в пиковите часове от 10 до 14. Също така е добре да носите шапка, която покрива и ушите, ако планирате да бъдете навън за продължителен период от време.

3. Шия

Шията е едно от първите места, където се проявяват признаците на стареене, така че защитата тук и на деколтето е от решаващо значение. Когато нанасяте слънцезащитен крем на лицето, не забравяйте да пуснете ръцете малко по-надолу и да покриете деколтето.

4. Клепачи

Да, клепачите. Колкото и смешно да звучи, те също изгарят, но трябва много внимателно да ги мажете с крем. Изберете продукт с малко активни съставки, тъй като кожата тук е по-чувствителна отколкото на останалите места по тялото. Слънцезащитният крем също така трябва да бъде последна стъпка в грижата за кожата, за да може да служи като щит срещу UV светлината.

жена, диня,

Снимка: iStock

Ако не искате да рискувате дразнене на очите, винаги носете слънчеви очила, независимо дали навън има малко или много слънчева светлина. Лъчите все още могат да проникват през облаците и да увредят не само ретината, но и да изгорят кожата.

5. Устни

Според експерти, устните често се пропускат, когато става въпрос за защита от слънцето. Затова е важно да изберете балсам, който съдържа слънцезащитен фактор и да го носите с вас през цялото време. Нанасяйте на няколко часа, както го правите със слънцезащитния крем, за да поддържате устните влажни и да предотвратите увреждане.

6. Ръце

Ръцете са другата област, по която най-често се забелязват признаци на стареене, ако не се грижим добре за кожата. Повечето от нас защитават добре лицето си от слънцето, но забравят за горната част на ръцете.

слънцезащитен крем

Снимка: iStock

Колко често нанасяте слънцезащитен крем и накрая измивате ръцете си, за да се отървете от усещането за омазняване? Това е нещо, което много от нас правят, но вреди сериозно на кожата. Слънчевите петна по ръцете са един от първите признаци за стареене. Когато си мием ръцете, премахваме всякаква защита от слънцето. Важно е да нанесем крем върху дланите и външната част на ръцете и той да остане там дълго време.

7. Задни части

През летните месеци покриваме по-голямата част от тялото си, но забравяме около ръбовете на банските на задните си части. Банските стават все по-изрязани, така че не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем, преди да се отправите към плажа. Намажете цялото си дупе, за да осигурите защита и под банския.

8. Колене

Точно както коленете са част от тялото, която лесно се пропуска, когато бръснем краката си, те са лесни за пропускане и когато нанасяме слънцезащитен крем. Те обаче са също толкова податливи на слънчево изгаряне, колкото и останалите зони от тялото. Важно е да прилагате слънцезащитния крем редовно, особено ако влизате във вода. Ако сте в градски условия, може да носите дълга пола или панталон, които да покриват зоната.

9. Крака и пръсти

Това е друга често срещана област за откриване на рак на кожата. Погрешно си мислим, че с носенето на сандали автоматично предпазваме и покриваме краката си. За да бъдат те в безопасност, нанесете слънцезащитен крем върху горната и долната част на краката, както и върху пръстите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари