IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лазерна епилация през лятото - да или не?

11 юли 2022 09 00

Добре ли е да се подложим на подобна процедура сега

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако някога сте обмисляли да си направите лазерна епилация или вече сте си правили, може би сте чували, че е най-добре  да се подложите на процедурата, когато не сте почерняли или не планирате да го правите. Този мит произтича от старата представа, че лазерите не действат върху по-тъмните тонове на кожата, но, благодарение на технологичния напредък, всички вие може да си правите лазерна епилация през цялата година. 

Въпреки че никога не е добра идея да се подлагате на каквато и да е лазерна терапия, когато сте получили слънчево изгаряне, може да продължите пътя си към епилация, след като сте прекарали малко време на слънцето. Всичко е свързано с това да знаете какъв тип лазер да използвате, какво трябва да знае вашият козметик за състоянието на кожата ви и какви резултати да очаквате. 

Може ли да си направим лазерна епилация през лятото?

"Леченията могат да се извършват през лятото, стига да се използват лазери, които са подходящи за кожа с тен", казва козметикът Кристиан Караволас пред InStyle. Той все пак казва, че не е препоръчително да се подлагате на лазерна епилация веднага след плажа, а да изчакате поне две до три седмици. 

лазерна епилация

Снимка: iStock

Д-р Шерийн Идрис допълва, че пациентите с по-тъмен спектър трябва да се уверят, че не използват IPL устройства, тъй като това не са толкова специфични, колкото лазера. После, но не на последно място, тя казва, че, ако сте човек, който е предразположен към потенциални усложнения от тези лечения, не забравяйте да отидете при сертифициран дерматолог за вашата лазерна епилация

Какво да търсите при лазерна епилация?

Правилното оборудване е от първостепенно значение за безопасната процедура, но специалистът, с когото работите, също е толкова важен. Като за начало се уверете, че човекът е лицензиран да извършва лазерна епилация. 

Ако това е първият път, в който работите заедно, уверете се, че правят тест върху малък участък от кожата, за да се разбере дали настройката на лазера е поносима за вас. Ако тази стъпка се пропусне, считайте го за огромна грешка. 

Освен това Караволас казва, че козметикът трябва да ви попита за всички неща, свързани със слънцето, преди да се започне процедурата. Той трябва да попита дали лицето е било изложено на слънце наскоро, дали използвате слънцезащита и с какъв фактор, както и дали използвате автобронзанти. 

лазерна епилация

Снимка: iStock

Д-р Идрис казва, че, в зависимост от зоната на лечение, трябва да се обсъдят по-интимни теми. Например, ако правите процедурата на бикини зоната, трябва да ви се поиска анамнеза за наличие на генитални брадавици. Тя казва, че също така трябва да се попита какви лекарства приемате и дали имате анамнеза за автоимунно заболяване, тъй като това може да повлияе на лечението. 

Обучен лазерен специалист трябва да може да работи с вас през лятото, за да продължи лечението ви. Караволас казва, че той просто трябва да коригира настройките до по-безопасно нови, тъй като кожата ви има по-голямо наличие на меланин. През лятото също така може да отнеме повече време да видите резултатите, в сравнение със зимата. 

Ако сте предразположени към потенциални усложнения от лазерната епилация, не забравяйте да отидете при сертифициран дерматолог за процедурата

Какви са алтернативите?

Ако не искате да си правите лазерна епилация през лятото, може да изберете кола маска. Просто не я правете, когато имате слънчево изгаряне, защото ще си причините дразнене и възпаление на кожата. Ако се подлагате на лазерна епилация, не си правете кола маска между процедурите, тъй като това ще повлияе на ефикасността. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари