IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ледена вана – задължителна в уелнес рутината

19 август 2022 10 40

Тя е любима на редица известни личности

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може да сте запознати с потапянията в студена вода, а може би дори сами сте ги опитвали. Независимо дали ги правите редовно или веднъж годишно, най-вероятно се чудите какво точно е терапия с ледена вода, известна още като ледена хидротерапия, и каква е нейната полза за тялото.

Терапията с ледена вода е процес, при който излагате тялото си на много студена вода с температура под 14 градуса, за да предизвикате реакция на организма. Положителните стресори, като студената вода, насърчават телата ни да се адаптират по благоприятни начини, като имат както физиологични, така и когнитивни ефекти.

През годините охлаждащият ритуал става все по-популярен и може би сте чували за метода Wim Hof. Хоф, бивш холандски спортист, комбинира три фактора в своя метод – дишане, студена терапия и ангажираност – и вярва, че може да ви помогне да контролирате ума и тялото си. Съществува и криотерапия, която по същество е всяко лечение, което включва вледеняващи или почти вледеняващи температури, но често се отнася до потапяне в криогенна камера за няколко минути, където градусите може да достигнат -145. Съществува и добрата старомодна терапия със студена вода, която мнозина включват ежедневно като част от своята уелнес рутина чрез душ или вана.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @harrystyles

Въпреки че може да отнеме известно време да свикнете, много хора, които опитат терапия с ледена вода, се пристрастяват и я правят част от ежедневната или седмичната си рутина. Всъщност Кейт Хъдсън, Хари Стайлс и Лейди Гага са почитатели на практиката и са известни с това, че често я включват в своите уелнес процедури.

Ако потръпвате само при мисълта за ледена вана, това е разбираемо. Но може да бъдете убедени, че тя има доста ползи за вашето тяло и ум.

Ползи от ледената вана

Изследванията са установили, че терапията с ледена вода има няколко предимства, включително намаляване на стреса, повишаване на имунитета, подобряване на настроението и спомага за облекчаване на депресията, като в същото време насърчава по-добра концентрация и сън. Учените също така установили, че излагането на студ ускорява метаболизма.

Други предимства на ледената вана са, че намалява възпалението, подуването и уморените мускули. Затова и много спортисти, като Майкъл Фелпс и Леброн Джеймс, използват ледени вани и други видове излагане на студ като средство за ускоряване на възстановяването след физически натоварвания.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)

Учените смятат, че ледените вани са полезни и за ума. Според тях, потапянето в толкова студена вода може да ви научи да се справяте с трудности, как да останете спокойни и да преодолеете вътрешната съпротива.

Въпреки че много хора биха имали полза от практиката фокусирана върху излагането на студ, има няколко противопоказания, които трябва да се вземат предвид. Ако сте склонни към високо кръвно налягане или сърдечносъдови или неврологични усложнения, би било най-добре да се консултирате първо с лекар, преди да започнете каквито и да било уелнес практики.

Как да си направим ледена вана

Потапянето в студена вода може да стане по много начини. Основният начин обаче включва седене във вана или контейнер със студена вода с температура под 10 градуса за пет или по-малко минути. Някои уелнес студиа предлагат и контрастна терапия, при която редувате топла и студена вана.

Може например да прекарате няколко минути в инфрачервена сауна, след което кратко потапяне в ледена вода и накрая почивате на стайна температура. По този начин тялото ви може да се декомпресира и да постигне хомеостаза – стабилно, балансирано състояние. Така може да изхвърлите токсините и метаболитните отпадъци, като същевременно повишите съдовия тонус. В резултат на това ще подобрите имунната си система.

Но ако не искате да правите терапията в студио, може да си я създадете и у дома. Най-добрият начин е да започнете с ледени душове. Те ще ви помогнат да изградите толерантност към студената вода и да се подготвите за потапянето си. Започнете с 10-секунден студен душ, последван от топъл за колкото време искате. Постепенно увеличавайте времето, прекарано на студено, като достигнете до 1 минута.

Въпреки че студените душове са добра отправна точка, те не могат да заместят ледената вана. За щастие има методи, които хората могат да използват у дома за ледена терапия, включително малки надуваеми басейни или ванички, пълни със смразяваща вода.

Без значение какъв вид студена терапия използвате, учените препоръчват да се охлаждате постепенно. Никога не е добра идея да започнете с екстремни температури, когато за първи път въвеждате тялото си в ледения свят. Вместо това бавно охлаждайте водата, докато толерантността ви нараства. Това ще помогне за предотвратяване на шок и травми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари