IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аминокиселини – полезни ли са за вашата коса?

3 септември 2022 21 00

Те могат да я подхранят

IStockphoto

IStockphoto

Аминокиселини – знаете ли какво точно са те? Те са популярна съставка в някои козметични продукти. И освен за кожа и нокти, са изключително подходящи за коса независимо от това от какъв тип е тя.

Може би не знаете, но използването на аминокиселини може да насърчи растежа на вашата грива. Въобще, те са онези хранителни вещества, от които се нуждае тя, за да бъде по-здрава и хубава.

Ако в организма има дефицит на някои аминокиселини, това си личи по състоянието на косата. Тях може да си набавите както опт храна, така и от някои добавки, които да ви предпишат допълнително.

Аминокиселини – какво представляват?

Те са градивните елементи на протеина и съставляват една пета от човешкото тяло. Смята се, че в организма има най-малко 22 аминокиселини. Но има девет основни, които тялото не може да синтезира. Това са валин, фенилаланин, левцин, изолевцин, треонин, триптофан, хистидин и метионин.

Защо аминокиселините са полезни за косата?

аминокиселини, полезни

IStock

Най-просто казано, те се грижат за нейното здраве по естествен път. От тях зависи дали тя ще бъде гладка, ще има ли плътност и блясък. Есенциалните и неесенциалните аминокиселини се комбинират, за да образуват различни видове протеини. Например кератинът, който е основен компонент, отговарящ за текстурата на косата. Осемнадесет аминокиселини (есенциални и неесенциални) образуват този кератинов протеин.

Кои аминокиселини трябва да приемате за по-здрава коса?

1. Цистеин

Това е най-важната аминокиселина за растежа на косата. Известна е с това, че стимулира растежа на нови косми. Тя е антиоксидант, който предпазва и предотвратява увреждания, сред които и от слънчевите лъчи.

Цистеинът доставя сяра на клетките на косата и подобрява нейната текстура и здравина. Може да си го набавите като хапвате пиле, броколи, пшеничен зародиш, брюкселско зеле, прясно и кисело мляко.

2. Метионин

Друга важна съставка за растежа на косата. Тя също има антиоксидантна активност и съдържа сяра, която помага при проблеми с косата.

Метионинът е от онези киселини, които увеличават кръвоснабдяването на космените фоликули и скалпа. Също така участва в синтеза на колаген, който е отговорен за укрепването на косъма.

Риба, яйца, бразилски орехи, зърнени култури и сусамово семе, са хранителните източници на метионин, на които да наблегнете в менюто си.

коса istock

IStock

3. Лизин

Той помага за образуването на колаген – чрез абсорбиране на калций. Той е и вид колаген важен за основната структура на космените фоликули, укрепването на косата и стимулирането на растежа.

Лизинът инхибира 5-алфа-редуктазата от превръщането на тестостерона в DHT (дихидротестостерон). той е основната причина за обилния косопад, особено при мъжете.

4. Глицин

Тя също е от онези аминокиселини, насърчаващи образуването на колаген, необходим за растежа на косата. Глицинът също е от съществено значение за ефективното функциониране на храносмилателната и централната нервна система. По този начин може да предпази тялото от нервни разстройства, които причиняват косопад или изтъняване на кичурите.

За да приемате достатъчно глицин чрез храненията си, може да хапвате месо, риба, млечни продукти и разнообразие от бобови култури.

маска за

IStock

5. Аргинин

Това е може би най-известната аминокиселина, която се използва в козметичната индустрия. Тя отговаря за здравината на косата. Но под действието на слънчевите лъчи той се изчерпва и води до сухота и увреждане на косъма.

Консумирането на храни, богати на аргинин, може да помогне за предотвратяване на въпросните проблеми и да направи косата гъста и блестяща. А за това ще допринесат и храни като семена, ядки, пълнозърнести, кисело мляко, сирене, водорасли.

6. Цистин

Той не бива да се бърка с цистеина (точка 1). Това са две различни аминокиселини със сходно име. Цистинът е неесенциална аминокиселина и стимулира повторния растеж на коса. Бори се и с косопада.

Тази аминокиселина се образува в нашето тяло чрез дисулфидно свързване на две молекули на цистеин. Това двойно свързване на аминокиселини осигурява по-голяма здравина на косъма.

Хапвайте яйца, червено месо, пилешки гърди, риба тон, леща, семена и сирене, за да получите достатъчно цистин и да подобрите състоянието на своята грива.

Този текст има информативен характер за най-важните аминокиселини за косата. Той не замества консултацията със специалист.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари