IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата: Опитайте тези четири комбинации от съставки

24 септември 2022 13 30

И три, които да избягвате

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Като фъстъчено масло и филия хляб или чипс и бира, определени съставки за грижа за кожата просто работят по-добре заедно. Това не означава, че не вършат работа, когато са използвани самостоятелно, но просто предлагат повече ползи, когато са комбинирани. 

От друга страна, определени двойки съставки за грижа за кожата не се смесват и в крайна сметка могат или да се дезактивират една друга и/или да доведат до сериозно дразнене на кожата. За да опростим нещата, ние ви обясняваме кои съставки против старенее работят добре заедно и кои не. 

Витамин С

Смесете със слънцезащита

Надяваме се, че вече сте запомнили, че носенето на слънцезащитен крем през цялата година, независимо дали има дъжд, или не, е може би най-важното нещо, което може да направите, за да поддържате кожата си здрава и красива. 

След като сте направили тази стъпка, помислете дали да не дадете допълнителен тласък на вашия слънцезащитен крем чрез поставяне на серум на основата на витамин С под него. Без значение колко усърдно нанасяте слънцезащитен крем, неизбежно е кожата ви пак да бъде изложена на слънце. 

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Витамин С е мощен антиоксидант, който работи за отстраняване на вредните свободни радикали, които се образуват в резултат на замърсяването от околната среда. По този начин се формира втора линия на защита и допълнителен слой за кожата. 

Смесете с витамин Е и/или ферулова киселина

Говорейки за витамин С, можете да увеличите още повече ефективността му като потърсите серум, който го съчетава с ферулинова киселина и/или витамин Е. Витамин С е чудесен за справяне с увисналата кожа, неравностите по текстурата и обезцветяването. Единственият проблем е, че е нестабилен, което може да се поправи с посочените две съставки, които също са мощни антиоксиданти. 

лице, кожа,

Снимка: iStock

Витамин Е и феруловата киселина поддържат витамин С по-стабилен и го предпазват от разграждане. Плюс това, и трите действат синергично, когато став въпрос за осигуряване на защитни антиоксидантни ползи. 

Не смесвайте с ниацинамид

Докато витамин Е и феруловата киселина карат витамин С да работи по-добре, ниацинамидът може да намали ефикасността на витамин С няколко пъти. Като се има предвид това, ниацинамидът е страхотна съставка за грижа за кожата, която доставя множество ползи като успокоява и овлажнява кожата. Именно затова си струва да го включите в рутината си, но не и с витамин С. Нанесете витамин С сутрин, под слънцезащитния крем, и запазете ниацинамида за вечерната употреба.

Ретиноиди

Смесете с пептиди

Дерматолозите казват, че е страхотна идея преди лягане да използвате нощен крем на основата на ретиноиди и пептиди. По този начин получавате ефекта на изграждане на колагена чрез ретиноида,който в същото време работи и за подобряване на проникването на пептидния крем. Това, от своя страна, може да помогне за подобряване на стегнатостта на кожата

ретинол iStock

Снимка: iStock

Плюс това, много пептидни кремове съдържат емолиенти, които с хидратиращи съставки и могат да помогнат за противодействието на дразнещите странични ефекти, които често идват с употребата на ретиноид. Изполвайте първо ретиноидния продукт, количество с размер на грахово зърно, след това се намажете с пептидния крем. 

Смесете с хиалуронова киселина

По същия начин, съчетаването на ретиноид с хидратиращ овлажнител на основата на хиалуронова киселина е друга добра комбинация. Ретиноидите са чудесни, защото могат да помогнат за стягане на порите, намаляване на производството на мазнини и премахване на мъртвата кожа. 

ретинол iStock

Снимка: iStock

Всичко това обаче може да причини суха и лющеща се кожа. Тук се намесва хиалуроновата киселина - овлажняваща съставка, която може да предотврати тази нежелана сухота. И докато някога се смяташе, че прилагането на овлажнители преди ретиноид ще направи последната съставка неактивна, това не е така. Първо нанесете лек слой от крема или серума с хиалуронова киселина, последван от ретиноида с размер на грахово зърно. 

Не смесвайте с киселини или бензоил пероксид

Ретиноидите са супер ефективни, но тази ефективност идва с цял потенциал за дразнене на кожата и повишена чувствителност. Ето защо определено не трябва да ги използвате едновременно с киселини, като алфа- и бета хидрокси киселини, които също повишават чувствителността. Също така не трябва да смесвате ретиноиди с бензоил пероксид, защото това ще ги направи по-малко ефективни. 

ретинол, козметика,

Снимка: iStock

Ако искате да използвате и двата вида съставки, заложете на алфа и бета хидрокси киселините или бензоил пероксид сутрин и винаги оставяйте ретиноида за вечерта. Той може да направи кожата ви по-чувствителна към слънцето, така че се уверете, че го използвате само вечер. 

Бета хидрокси киселина

Не смесвайте с алфа хидрокси киселина

Що се отнася до киселините, най-добре е да не използвате продукти с бета и алфа хидрокси киселини по едно и също време. Салициловата киселина е най-разпространената бета хидрокси киселина, а млечната и гликолата са популярни алфа хидрокси киселини. 

грижа за

Снимка: iStock

Двете категории не са предназначени за употреба заедно и могат да причинят твърде много сухота и дразнене. Като се има предвид това, те могат да работят заедно, стига да са формулирани и смесени правилно. Ако искате да се възползвате от предимствата и на двете, потърсете един продукт, който използва и двата вида киселини и е специално направен, за да сведе до минимум вероятността от дразнене. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари