IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активен въглен – какви са ползите му за косата?

4 декември 2022 09 00

Той действа като ексфолиант

IStockphoto

IStockphoto

Активен въглен има в много продукти, които използваме в нашата рутинна грижа за кожата. Например ексфолианти, почистващи лосиони и маски, пачове за пори. Активният въглен е страничен продукт от материали, съдържащи въглерод. Той е фина нетоксична съставка, която не притежава мирис. Има пори и е отрицателно зареден, което помага за привличането на токсини. Ето защо се пие понякога, когато човек е погълнал вредни съставки или прекалил с лекарствата.

Макар козметиката с активен въглен да е предназначена повече за кожата, тя е много полезна за косата. По скалпа например има много повече пори, отколкото по други части на тялото. Те са податливи на замърсявания и запушване. Но този вид черен детоксикатор действа ефикасно и може да елиминира мръсотията, бактериите и токсините.

Крейг Зиринг, сертифициран хирург по трансплантация на коса и експерт по възстановяване.

Активен въглен – какво представлява?

активен въглен

IStock

Той е нетоксична съставка, която може да действа като дълбоко почистващо средство за скалпа и косъма. Ето защо влиза във формулата на много сухи шампоани за коса.

Ако имате нужда от ексфолиант, то ползвайте активен въглен. Основните му предимства са че премахва остатъците и натрупванията, почиства в дълбочина и придава обем на косата. Може да се ползва при омазняване, както и при сърбеж, защото намалява раздразнението на кожата на главата.

Ако се чудите колко често да включите въглен в грижата за косата, трябва да започнете с веднъж седмично. След това да увеличите бройката постепенно. Хубавото е, че той се комбинира успешно с други полезни съставки.

активен въглен,

Кои са ползите от активен въглен за вашата коса?

Той ексфолира и детоксикира, премахва мазнините, замърсяванията и натрупванията. Може да се използва и при хора със сърбящ скалп и зачервяване.

Дълбоко почистване

В много детоксикиращи продукти има активен въглен. Той е подходящ за мазна или склонна към омазняване коса. Той може да почисти дълбоко скалпа, улавяйки мъртвите кожни клетки, обяснява д-р Морган Рабах, дерматолог.

Абсорбира мазнините

„Активният въглен абсорбира излишния себум, за да помогне за балансирането на скалпа и да предпази корена и ствола на косъма от прекалено омазняване и сплескване. Освен това облекчава натрупването на мазнините в основата на косата и скалпа“, обяснява Крейг Зиринг, специалист по трансплантиране на коса.

Ексфолиране с въглен

За разлика от обикновения скраб със сол, който може да се ползва за скалпа, този с активен въглен не ексфолира в традиционния смисъл на думата. „Той действа като магнит, привличащ определени елементи, за да бъдат повдигнати и елиминирани от скалпа, корена и косъма“,, посочва специалистът, говорейки за действието му върху замърсяванията.

Алое и активен въглен – идеалната комбинация за маска за лице

5 ползи на праха от активен въглен за красотата

Активен въглен в грижата за кожата: Какви са предимствата му?

Елиминира неприятната миризма

Въгленът има способността да премахва лошата миризма, която се усеща от косата и скалпа, когато е твърде мръсна и мазна.

активен въглен,

IStock

Намалява сърбежа и регенерира кожата

Използването на активен въглен може да облекчи болезнени или неприятни състояния на скалпа. „Той може да намали сърбежа на скалпа и да се окаже полезен при хора, които имат акне или себореен дерматит“, казва още Зиринг.

Активен въглен за обем

Той може да е полезен на жени, които имат тънка коса. Той ще ѝ придаде по-голяма плътност.

Как да използвате правилно въглена и продуктите с него за вашата коса?

Най-общо казано, продуктите с въглен са ефикасни за лечение на различни състояния на косата. Те обаче не бива да се използват ежедневно.

„В зависимост от състоянието на косата и скалпа, въгленът може да се използва на всеки седем до десет дни като скраб или като избистрящ шампоан“, казва Зиринг. Но добавя, че при по-екстремни обстоятелства може да се ползва веднъж или до два пъти седмично. Например при по-замърсени коса и скалп, както и при обилно изпотяване след спортуване.

активен въглен

IStock

Направете си скраб за коса

Може да изпробвате полезните свойства на активния въглен, купувайки си го на прах от аптеката. Смесете две супени лъжици от него с малко кокосово масло. Получената паста масажирайте с пръсти в скалпа. След това оставете да престои около 20 минути, после изплакнете.

Сух шампоан – колко често да го ползваме?

5 ползи на шампоаните без сулфати

Как да използвате сух шампоан за по-добър резултат?

Детоксикиращ шампоан

Като алтернатива на скраба, може да добавите малко активен въглен към вашия шампоан за коса. Разклатете хубаво и се мийте с него веднъж до два пъти седмично.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията със специалист.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари