IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата: Как температурата влияе на здравето ѝ?

17 ноември 2022 11 00

И защо трябва да се къпем с по-хладка вода

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато денят за измиване на косата настъпи, вероятно имате готов списък, в който сте записали всички стъпки от рутината си. Обикновено той се състои от използването на шампоан, балсам, хидратираща маска, топлинна защита и подхранващо олио. Едно нещо, на което вероятно не обръщате толкова голямо внимание, е водата.

Водата е върховният невъзпят герой при измиването на косата – не можете да свършите работата без нея, но тя е толкова логична и задължителна стъпка, че най-вероятно не мислите за нея като за важен компонент в деня за измиване. Както се оказва обаче, температурата и качеството на водата играят доста голяма роля за здравето на косата и скалпа ви.

През есента и зимата имаме склонност да оставаме повече време под горещия душ, особено когато сме се върнали отвън и сме се намръзнали. Доста често обаче това се превръща в огромна грешка както за кожата, така и за косата. Колкото и приятно да е усещането, горещата вода всъщност може да причини повече вреди, отколкото ползи и да доведе до необратими последици.

Какво става, когато миете косата си с гореща вода?

Има ползи от измиването на коса с гореща вода – например по-високите температури отварят порите, което помага на шампоана и другите продукти да проникнат в скалпа. Също така може да помогне за по-доброто премахване на мръсотията и натрупванията, да измие по-качествено шампоана и другите масла, отколкото ако се миете със студена вода.

Въпреки че по-високите температури улесняват проникването на продуктите в скалпа, горещата вода може да лиши косата от естествените ѝ мазнини, което може да доведе до изсушаване на косата и скалпа, причинявайки дразнене и сърбеж. Състоянието на скалпа, от своя страна, има огромно влияние върху растежа и здравето на косата, така че сухият, нездрав скалп с пърхот може да попречи на растежа на кичурите или да отслаби силата им. Освен това, горещата вода може да влоши състояния като себореен дерматит и екзема.

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Според дерматолози, измиването на косата с гореща вода може да преобрази външния ѝ вид. Когато температурата е твърде висока, вашите космени фоликули са изложени на увреждане от околната среда и окислително увреждане, което може да доведе до косопад. Той се ускорява поради разхлабеното сцепление на увредените корени. Това може да доведе също до преждевременно побеляване.

Какво става, когато миете косата си със студена вода?

Според експертите, миенето на косата със студена вода има много плюсове и няколко значителни минуса.

Плюсове

► Запазва естествените масла: За разлика от горещата вода, студената не разтваря естествените масла, което е полезно за здравето и растежа на косата. По този начин се ограничават и сухотата, сърбежа и раздразнението.

► Увеличава блясъка: Студената вода действа върху косата като затваря кожичките и порите в скалпа, което увеличава блясъка ѝ, тъй като затворените пори задържат влагата.

► Добавя влага: Тъй като студената вода е в състояние да затвори порите на скалпа, естествените нива на влага в косата се запазват, както и влагата, която получавате от балсами. В резултат на това, косата може по-добре да се възползва от предимствата на продукта, като изглежда и се усеща по-здрава и по-хидратирана.

► Помага при пърхот: Пърхотът е резултат от сух скалп и за лечението му е необходима влага. Тъй като душът със студена вода помага на скалпа да задържи влагата, това от своя страна ще облекчи пърхота и раздразнението, което идва с него.

► Подобрява кръвообращението на скалпа: Въпреки че използването на студена вода за измиване на косата може да е неприятно в началото, това може да помогне на кръвта в дълбоките тъкани на скалпа да циркулира по-бързо. Това помага за поддържането на идеална телесна температура, както и за оптимално здраве на сърцето, мозъка, както и за лечебните процеси в тялото.

Минуси

► Намалява обема: Студената вода върши отлична работа като помага на косата да задържи влагата, но излишната влага може да я направи да изглежда гладка и по-малко обемна. Въпреки че това няма да се случи на всеки, имайте предвид как косата ви реагира на студена вода. Освен това се опитайте да не използвате студена вода, когато времето навън се застуди, особено през зимата.

► Излишна влага: Когато косата задържа влага, тя може да остави твърде много масло и това може да причини омазняване.

► Дискомфорт: Въпреки че това не е най-големият минус, студената вода не е толкова приятна и релаксираща, колкото горещата или хладката. Ако никога преди това не сте мили косата си със студена вода, със сигурност ще ви отнеме доста време, за да свикнете. Въпреки че студените душове понякога могат да бъдат неудобни и дори болезнени, плюсовете за кожата, косата и здравето на тялото може да надделеят над дискомфорта.

Коя е най-добрата температура?

Експертите препоръчват измиване на косата с хладка вода. Ако искате да се възползвате от предимствата на студената вода, най-добре е да превключите към нея в края на къпането, за да задържите влагата. Ако имате по-мазна коса, може да завършите измиването с по-топло изплакване, за да подпомогнете за по-задълбочено отстраняване на маслата и продуктите.

душ, къпане

Снимка: iStock

По отношение на конкретна температура, експертите казват да използвате около 38°C, което е малко над нормалната телесна температура. През летните месеци може да използвате и по-хладка вода.

Как водата влияе на косата?

Качеството на водата също може да повлияе на косата – особено твърдата вода. Това е вода, която съдържа повече минерали като калций и магнезий. Може да остави следи върху кичурите, което затруднява задържането на влага, засягайки вида и усещането на косата ви и потенциално може да причини накъсване.

душ, жена

Снимка: Pixabay

Твърдата вода, която обикновено е подпочвена, също може да увеличи косопада, да направи косата по-плоска и да попречи на задържането на цвета.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари