IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Козметика 2023 – кои тенденции да следвате?

27 декември 2022 12 00

Ето на кои съставки да разчитате за вашата кожа

IStockphoto

IStockphoto

Козметиката е онова, на което разчитаме, за да имаме по-здрава и сияйна кожа. С идването на зимата се разделихме с някои продукти, за да добавим други, водени от желание за по-качествена хидратация. А с настъпването на 2023-а е време да разгледаме кои са най-новите тенденции в грижата за следващите 12 месеца.

Ако сте потребител на TikTok или Instagram, със сигурност сте се нагледали на най-различни клипчета с бюти съвети. След като кожата, която прилича на глазирана поничка или Slugging трендът навлезе, все по-често се оглеждаме за сходни трикове с козметика, която не струва много, а същевременно върши чудеса. Разбира се, някои са изключително полезни, докато други не се харесват на експертите. Те посочват, че преди да опитате каквото и да е, трябва да прецените става ли за вашия тип кожа.

Тенденциите идват и си отиват, но някои определено заслужават вашето внимание, прогнозират водещи дерматолози.

Грижа за кожата – каква козметика да ползвате според тенденциите?

естествен грим,

IStock

„Чиста“ красота

Все още на пазара у нас има много продукти, които са много евтини, но съдържат изключително вредни съставки. Такива например са кремове за лице, шампоани за коса, лосиони, червила и други. Много жени се лъжат по цената и така получават некачествена грижа, която може да им навреди. Ето защо през 2023 г. усилията на специалистите са насочени към създаването и предлагането на повече качествена и по-чиста козметика. Това означава не само, че съдържа естествени съставки, но и подробно направен етикет с цялата информация, която ни е необходима преди покупка.

„Какво определя „чистата“ красота? Веган? Естествен произход? Етично отношение? Не знаем… В интерес на истината, произведените в лаборатория синтетични съставки са създадени за прилагане върху кожата чрез стабилни тестове и научни доказателства“, обяснява д-р Карън Лал.

Според д-р Нава Грийнфийлд, козметиката с по-чисти съставки е за предпочитане, защото не съдържа агресивни химикали.

акне, пъпки,

Pixabay

Психодерматология

Дерматолозите са на мнение, че влошеното психично здраве влияе негативно на кожата. Ето защо в много случаи каквато и козметика да се купува, тя невинаги има добър ефект.

„Без съмнение има връзка. Когато страдаме от безпокойство или стрес, нашите нива на кортизол се повишават, което води до много метаболитни ефекти надолу по веригата“, обяснява д-р Дъстин Портела. Това може да означава повишаване на кръвната захар, причиняващо повишаване на нивата на инсулин, съответно повече пъпки и увеличаване на възпалението. Или пък лош сън, водещ до дехидратирана, стресирана и посивяла кожа. „Освен това, ако някой страда например от тежко акне, той може да се почувства по-притеснен или депресиран, ако не е уверен във външния си вид“, добавя дерматологът.

Ето защо през 2023-а много известни марки козметика работят над връзката ум-кожа. Още в края на 2022-а лепенките за пъпки започнаха да се използват по-често. Освен тях, ще видим повече продукти, които елиминират стреса, торбичките и сухотата, причинени от влошеното психично здраве. Друго нещо, което също е много важно, е че в рекламите по-малко се говори за перфектна, безупречна кожа или други фрази, които влияят негативно на много хора.

Пребиотици и пробиотици

Те не се използват в козметичните продукти от вчера, но според последни проучвания, са изключително важни за поддържане на кожната бариера. Постигането на баланса в нея ще е тема номер едно пред дерматолозите през 2023-а.

Пребиотиците и пробиотиците балансират микробиома, предотвратяват инфекциите и състояния като екзема. „Това е бързо развиваща се област на медицината… Надявам се, че някой ден ще имаме способността наистина да манипулираме микробиома, за да подобрим здравето на кожата“, добавя д-р Портела.

Постбиотиците (странични продукти на пробиотиците) също могат да помогнат за баланса на pH. Затова е хубаво да ги търсите в състава на новата ви козметика през 2023 г. „Постигането на оптимално pH на кожата също е необходимо за запазване на важните бактерии, които живеят върху кожата“, казва сертифицираният дерматолог д-р Нава Грийнфийлд.

масло, маска,

IStock

Масло от семена на броколи

Зеленчуците в грижата за кожата не са новост, но някои тепърва ще откриват това. Броколите, колкото и да не се харесват на много от нас, са богати на мастни киселини. Те помагат за хидратирането и заздравяването на възпалената кожа. Според д-р Лал, антиоксидантите в броколите помагат за лечение и предотвратяване на увреждане от слънцето.

Макар все още да трябват допълнителни проучвания по темата, много дерматолози са на мнение, че екстракти от зеленчуци, например от семената на броколи, имат чудесни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти върху кожата. Именно това потвърждава и д-р Грийнфилд.

Аденозин трифосфат в козметиката

Хиалуроновата киселина вече няма да е на първото място в борбата със стареенето. През 2023-а в рутинната грижа за кожата може да включите нещо ново, ако искате да се избавите от бръчките. Става дума за денозин трифосфат (АТФ). Тази съставка е може би една от най-ефикасните след бакучиола, който открихме през изминалите месеци на 2022 г.

масло, олио,

IStock

„АТФ е източник на енергия за нашите клетки. Тялото ни го произвежда. Той е необходим за захранване на много от нашите клетъчни процеси“, казва дерматологът Каран Лал. И продължава, че съставката осигурява на кожата компоненти, които са полезни за подмладяване и енергизиране. Тя е ефикасна и поради факта, че ускорява заздравяването на рани, защото подпомага процеса на образуване на колаген.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари