IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ябълков оцет - как да го използвате за красота?

30 август 2023 14 40

Ето начина да го добавите към ежедневната си рутина

IStockphoto

IStockphoto

Ябълков оцет обикновено се използва за овкусяване на салати и приготвянето на зимнина. Но неговата употреба не свършва дотук. Той може да се приема за стимулиране на храносмилателния тракт. Освен това е идеалната съставка в поддържането на вашата красота. 

„Ябълковият оцет се прави чрез смачкване на ябълки, след което изстискване на сока“, казва пред Byrdie трихологът Гретхен Фризе. И обяснява, че към течността се добавят бактерии и дрожди, за да започне процес на алкохолна ферментация, който превръща захарите от сока в алкохол. „След това във втора, и последна стъпка на ферментация, алкохолът се превръща в оцет“, допълва специалистът. 

Ако си купите оцет от ябълки от магазина, не разчитайте той да е със същите полезни свойства, каквито ще откриете в продукт, който си приготвите у дома. За предпочитане е да си набавите нефилтриран и непастьоризиран ябълков, който е най-добър. „Това означава, че има „майката“, която се състои от добри бактерии“, разкрива диетологът Даниел Омар пред Well + Good. Тя обяснява, че филтрирането и пастьоризирането на оцета премахва добрите бактерии. Хари Розенблум, автор на книгата „Възраждане на оцета“, предупреждава, че някои марки ябълков оцет имат етикет „с вкус на ябълка“, което означава, че за направата му не са използвани истински ябълки, а ароматизатор. 

Ябълков оцет - основен състав: 

Качественият оцет съдържа: 

магнезий;
желязо;
фосфор;
манган;
аминокиселини;
антиоксиданти;
само 3 калории на супена лъжица.

Кои са основните ползи на оцета от ябълки и как да го включите в рутината си?

Бори се с пърхота и поддържа скалпа здрав

Ябълковият оцет е отличен домашен лек за раздразнен и сърбящ скалп, както и за пърхот. „Антибактериалните и противогъбичните му свойства помагат да се поддържа нивото на рН на скалпа балансирано“, казва трихологът Гретхен Фризе. Тя посочва, че пърхотът се натрупва по скалпа, когато върху мазните участъци от кожата има твърде много дрожди. Използването на смес с ябълков оцет помага за предотвратяване на това.  

„Дрожди, наречени Malasezzia, могат да допринесат за себореен дерматит и използването на съставка като ябълков оцет може да бъде полезно“, разкрива пред пред The Zoe Report д-р Хадли Кинг. 

ябълков оцет,

Снимка: iStock

Според Healthline, най-добрият начин да интегрирате ябълковия оцет в рутината си грижа за косата, е да смесите 2-4 супени лъжици оцет с малко вода. След като приключите с шампоана и балсама, изплакнете косата си с разтвора. С пръсти го втрийте в скалпа и оставете да престои няколко минути. След това го измийте с хладка вода и сте готови. Ако имате възможност, не ползвайте сешоар. 

Ябълковият оцет ексфолира кожата

Експерти посочват, че този натурален продукт може да се използва за нежно ексфолиране. „Ябълковият оцет съдържа ябълчена киселина, която е подобна на алфа-хидрокси киселината“, казва дерматологът Мишел Грийн пред Byrdie. Тя действа добре на кожата, склонна към акне, тъй като нежно ексфолира, за да отпуши порите и да елиминира бактериите. Използването на ябълков оцет като тоник е чудесен начин за възстановяване на естествените защитни сили на кожата, премахване на излишната мръсотия и подпомагане на борбата с срещу акне. 

ексфолиране istock

Снимка: iStock

Въпреки това, както при всеки домашно приготвен оцет, нещата могат да се объркат. И да се получи дразнене. Затова разреждайте вашия ябълков оцет и не прекалявайте с използването му. Ако той е с твърде висока концентрация, е възможно да изгори кожата. Това потвърждава пред Allure пластичният хирург Джейми ДеРоса. Ако имате чувствителна кожа, си направете тест с пластир и изчакайте 48 часа, преди да решите да тонизирате лицето си с ябълков оцет.

Пиенето на ябълков оцет помага за цялостното здраве

Сигурно знаете, че много хора приемат оцет с вода на гладно, за да подобрят храносмилането си. „Всеки ябълков оцет има многобройни ползи за здравето, включително контролиране на нивата на кръвната захар. Той помага на хора с диабет, също така за загуба на тегло. Поддържа нивата на холестерола и триглицеридите и се грижи за сърдечно-съдовото здраве. Освен това намалява подуването и проблемите, свързани с червата, и премахва токсините от тялото ви“, казва д-р Анджали Худа пред Vogue. 

Липсата на киселина в стомаха влошава усвояването на хранителни вещества, както и B6, фолиева киселина, калций и желязо. Това означава, че пиенето на малко ябълков оцет е полезно за по-лесното усвояване на хранителните вещества от храната или добавки. 

Той укрепва косъма и придава блясък 

Основният кухненски продукт може да направи чудеса за скалпа, но е чудесен и за здравето на косата. „Ябълковият оцет покрива кутикулата, оставяйки косата мека и блестяща“, казва колористът Денис де Соуза пред Byrdie. „Също така помага за укрепване на косата ви, като затваря кутикулите и ствола на косъма“, допълва той. Освен за повече блясък, той е отличен и за изчистване на мръсотиите по косата. Затова, след измиване с шампоан, може да изплакнете с разтвор с ябълков оцет. 

ябълков оцет,

Снимка: iStock

Гретхен Фризе подчертава, че разреждането на оцета е задължително преди третиране на скалпа и косата. „Експериментирайте, за да намерите разреждане, което работи най-добре. Сухата коса се нуждае от по-малко ябълков оцет, а мазната има нужда от повече. Препоръчвам първо да измиете косата с шампоан и след това да я накиснете с ябълков оцет“, казва той.

Трябва да оставите разредения оцет да престои върху косата ви за няколко минути. След това го изплакнете и продължете рутината си с косата както обикновено. Фриз отбелязва, че твърде честото изплакване на косата с ябълков оцет може да я увреди. Затова не прекалявайте с повече от един път седмично. 

Ябълков оцет – тайната на Дженифър Анистън за хубава кожа

Изплакване с ябълков оцет – новият трик за по-хубава коса

Ябълков оцет – 5 доказани ползи за здравето

Вана за крака с ябълков оцет при неприятни миризми и инфекции

Краката ни са онази част от тялото, която сякаш пренебрегваме, особено през по-студените месеци. За щастие, ябълковият оцет може да ги поддържа здрави и елеминира лошата миризма. „Доказано е също, че той има антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Те са полезни за поддържане на баланса на вашия микробиом“. Това казва експертът по функционална медицина Уил Коул пред MindBodyGreen.

детокс, спа,

Снимка: iStock

От време на време може да киснете краката си във вана с ябълков оцет. Това ще ви помогне при гъбични инфекции, както и при миризливи крака. Тъй като домашният ябълков оцет ексфолира кожата, краката (най-вече петите) ви ще бъдат много по-меки, след като ги извадите от разтвора с вода. Това има и релаксиращ ефект за тялото. За целта добавете една чаша оцет към леген с топла вода. Можете да правите вана от два до три пъти седмично. За да подхраните кожата след изплакване и подсушаване, нанесете овлажняващ продукт. 

Ябълковият оцет срещу хиперпигментацията

Според дерматолога Анита Стърнам, „хиперпигментацията е често срещано състояние на кожата, което може да засегне всички типове кожа, при всички възрасти“. Ако забележите петна, които са по-тъмни, това най-вероятно е хиперпигментация. Експертът посочва пред Byrdie, че използването на ябълков оцет е ефикасно и при този проблем. Той е страхотно естествено лекарство и може да го ползвате вместо тоник. 

Ябълковият оцет съдържа ябълчена киселина, която „е известна със способността си да намалява производството на меланин“, казва дерматологът Мишел Грийн.  „Меланинът е това, което придава на кожата нейната пигментация. Следователно ябълчената киселина е чудесна за подобряване на хиперпигментацията“, допълва тя. По данни на Healthline, най-добре е да разредите оцета с вода в съотношение 1:1. Оставете да престои върху по-тъмните петна за няколко минути, след което изплакнете кожата с хладка вода. Както винаги, първо направете тест, за да избегнете евентуално раздразнение. 

Чудесно средство за лечение на пъпки

Тъй като ябълковият оцет действа като химически ексфолиант, не е изненадващо, че помага при обриви и пъпки. „Той има забележително действие в борбата с бактериите, причиняващи акне, и помага за намаляване на появата както на пъпки, така и на белези“. Това казва основателят на Odacité, Валери Грандъри, пред Byrdie. Ако планирате да го използвате като лечение на пъпки, може и да не го разреждате. Но за всеки случай добавете няколко капки, за да не усещате щипене и парене. Ако планирате да го използвате като тоник за цялото си лице, разреждането му е от съществено значение.

лице, красота,

Снимка: iStock

Дерматологът Кийра Бар обяснява пред MindBodyGreen, че качественият ябълков оцет съдържа алфа-хидрокси киселини като млечна, лимонена и ябълчена киселина, което го прави идеален за тези, които са склонни да имат запушени пори и свръхпроизводство на себум. Поради своите антибактериални свойства, той предотвратява разпространението на бактерии, причиняващи акне. Освен това ябълковият оцет е особено ефикасен за заличаване на белези вследствие на него. 

Този текст има информативен характер. Той не може да замести консултацията със специалист.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари