IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – включете алое вера

15 май 2023 09 00

Всичко, което трябва да знаете за полезната съставка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Алое вера е една от онези съставки, които правят всичко, което впечатлява хората. Гелът от растението може да се намери в повечето продукти за лична хигиена – от лосиони до шампоани, балсами, серуми, мехлеми и други. В миналото той е бил използван за лечение на акне, слънчеви изгаряния, рани и дори запек, тъй като е естествено слабително средство.

Най-често обаче алое вера се рекламира като ключ към бързия растеж на косата. Макар да има известна истина в това, то има много други предимства, за които си струва да знаете.

Ползи от алое вера за коса?

1. Успокоява раздразнението на скалпа

Независимо дали имате себореен дерматит или сърбеж от пърхот или натрупване, алоето има определени противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на раздразнението. Причината зад това е много проста – антиоксидантите в алоето помагат за справяне с оксидативния стрес, а хранителните вещества, които съдържа, помагат на кожата да се възстанови след това.

алое вера,

Снимка: iStock

Всъщност алоето дори може да се използва за лечение на други състояния, които могат да засегнат скалпа, като псориазис, като намалява зачервяването, лющенето и сърбежа.

2. Естествен овлажнител

Това свойство най-вероятно е най-известно на всички. Алое вера може да се използва като овлажнител за скалпа и косата, тъй като съдържа полизахариди. Това са сложни захарни молекули, които помагат за задържането и привличането на влага.

3. Насърчава растежа

За да бъде ясно, алое верата като растение не насърчава растежа на косата. Антиоксидантите, които съдържа, потенциално могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес, изпитван от кожата на скалпа и клетките на косата, което може да допринесе за косопад.

алое вера,

Снимка: iStock

Алоето е богато на витамини А, С и Е, всеки от които може да помогне на косата да е в добро състояние дългосрочно. Тези витамини и ензими могат да помогнат за насърчаване на растежа. Ако се интересувате от използването на алое вера специално за растеж на косата, трябва да следвате следните стъпки:

► Нанесете пресен гел от алое вера директно върху скалпа.

► Масажирайте гела за няколко минути.

► Оставете го за до 30 минути, преди да го измиете с шампоан. Ако оставите гела по-дълго време, това може да причини дразнене и натрупване на мазнина.

Как да използвате алое вера?

Освен да използвате гела самостоятелно, можете също да го смесите с вашия балсам за увеличаване на влагата. Освен това може да го употребявате като спрей, като смесите вода и алое в съотношение 2:1. Комбинацията може да бъде особено полезна, ако косата ви е суха.

Как да прилагате алое вера?

След като отрежете част от растението алое и отделите гела, той може да се нанесе директно върху скалпа или косата. Но преди да се насочите към тази стъпка, уверете се, че не сте чувствителни или алергични. За да проверите това, е добра идея да направите тест върху вътрешната част на ръката си, за да видите дали развивате реакция след 1-2 дни.

алое вера

Снимка: Pixabay

Много експерти съветват да прекарате пресния гел от алое вера през ситна цедка преди употреба, за да избегнете остатъци върху косата. Прекомерната употреба също може да доведе до натрупвания и омазняване.

Маска за увредена коса – пробвайте масла, авокадо и яйце

Кофеин в грижата за коса – помага ли за растежа?

Грижа за косата през пролетта – шест неща, които да знаете

Продукти или пресен гел да използвате?

Ако се надявате конкретно да се възползвате от предимствата на алое вера, най-важното е продуктът, който добавяте към рутината си, да е посочен като 100% алое вера или етикетиран с алое вера като първа съставка. Колкото по-надолу в списъка е дадена съставка, толкова по-малко е количеството ѝ в продукта.

алое вера,

Снимка: iStock

Според експерти, продуктите, закупени от магазина, са по-добрият вариант. Това е така, защото в тях има точно определено количество алое, което може да нанасяте спокойно върху косата, без да се притеснявате от странични ефекти. Така ще можете постоянно да виждате подобрение и позитивни резултати. Уверете се, че използвате продукти с минимално количество дразнещи аромати, за да може да извлечете ползите, без да страдате от възпаление.

За още съвети за грижа за косата и тенденции от света на красотата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

КоментариКоментари