IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата - глухарчето осигурява неподозирани ползи

29 май 2023 10 50

Добавете съставката в рутината си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Глухарчетата не са просто красиви на вид - те предлагат и множество ползи в грижата за кожата. Екстрактът от тях се извлича от цвета им и се използва като съставка в някои козметични продукти. Той също така може да се приготви от листа, цвят или корен на глухарчето. 

В последно време популярността на съставката нараства все повече. Причината е, че голяма част от хората и козметичните компании се насочват към естествените съставки и екстрактите на растителна основа. Именно затова глухарчетата все повече се включват в продуктите за грижа за кожата, за да се получат някои от неподозираните досега ползи. Цветята се превръщат в една от любимите съставки заради антиоксидантните, противовъзпалителните и антибактериалните ефекти. 

Какво е глухарче?

Глухарчето, известно още като Taraxacum Officinale, е често срещано цвете, което може да бъде включено в грижата за кожата заради неговите лечебни и успокояващи свойства. Известно е, че то има антибактериални свойства и също така е богато на витамини А, С, Е и К, както и на антиоксиданти за защита на кожата от увреждане от свободните радикали. Също така се включва в грижата за кожата заради противовъзпалителните си ползи

Ползи от глухарчето за кожата

Екстрактите от глухарче са ценени заради своите противовъзпалителни, антиоксидантни и антиканцерогенни свойства и се използват в медицината от векове за лечение на заболявания като рак, хепатит и храносмилателни заболявания. Ето някои от най-известните ползи от глухарчето в грижата за кожата:

► Действа като антиоксидант - може да предпази кожата от оксидативен стрес, като предотвратява признаците на стареене. Също така, тъй като предпазва от увреждане от свободните радикали, може да помогне за намаляване на фините линии и бръчките. 

► Действа противовъзпалителни и антибакатериално - в резултат на това може да помогне на хората с кожа, склонна към акне.

@tierneythetinywitch Next time someone from hs tries to sell you overly priced chemical filled skin care just tell them no thanks Tierney taught me how to make my own ??‍♀️?? #skincareroutine #fyp #herbalism ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

► Предпазва от UVB увреждане - екстрактът от листа и цветя на глухарче е доказано в научни изследвания, че помага за защита на човешките дермални фибробласти от UVB увреждане и клетъчно стареене. Тази активност се дължи на потискане на образуването на реактивни кислородни видове и намаляване на активността на матричните металопротеинази, които, когато са активни, допринасят за стареенето на кожата. 

► Работи добре с други съставки - поради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, глухарчето може да се съчетава добре с други съставки, използвани върху кожата. 

► Овлажнява - също така може да помогне за хидратиране на кожата, тъй като е богато на различни минерали и витамини за подхранване.

Странични ефекти

Някои хора може да изпитат дразнене, докато други може да получат кожна алергия към глухарчетата и да забележат червени, лющещи се или сърбящи петна. Освен това, алергични реакции могат да се появят при хората, които също са алергични към амброзия, хризантеми, невен или маргаритки

@etherealsoundwellness ♬ The Secret Garden - AURORA

Имайки предвид това, ако имате алергия към глухарче, най-добре е да внимавате и да избягвате съставката в грижата за кожата, тъй като може да предизвикате нежелани реакции. Хората с чувствителна кожа е добре да тестват продуктите с глухарче върху малка част от кожата, за да видят каква ще бъде реакцията. Ако всичко е наред, може да ги използвате върху цялото тяло.

Блестяща и красива кожа – ключът е в правилната ексфолиация

Бюти съвети – как да минимизирате порите си

Нежни и красиви – 6 начина да победите бръчките

Как се използва?

Екстрактът от глухарче може да се добавя към серуми, кремове, лосиони или други продукти за грижа за кожата, които имат за цел да защитят от свободни радикали и възпаления. Често се комбинира с други антиоксиданти, тъй като работи добре с тях в продукти като овлажнители и слънцезащитни кремове.

@rawmaraby2 ✅Dandelion is truly an amazing herb for your skin #finelines #antiaging #wrinkles #skincaretips #skinfungus #mucuslessdiet #liverdetox #livercleanse #dryfast #dryfasting #kidneyfiltration #detoxification #kidneydisease #detox #kidneyfailure ♬ original sound - Raw maraby

Глухарчето е безопасно за ежедневна употреба и най-добрият начин за включване в рутината ви зависи от вида на продукта. Ако е серум, нанесете след почистване. Ако е крем, може да го добавите в по-късен етап. Като цяло продуктите трябва да се нанасят от най-тежките или най-активните към по-малко активните, ако текстурите им са подобни. 

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари