IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чувствителна кожа или увредена бариера - как да ги различите? 

30 август 2023 09 00

Ето съветите на дерматолозите

IStockphoto

IStockphoto

Зачервяване, сърбеж, сухота. Тези неприятни за кожата симптоми може да се дължат на това, че тя е по-чувствителна. Ала в други случаи са знак, че с рутината си сте нарушили кожната бариера. Двата проблема са често срещани, но как да ги различите? 

Независимо дали става въпрос за реакция вследствие на прекомерно прилагане на витамин А, или обостряне заради аромата в нов продукт, ако някога сте имали зачервяване, сухота или чувствителност, знаете колко е трудно да се справите с тези проблеми. Причината е, че понякога изборът на подходяща козметика е доста сложен. 

Увредена ли е кожната ви бариера, или просто имате чувствителна кожа?

Дразненето, което кожата ви може да изпита в резултат на различни продукти и процедури, е различно. И понякога само консултация с дерматолог може да ви помогне да установите какво се случва и какво да включите в рутината си, за да я успокоите. 

чувствителна кожа,

Снимка: iStock

Какво представлява кожната бариера?

„Най-външният слой на кожата (роговият слой) действа като наша кожна бариера“. Това обяснява дерматологът д-р Шарън Белмо. Посочва, че тя играе съществена роля за поддържането на комфорта на кожата ни. „Кожната бариера предпазва нашата кожа от загуба на вода и предотвратява навлизането на вредни вещества от околната среда в нея. Те могат да причинят дразнене, инфекция или алергии. Този слой е особено богат на липиди (мазнини) като серамиди, които помагат да поддържаме кожата си хидратирана“, обяснява още специалистът. 

Какви са признаците за увредена кожна бариера?

Ако човек има нарушена кожна бариера, то това е доста видимо. Неговата кожа изглежда суха, люспеста, напукана или удебелена на места. Също така е раздразнена и чувствителна. При псориазис и екзема, например, има същите проблеми, защото кожната бариера бива нарушена.  

кожа, лице,

Снимка: iStock

Въпреки че чувствителната кожа може да стане такава заради увредена кожна бариера, тя също може да се влоши от времето, замърсяването и други. „Чувствителната кожа може да не е видима или да изглежда зачервена. Хората с чувствителна кожа съобщават за щипене, парене, болка или сърбеж в отговор на неща, които обикновено не могат да им причинят подобни усещания“, обяснява д-р Белмо.

Как можете да направите разлика между чувствителна кожа и увредена бариера?

„Нарушената кожна бариера е само една от причините кожата ни да е чувствителна. Други причини могат да бъдат повишени и чувствителни нервни окончания или генетично тънък горен слой“. Това коментира от своя страна дерматологът д-р Кристина Псомадакис. 

„Защото работата на кожната бариера е да задържа влага и повишава хидратацията, като същевременно защитава от неща във външната среда, които могат да причинят дразнене. Ако тя е нарушена, е по-вероятно да имате суха кожа и е по-вероятно да сте чувствителни към неща като ексфолианти, агресивни продукти и прах“, споделя дерматологът. 

Чувствителна кожа: 5 съставки, с които да я успокоите

Ексфолиране на чувствителна кожа - мисията възможна

Микродозиране – решението за по-чувствителна кожа

Определянето на това, което кара кожата да реагира, е от ключово значение, за да можете да направите разлика между двата проблема. Според д-р Айфеома Еджикеме, основните виновници за дразнене са аромати, определени консерванти, сулфати и абразивни физически ексфолианти. 

Увредената кожна бариера, от друга страна, може да бъде причинена от прекомерно почистване, прекомерно ексфолиране, агресивни продукти за грижа за кожата или стресови фактори в околната среда. Например, студено време или замърсяване. 

Съвети за грижа при чувствителна кожа и увредена кожна бариера

Д-р Еджикеме е на мнение, че двете кожни състояния изискват една и съща съкратена рутина, но разликата са продуктите със специални съставки, предназначение за всяко едно от тях. „За чувствителна кожа съветвам да изберете нежни формули без аромати, специално предназначени за нея. Овлажнителите, съдържащи серамиди, хиалуронова киселина и ниацинамид, също могат да помогнат на кожата да се чувства по-комфортно“, казва още дерматологът. 

По-нежната грижа е изключително важна при увредена кожна бариера. Затова използването на агресивни почистващи техники трябва да се избягва. За сметка на тях е добре да се ползват почистващи продукти без пяна. 

сезонна алергия,

Снимка: iStock

„Включването на поддържащи бариерата съставки като серамиди, мастни киселини и натурални масла може да помогне за възстановяването и укрепването на защитната бариера на кожата“, казва д-р Еджике. Според нея, когато става дума за повишена чувствителност на кожата, серамидите трябва да влизат в състава на използваната козметика. 

Този текст има информативен характер и не замества консултация с дерматолог. 

За още тенденции от света на красотата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари