IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мухъл в биопродукти за красота – опасен ли е?

26 юни 2023 10 40

Дерматолог обяснява дали да ги изхвърлите

IStockphoto

IStockphoto

Мухъл и бактерии в козметиката може да са причина за възпалението и неприятните пъпки по лицето. Понякога, най-често в гримовете, попада мръсотия, която ги прави потенциално опасни. Но какво става, когато лосионът за тяло е замърсен, освен това е био (биологичен)?

Продуктите за красота често биват рекламирани като такива, които не съдържат вредни химикали и синтетични съединения, Ала не всички артикули минават през регулация, така че стандартна дефиниция за това какво представлява чист козметичен продукт не може да се даде. Има обаче някои общи практики, използвани при създаването на чиста козметика.

Съставките, които се избягват в така наречените биопродукти, са сулфати, парабени, фталати, силициев диоксид, нефтохимикали и рафиниран петрол, хидрохинон и талк. Така например някои токсични съставки могат да доведат до здравословни проблеми.

Когато купувате и използвате продукти за красота с пречистен състав, вероятно си мислите, че с тях ще сведете до минимум проблемите по кожата. Но всъщност не е съвсем така. Понеже те са с по-кратък срок на годност, има опасност в тях да се появи мухъл.

Хосе Диего Миер, доктор по медицина и сертифициран дерматолог обяснява, че рискът от развитие на мухъл в екологично чисти козметични продукти не е нещо, за което трябва да се тревожите прекалено. И все пак има някои навици, от които да се откажете, за да предотвратите това.

Чистите козметични продукти често нямат „имунитет“ срещу мухъл

Основата на чистите продукти за красота е избягването на консерванти, химикали и синтетични компоненти. Вместо това за козметиката се ползват само естествени съставки. Понякога консерванти и химикали могат да бъдат по-здравословния избор за вашата кожа, защото предпазват от растеж на плесени в козметиката.

„Много реномирани марки следват стриктни производствени процеси и мерки за контрол на качеството, за да осигурят безопасността на продуктите, но козметичните продукти, етикетирани като „без химикали“, които може да имат за цел да използват естествени или органични съставки, нямат пълен имунитет срещу растеж на мухъл“. Това обяснява д-р Хосе Диего Миер.

Осъзнаването на по-големия потенциал на екологично чистите козметични продукти е първата стъпка към поддържането им. „Важно е да разберете, че естествените консерванти и антимикробните съставки, използвани в продукти „без химикали“, може да имат различна ефективност за предотвратяване на растежа на мухъл в сравнение със синтетичните консерванти. Така че вие, като купувач, трябва да сте наясно, но не и да се притеснявате прекалено“, казва д-р Миер.

Специалистът посочва, че „мухълът може да расте в тези продукти при определени условия, но има лесни стъпки, които можете да предприемете, за да минимизирате риска“.

Как да предотвратите образуването на мухъл във вашата козметика?

Хубаво е да защитите целостта на вашите козметични продукти, независимо дали са биологични или не. Но това важи особено, ако продуктът не съдържа консерванти или химически съединения, подобряващи дълготрайността на продукта.

„Фактори като начина, по който продуктът е направен, опакован, съхраняван и използван, могат да повлияят на растежа на мухъла“, посочва д-р Хосе Диего Миер. Той изтъква, че влагата, топлината и излагането на въздух могат да създадат благоприятна среда за растежа на бактерии в козметиката. например крема за лице, който ползваме всеки ден.

„За да запазите естествените си чисти козметични продукти без мухъл, боравете с тях и ги съхранявайте правилно. Съхранявайте ги на хладни и сухи места, затваряйте ги плътно след употреба и избягвайте навлизането на влага“, допълва още дерматологът.

Начините за спиране на мухъла включват минимизиране на времето, през което продуктите са изложени без капачка. Също така съхраняване на места с ниска влажност (тоест банята не е добра опция).

„Проверявайте за сроковете на годност и използвайте продуктите в рамките на препоръчаните времеви рамки. Това е много важно. Въпреки че мухълът може да бъде проблем, следването на тези съвети и използването на добри хигиенни практики ще намали значително шансовете да го срещнете във вашите естествени чисти продукти за красота“, допълва д-р Миер.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари