IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата - как да я защитите по време на дълъг полет?

26 август 2023 13 30

Понякога потенето, пипане с ръце и прах водят до пъпки

IStockphoto

IStockphoto

Грижата за кожата през лятото е особено важна. Освен смяна на едни продукти с други, както и добавянето на слънцезащита, трябва да помислим и за дългите пътувания. Например със самолет, на далечни дестинации, когато мисълта за пъпки, възпаление и обриви е последното нещо в главата ни. 

Когато излезете в отпуск и съберете куфарите за почивка, едва ли мислите детайлно как ще се чувства вашата кожа. Може би си мислите, че слънцезащитата е лосионът за почистване са достатъчни. Но вероятно подценявате това, че ще затворени в едно пространство с други хора за повече време, ще се потите и пипате лицето си с пръсти. 

Как можете да поддържате кожата си в отлично състояние по време на тези дълги пътувания със самолет? 

Според козметика Сесилия Рос, поддръжката на кожата по време на полет не изисква кой знае какви усилия. Ето няколко стъпки, които да следвате, за да предотвратите неприятните пробиви: 

Пътувайте без грим

Ако сте тръгнали за Малдивите или някое друго райско кътче далеч от България, със сигурност искате да си направите селфи в самолета. Но вместо грим, заложете на очила с тъмни стъкла и лек гланц. Ако не се съобразите с това и сложите твърде много неща по лицето си, то порите ви ще се запушат по време на полета. Така ще избегнете образуването на досадните пъпки, а после и белези след слънчевите лъчи. 

жена, полет,

IStock

„Веднага щом сте в самолета, бих препоръчала да премахнете грима си възможно най-старателно. Двойното почистване, което премахва грима и балансира кожата ви, е идеално“, обяснява Сесилия. А ние бихме добавили, че е най-добре да тръгнете за летището с добре почистена кожа, без никакъв грим. 

„Много марки произвеждат мини козметика, подходяща за носене на борда. Тя е  страхотен шанс да прекарате разумно времето си на борда и да започнете почивката си без проблеми“, допълва специалистът. Като посочва, че все пак има някои разрешени мини продукти, с които може да освежавате лицето си от време на време. 

Хидратирайте качествено 

Хидратацията е ключова, защото това ще предпази кожата ви от усещане за сухота, парене по време на стоенето в самолета. 

„По време на полет, когато кожата ви е склонна към сухота, бих препоръчала да добавите овлажняващ гел или серум на основата на хиалурон. Така ще осигурите на кожата си необходимата влага, без да използвате нещо твърде тежко, което да запуши порите“, обяснява още Сесилия. 

вода с

IStock

Съвети за красота – преход от пролетна към лятна грижа за кожата

Гримиране при суха кожа – постижимо със седем лесни стъпки

Типове кожа – как да определите вашия?

Внимавайте с храната и напитките

Уверете се, че сте хидратирани както отвътре, така и отвън. Така например козметикът препоръчва да се пие много вода и да се ядат храни с високо съдържание на вода. Това важи както преди полета, така и след него. 

„Когато става въпрос за избор на храна, яжте продукти с високо съдържание на вода, които също ще помогнат при дехидратация. Това са диня, пъпеш и ягоди, които могат да утолят жаждата ви и ще осигурят на тялото повече антиоксиданти“, допълва експертът. 

Дори и да се притеснявате да не ставате често до тоалетна, не бива да оставате без вода на борда. 

слънцезащита, козметика,

IStock

Нанесете SPF

Може да си мислите, че кожата ви е защитена от UV лъчи, докато сте в самолет (в затворено пространство), но това не е вярно! Слънцето все още може да достигне кожата ви, особено ако имате място до прозореца. Все пак ще се намирате високо в небето. 

„UV радиацията може да бъде също толкова висока във въздуха, колкото и когато сте на нивото на земята. Така че се уверете, че нанасяте качествен SPF 30 или 50“, предупреждава експертът. 

„Освен нанасянето върху лицето ви, бих препоръчала също да сложите балсам за устни и крем за ръце, които съдържат SPF и ще помогнат за хидратирането и на тези зони“, казва още Сесил. 

Почистване на кожата след полет

След като слезете от самолета, трябва да се съсредоточите върху „подмладяването“ на кожата си. Веднага щом пристигнете в хотела, хвърлете багажа и се отправете към банята. И за предпочитане да не пиете алкохол, а легнете и се наспите, за да регенерирате клетките. 

„Почистете лицето си веднага щом стигнете или още по-добре веднага след кацане. Ако сте склонни към обриви и имате мазна кожа, бих препоръчала да нанесете салицилова киселина след почистване“, предлага козметикът. 

Този текст има информативен характер за грижата за кожата преди или след полет. Горепосочените съвети обаче важат и за по-дълги пътувания с кола или автобус. 

кожа, лице,

IStock

За още съвети за грижата за кожата и тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари