IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащита и бижута – за какво да внимавате?

21 юли 2023 10 50

Ето как да предпазите аксесоарите си от увреждане

Снимка: IStockphoto

Снимка: IStockphoto

Слънцезащитата през лятото е задължителна, дори и в по-мрачните дни. Ала в повечето случаи винаги по нас има някое бижу, което ни мързи да свалим, за да се намажем. И ако искаме да имаме хубава и здрава кожа, често съсипваме аксесоарите, които ползваме през сезона.

Някои бижута може да имат по-дълъг живот, ако се грижим както трябва за тях. Но лятото е трудно, ако ползваме слънцезащита. Понякога в желанието си да не изгорим навън и същевременно да изглеждаме добре, може да лишим любимото колие или обеците от блясъка, който притежават.

Как слънцезащитата през лятото влияе на нашите бижута?

Маслото може да се натрупа върху скъпоценни камъни

аквамарин, бижута,

Снимка: IStockphoto

Маслото в слънцезащитния продукт или това, което се съдържа в лосиона за тяло, постепенно се натрупва върху скъпоценните камъни и създава филм, който притъпява техния блясък. За да избегнете това, свалете бижутата си, когато нанасяте слънцезащитен крем, лосион или масло за тяло. Изчакайте, докато продуктът се абсорбира напълно и изсъхне, преди да поставите бижутата си отново. Тази стъпка изисква търпение, но е ключова за запазване на някои по-деликатни бижута.

Ако планирате да влезете в морската вода, която е солена, е най-разумно да оставите бижутата си у дома. Или да ги свалите и приберете в чанта с цип заедно с вещите си на брега. Причината е, че тя е корозивна за определени метали. Освен това, ако е по-студена, например рано сутрин, пръстите ви може да се свият достатъчно и така да загубите някой пръстен например.

слънцезащита, SPF,

IStock

Как да почиствате бижутата след ползване на слънцезащитен крем?

Ако сте забравили, че сте с лосион или слънцезащитен крем, не се притеснявайте. Просто накиснете или изтъркайте вашите пръстени, гривни и огърлици с подходяща кърпичка. Ако правилата за съхранението им позволяват, потопете ги в топла вода с малко мек препарат за съдове. Така замърсяването и мазният филм ще паднат.

За вашите сребърни бижута, които всъщност са супер лесни за почистване, можете също да ползвате нежен крем за полиране. Той ще премахне някои петна и натрупвания, без да ги надраска или нарани.

Иначе, независимо дали ползвате често слънцезащита или не, създайте си навик да почиствате по-често бижутата си. Все пак тялото се поти повече през сезона и те лесно могат да се замърсят. Особено гривни и колиета, които покриват по-голяма площ от кожата.

Почистване веднъж седмично е достатъчно при ежедневно носене. Ако на басейна или на плажа сте свикнали да ходите с бижута, почиствайте веднага, щом се приберете у дома. Все пак, ако имате имитационни аксесоари, които могат да боядисат кожата ви след намокряне, задължително ги сваляйте.

бижута, аксесоари,

Снимка: IStock

Съхранението на бижутата също е от значение

Но не е важно дали слънцезащита ще полепне само по едно колие или висяща обеца. Все пак е важно къде ги държите и по какъв начин ги съхранявате. Дори и да ги сложите в плажната чанта, прибрани прилежно в пликче, това може да ги съсипе. Защото лесно ще се овлажнят и могат да потъмнеят. Също така, ако влизате с бижутата си в басейн, пълен с хлор, това също ще попречи на техния блясък и естествен външен вид.

Според специалисти, най-добре е да съхранявате металните аксесоари на хладно място, проветриво, без влага. Така ще запазите красотата им. Може да си купите специална ръка, на която да оставяте пръстените си след носене. Иначе, ако имате повече дрънкулки от различни сплави, е добре да си купите кутия с повече подразделения. Така всяко едно ще бъде отделно и няма да докосва другото.

обеци, бански,

Снимка: IStock

Слънцезащита – 6 места по тялото, които пропускате

Слънцезащита за устните – нужна ли ви е?

Летни аксесоари – Ким Кардашян носи колан с 12-каратов диамант

Редовно почиствайте по-скъпите бижута професионално

В допълнение към вашата седмична домашна грижа и почистване, може да занесете по-ценните си бижута при професионалист. Среброто и златото например биха изглеждали много по-добре, ако бъдат потопени в специален разтвор. Някои бижутери предлагат и специални кърпички, които да използвате в домашни условия.

Иначе, въпреки че слънцезащитният крем може да затъмни блясъка на вашия камък и да изсъхне в пукнатините на бижутата ви, продължителното излагане на топлина и влажност също променя цвета на някои камъни. Цитринът, топазът, аквамаринът и аметистът например, са уязвими към избледняване и промяна през горещите летни месеци. Ако някои от любимите ви предмети съдържат тези кристали, най-добре е да ограничите времето им в жегата и да следите за цвета и блясъка им.

бижута, пясък,

Снимка: IStock

Ако прекарвате много време в градината, работейки с почвата, носете ръкавици. Така ще предпазите пръстените или гривните от замърсяване.

За още летни тенденции и полезни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари