IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антигел лак – нова вълна в TikTok

13 август 2023 12 00

Потребители разказват за своите алергични реакции

Снимка: IStockphoto

Снимка: IStockphoto

Ако обичате да ходите на маникюр, то със сигурност залагате често на гел лак, за да бъде той по-дълготраен. Той има множество предимства пред обикновения. Но носи и някои последствия, причинени от съставките, които съдържа. И именно за тях алармират много потребители на TikTok.

Така наречената вълна антигел лак добива все по-голяма популярност в платформата. Вместо да хвалят продукта, потребители споделят своя горчив опит с него, за да предпазят повече хора. В много видеа те споделят какви алергични реакции са получили от гел-X. Става дума за мек гел, направен от смес от акрилни молекули. Оплакват се и от комплекти гел-лак за домашна употреба.

И както може би се досещате – не всяко твърдение в TikTok трябва да се взема за чиста монета. Ето защо специалисти анализират въпросните клипове, за да ни покажат трябва ли да се притесняваме, че ще получим странични реакции от употребата на гел лак за маникюр.

Как се появяват алергиите към гел лака?

@imviancagrace Please please PLEASE cure each layer properly. Read the instructions since curing time varies per product. #gelxallergy #gelxtips #fyp #contactdermatitis #buildergelnails ♬ original sound - Vianca Martinez

Всички алергии се дължат на конкретен имунен отговор на организма към специфичен алерген. Ако вие си правите гел маникюр често, е напълно възможно тази реакция да се появи неочаквано. „Всички алергии се развиват с течение на времето – невъзможно е да се развие такава при първото излагане, тъй като имунната ви система трябва да види нещо поне веднъж, за да развие свръхчувствителност към него“, обяснява алергологът Първи Парих. Тя посочва, че ако човек получи алергична реакция за първи път, вероятно е бил изложен на конкретния химикал някъде другаде.

Според маникюриста Ами Стрийтс гел лакът има „по-сложна формула и широк списък със съставки“ в сравнение с традиционния лак за нокти. „В допълнение, използването на UV лампа в процеса на нанасяне може да задейства тези с чувствителност“, добавя специалистът.

Стрийтс посочва, че има все повече комплекти „Направи си сам“, които се продават свободно на хора, които нямат нужната квалификация. И именно неправилното нанасяне, както и смесването с друг продукт и печенето с лампа, са най-важните фактори за повишения риск от нежелани реакции. Най-добрият вариант е да се ползват продукти от една и съща марка. Или да се ползват услугите на експерт по ноктопластика.

Кои химикали в гел лака могат да причинят алергия?

@cltnailguru The spike of gel allergic reactions has spiked and it isnr because of the products fault. But its the users/nail techs fault for negligence. #gelx #gelxallergy #gelallergy #nailfacts #naileducation #naileducator #nails #gelnails ♬ original sound - Mimi

Технически погледнато, всеки химикал може да предизвика алергична реакция. Въпреки това най-сериозните са акрилатите, групата химикали, които карат гел лака да се втвърди, обяснява д-р Парих.

Някои специфични акрилатни дразнители, за които трябва да знаете, включват HEMA (хидроксиетил метакрилат), в самия гел продукт, както и в праймъри, основи и други свързващи вещества. Също така цианоакрилата, една от основните съставки в лепилата, използвани за закрепване на върхове при нанасяне на акрил или поставяне на изкуствени нокти, както и уретан метакрилат, използван в гел продукти за придаване на повишена издръжливост на ноктите, като най-често срещани дразнители.

Алергия към гел лак за нокти – по какво да я познаете?

Антигел лак привържениците записват видеа с ценни съвети за това как да разберете дали сте алергични към гел лака, с който е направен вашия маникюр. Ако усещате сърбеж, парене по ноктите и кожата около тях, ако има лющене или контактен дерматит в някои области, това са ключови признаци за проблем. И се налага незабавно да отидете на лекар.

„Контактните алергии като цяло се увеличават поради повишената употреба на тези химикали“, обяснява д-р Парих. И допълва, че алергията към гел ноктите може да се прояви в подуване на клепачите, лицето и шията, дори и да няма първоначален дискомфорт върху или около нокътното легло.

нокти istock

Снимка: IStock

Японски гел маникюр – техниката, която да опитате през лятото

Грижа за ноктите – как да увеличите здравината след гел маникюр

Полигел маникюр – комбинацията между силата на акрила и гъвкавостта на гел лака

Има ли лечение на този вид алергия?

Ако изпитвате някой от гореспоменатите симптоми, трябва да се консултирате с маникюриста си. И той може да ви насочи към друг специалист, който да ви предпише лечение. „Сертифициран алерголог или дерматолог ще диагностицира алергията чрез клинична история, преглед и тестване с пластир“, обяснява д-р Парих. След което може да назначи локални или перорални стероиди в зависимост от това колко тежка е реакцията.

Ако подозирате, че имате алергия или чувствителност, незабавно отстранете своя гел лак, като изпилите горния слой и свободния ръб, преди внимателно да накиснете в ацетон. След това измийте добре мястото с мек хипоалергенен сапун и вода.

Трябва да знаете, че някои хора са изложени на по-голям риск от развитие на алергия към гелове или продукти за изкуствени нокти с акрилати. „Ако вече имате чувствителна кожа или контактна алергия към други химикали или метали, вие сте изложени на по-висок риск от развитие“, посочва специалистът. И съветва да си дадете почивка от гел лака. Те могат да ползват лак за нокти на водна или растителна основа.

маникюр, червени

Снимка: Pixabay

За още тенденции в маникюра и красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари