IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо имате упорити сърбежи по тялото?

24 ноември 2023 17 50

9 възможни причини за непрестанните сърбежи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Малко неща са по-досадни и травматизиращи от непрекъснатия сърбеж по кожата, особено без обяснение. Един ден всичко е наред, а на следващия непрестанно се чешете по ръцете и краката, опитвайки се да откриете виновника. Както се оказва, източниците на кожен сърбеж са разнообразни, но някои от тях са най-разпространените. 

Широко разпространеният сърбеж често е признак на суха и дехидратирана кожа. Обикновено кожата става суха, защото ѝ липсва достатъчно себум (мазна и восъчна субстанция, произвеждана от мастните жлези на тялото) и естествени масла, обяснява сертифицираният дерматолог д-р Дийн Мраз Робинсън. Когато кожната бариера е компрометирана по този начин, рецепторите в кожата смятат, че кожната бариера не функционира правилно. След това тези рецептори реагират, като променят изпратения сигнал, което води до усещане за сърбеж.

За помощ отвътре навън, д-р Робинсън препоръчва да пиете много вода. Доказано е, че поддържането на хидратация влияе положително върху физиологията на кожата. Робинсън също съветва да избягвате супер горещ или студен душ, предлагайки вместо това да изберете хладък душ, тъй като екстремните температури увреждат и дразнят кожната бариера. 

А  ето и кои са най-честите причинители на сърбежите по тялото:

Пот и вода

Ако сърбежът и изпотяването вървят ръка за ръка, замислете се колко се потите. Според експертите, въпреки че не е много често, изпотяването понякога може да предизвика силен сърбеж или дори копривна треска. Изпотяването и контактът с вода като душ, плуване или дори ходене в дъжд може да доведе до сърбеж по кожата – реакция, наречена „аквагенна уртикария“.

Тази уртикария е имунно-свързана хистаминова реакция, при която по кожата се появява копривна треска, след като кожата влезе в контакт с вода. Ако нямате аквагенна уртикария, холинергичната уртикария е друга реакция, която понякога се случва, когато телесната температура на човек се повиши.

„Въпреки че копривната треска обикновено изчезва от само себе си, когато тялото се охлади, това може да бъде разочароващо състояние и трябва да работите с вашия дерматолог и алерголог, за да се справите по необходимия начин“, съветва Робинсън. 

Нов продукт

Друга възможна причина за сърбеж по кожата е, че използвате продукт, който дразни кожата ви. Това може да бъде нов продукт, като перилен препарат, лосион или слънцезащитен крем. Ако подозирате, че някой от вашите продукти е виновен, опитайте се да отбележите кога се появява сърбежът. Възниква ли след като нанесете новия си лосион за тяло или може би след пръскане с парфюм?

Обезкосмяване

Ако сърбежът е локализиран по краката, подмишниците или бикини зоната и решите да нямате косми, това може да е резултат от вашия метод за обезкосмяване. Плъзгането на тъпо острие върху чувствителната кожа е най-бързият начин за раздразнение и сърбеж. „Бръсненето може да издърпа и усуче космения фоликул, предизвиквайки дразнене и възпаление“, казва д-р Робинсън. Тъпото острие, което е стояло в банята ви, също е много вероятно да съдържа бактерии или гъбички, които могат да причинят фоликулит – малки червени подутини или бели пъпки.

За да предотвратите фоликулит и дразнене от използването на тъпа самобръсначка, не забравяйте да използвате остра, чиста самобръсначка, когато се бръснете и ексфолирайте кожата редовно, за да елиминирате мъртвите кожни клетки. Отделянето на мъртви кожни клетки помага за изчистване на порите и предотвратява развитието на бактерии и гъбички в космените фоликули.

Екзема

Продължителният сърбеж може също да показва по-сериозно кожно заболяване като екзема. „Лекуването на основното заболяване е важна част от справянето със сърбежа“, казва д-р Адам Фридман, сертифициран дерматолог и професор в университета „Джордж Вашингтон“. Д-р Робинсън заявява, че екземата е „възпалителна реакция, която компрометира кожната бариера и причинява сърбеж по кожата.“

сърбеж; Istock

Снимка: iStock

„Може да бъде предизвикано от различни локални задействания, както и от причини, свързани с начина на живот, като стрес и чувствителност към храни“, казва тя. Много кожни заболявания като екзема изискват лекарства с рецепта от лицензиран дерматолог.

Псориазис

„Псориазисът е хронично възпалително автоимунно заболяване, което причинява натрупване на кожни клетки“, обяснява д-р Робинсън. Според Робинсън псориазисът възниква, когато Т клетките (или белите кръвни клетки) действат така, сякаш тялото ви е атакувано – въпреки че не е така. В отговор тялото започва да произвежда протеини, които причиняват възпаление. Кожните клетки реагират на това възпаление, като възпроизвеждат стари кожни клетки, които не могат да се отделят достатъчно бързо, така че тези клетки се натрупват и образуват дебели плаки, които могат да бъдат сърбящи, болезнени и дори могат да се инфектират.

Псориазисът може да се лекува с лекарства, здравословна диета и мерки за облекчаване на стреса. Както обяснява д-р Робинсън, както емоционалният стрес (като чувство на претоварване), така и физическият стрес (като консумация на млечни продукти, когато сте алергични или чувствителни към тях) ще накарат тялото да освободи хормон, наречен кортизол, който причинява възпаление. Тъй като псориазисът е възпалително заболяване, намаляването на нивата на възпаление чрез промени в начина на живот може да помогне за ограничаване на обострянията.

Краста

Крастата е „сърбяща кожна инфекция, причинена от мъничко акарче, което се е заровило в горния слой на кожата и е причинило възпаление“, казва д-р Робинсън. Тя обяснява, че крастата е заразна и се разпространява при продължителен контакт кожа до кожа с човек, който се е заразил с кожната инфекция. Симптомите включват възпалена кожа, сърбящ обрив и кожни рани. Според Робинсън крастата може да се лекува с локално или перорално лекарство, предписано от лекар.

Копривна треска

Копривната треска (уртикария) е „избиване на подути, бледочервени подутини или плаки по кожата, които се появяват внезапно, обикновено в резултат на реакцията на тялото към алерген“, обяснява д-р Робинсън. „Обривите обикновено сърбят и също могат да се усещат като изгаряне или ужилване.“ Копривната треска обикновено се появява по кожата бързо, изчезва бързо и най-често се причинява от реакция към локален продукт, храна или лекарство, което предизвиква алергична реакция.

За да лекувате уртикария, трябва да идентифицирате алергена, да вземете мерки за избягването му и да лекувате пристъпите с антихистамини. В екстремни случаи са необходими по-агресивни мерки.

Ухапвания от комари

Повечето от нас знаят колко сърбящи могат да бъдат ухапванията от комари, но научихте ли някога защо? „Когато комар ви ухапе, той поглъща кръвта ви, докато инжектира слюнката си в кожата ви“, обяснява д-р Робинсън. „Протеините в слюнката на комара задействат имунната система да реагира.“ Реакцията на имунната система към протеините в слюнката на комара са надигнатите, червени и сърбящи подутини, които познаваме като ухапвания от комари.

Отровен бръшлян, отровен дъб и отровна смрадлика

Отровният бръшлян, отровният дъб и отровната смрадлика могат да доведат до алергичен контактен дерматит поради лепкаво масло, наречено урушиол, което причинява сърбящ обрив с мехури при контакт с кожата, разкрива д-р Робинсън. Ако сте алергични към бръшлян, дъб или смрадлика (вид храст) и кожата ви ги докосне, маслото от урушиол ще полепне върху кожата в рамките на минути след контакта и ще се появи обрив в продължение на няколко дни.

Какви действия да предприемете:  

Винаги е най-добре да се консултирате с експерт, ако сърбежът по кожата е хроничен проблем. Дори когато имате сърбеж без обрив или екзема, посещението при дерматолог е от основно значение за правилната грижа. 

Непрестанният сърбеж може да увреди кожата ви повече, отколкото предполагате. Чесането разрушава кожната бариера – нашата армия към външния свят и предизвиква повече възпаление, тъй като е физическо нараняване. Драскането също оставя своя отпечатък чрез обезцветяване и белези, дори след като причината е идентифицирана и управлявана.

За да избегнете щетите, причинени от чесане, превенцията и лечението на сърбежа са ключови. Най-бързият начин да идентифицирате причината и да изготвите план за лечение е с помощта на дерматолог. 

За още новини от света на красотата, здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари