IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата от бъдещето

26 юни 2012 05 55

Новите тенденции в естетическата медицина, с които ще борим старостта

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Като консуматори ние се возим на страховито бързата въртележка на технологическия прогрес. Това, както знаем, води до страхотни пробиви и дори революции в медицинския сектор, но уви отнема доста дълго време, докато новостите стигнат до широката публика и навлязат в ежедневието ни.

Изключителността на 21 век откъм изобретения и открития остава недостъпна за редовия човек, освен ако, разбира се, не работите в козметичната индустрия. Изключително високите бюджети и агресивната маркетинг политика означават, че големите козметични компании могат да изкарват новите технологии на пазара, много преди фармацевтичните си колеги. Вече разполагаме с продукти, които напълно наподобяват ДНК, лекуват и възстановяват увредена кожа и се противопоставят на стареенето по-ефективно от всякога, а прогресът не дава никакви признаци на забавяне.

Сега ще хвърлим поглед в бъдещето на технологиите и продуктите за грижа за кожата, които вече са навлезли в ежедневието ни и не след дълго ще се превърнат в нещо съсвсем обикновено.

Терапията с обогатена тромбоцитна плазма PRP (Platelet Rich Plasma)

В духа на цялата вампирска истерия, която е обхванала света, невиждана от 18 век насам и раждането на граф Дракула, не е изненадващо, че една от набиращите популярност иновативни регенериращи процедури е свързана с източването, пречистването и подмяната на кръвта на човек.

Плазмената терапия всъщност не е толкова драматична, колкото звучи, тъй като само 30 до 60 мл кръв се вземат от тялото, поставят се в нещо като центрофуга и се въртят 15 минути. Концентрираните тромбоцити, които се отделят от течността при този процес, след това се инжектират обратно в кръвния поток на пациента.

По своята същност тромбоцитите представляват най-малките елементи в кръвта, тяхната концентрация съдържа големи дози биоактивни протеини. Те от своя страна са предпоставка за активация на стволовите клетки и латентните кожни клетки. Така се стимулира производството на нов колаген и хиалуронова киселина, съответно растежа на епителните клетки, които видимо подобряват състоянието на кожата.

Затова на терапията с тромбоцитна плазма се възлага надеждата, че ще стимулира развитието на нови клетки, ще коригира ДНК-то, ще лекува белези и наранявания и дори ще третира застаряващата кожа. Процедурата забавя появате на бръчки, отпусната кожа, премахва тъмните кръгове под очите, белезите от акне и др. Има най-голяма ефект в областта на лицето, шията и ръцете.

Нанотехнологията

Наномедицината "краде" заглавията по вестници вече от години и то най-вече заради етичните си дилеми около факта, че дава възможност за манипулация и контрол на материята на атомно равнище.

Ние всъщност вече отдавна се възползваме от благините на нанотехнологиите – новите ненадраскващи се бои по автомобилите ни, антимикробните лепенки и превръзки, свръх здравите, но и свръх леки карбонови материи (приложими в професионалните тенис ракети, например) и т.н.

В козметичния сектор дебатите около наночастиците са още по ожесточени. Този вид технология е голяма работа за козметичните компании, тъй като позволява да се използва по малко количество активна съставкат за постигане на по-голям ефект, което е доста икономически изгодно за всички. Това е особено полезно и се ползва усилено за важни продукти като слънцезащитните кремове например.

Магията на наночастиците е, че те проникват много успешно дълбоко в кожата и имат по успешно действие над всякакви проблеми. Но от тук произтича и дебатът – има теории, според които малките частици проникват толкова дълбоко, че достигат до лимфната система на организма и могат да причинят увреждания. Последни изследвания оборват тези страхове, което обаче не премахва опасността от вредата, която тези продукти нанасят на околната среда.

Липосукция с VASER

Това е най-новата и по последни данни, даващата най-впечатляващ ефект тенденция в естетическата хирургия, особено за мъже, последната технология след липосукцията и липоскулптурата. Тя превзе САЩ мълниеносно с обещанието за пълно телесно оформяне с минимално време за престой в клиника и възстановяване. По време на Vaser процедура (vibration amplification of sound energy at resonance), мастните тъкани се извличат от тялото с помощта на звукови вълни.

За разлика от липосукцията VASER-технологията освобождава и изсмуква само мастната тъкан на базата на селектиране само на гигантските и по-нестабилни мастни клетки. Другите тъкани не реагират на тази ниска по сила вълна, кървенето се предотвратява, няма странични ефекти. Посиняването е минимално, поради малката травма и липсата на нараняване на тъканите.

Податливата мазнина се премахва или рескулпторира от хирурга около определени мускулни групи, което позволява да превърнете досадните любовни дръжки в зашеметяващи плочки. Цялата процедура малко напомня на работа с моделин и благодарение на избирателното емулгиране на мазнините преди изсмукване, силно се намалява кръвозагубата, разкъсването, болката и травмите.

Лазер Фраксел

Лазерите неотдавна бяха прерогатив на NASA и останалите космически лаборатории, но днес са навлезли широко в ежедневието ни. Лазери като Фраксел (Fraxel) днес постигат резултати, които до скоро се постигаха посредством инвазивна хирургия. За разлика от другите видове лазери, които действат с изгаряне на горния слой на кожата и периодът на възстановяване е дълъг, Фракселът има способността да прониква под повърхността на кожата без да наранява нейния горен слой.

Действието му е сравнително деликатно и много прецизно, лекувайки с микроскопични лазерни колонки остаряваща кожа и белези. Неаблативните лазери, какъвто е Фракселът, също така са отличен метод за третиране на мелазма – кафяви пигментни петна, които често се появяват по време на бременност. Идеята е, че контролираната травма върху кожата стимулира производството на колаген, който освежава и почиства повърхността ѝ. За най-добри резултати са необходими между 4 и 6 процедури с няколко седмици пауза между тях.

КоментариКоментари