IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога да изхвърлим козметиката?

16 септември 2014 09 51

Всеки продукт има своя краен срок

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В козметичната чантичка на всяка жена има поне една спирала, която е засъхнала, едни сенки, които отдавна не са на мода, една очна линия, която не може да се отвори дори и един гланц с вече подозрителна консистенция и цвят.

Козметичните продукти съдържат консерванти, които да запазват състоянието им, но това не може да продължи вечно. Затова предлагаме ориентировъчно време, в което да държите и използвате съответните продукти и след това задължително да изхвърлите.

По този начин ще си спестите нежеланите алергични реакции, зачервявания и възпаления.

Лосионът за тяло

Сменяйте този тип козметични продукти на две години. Ако кремът ви за тяло е в буркан, то е по-вероятно да се развали по-бързо от този в бутилка с помпичка. Основните белези, по които да разберете за изтекъл срок на годност са промяна в цвета и аромата.

Лак за нокти

Този тип козметика се сменя всяка година. Ако пресрочите този период, възможно е да получите неприятно пожълтяване на нокътната плочка, което трудно да премахнете. Друг индикатор за смяна на лака за нокти е неговата консистенция – колкото по-гъст и труден за нанасяне е, толкова е по-близо до кофата за боклук.

Фон дьо тен

По принцип срокът на годност при този продукт зависи от неговата консистенция – течният се разваля много по-бързо от прахообразния. Най-добрият показател за състоянието на фон дьо тена е промяната на цвета, покривността и целостта. Ако не е обозначен крайният срок върху продукта, а само този на създаване, отбележете си точно две години живот и след това изхвърлете.

Спирала за очи

Този продукт трябва да се сменя задължително на всеки 3 месеца. Тъй като често се отваря и затваря, спиралата е изключително благоприятна среда за развиване на бактерии, които директно след това нанасяме върху очите си. Освен това, хубаво е, ако имате възпаление на очите, да се въздържите от използването на спиралата докато не се излекувате, за да не страдате от едни и същи симптоми дълго време.

Очната линия

Животът на очната линия може да варира от 3 месеца до 2 години. Като имате предвид, че течната линия е в пряк контакт с очите, сменяйте я на всеки три месеца. Ако използвате молив за очи, при постоянно подостряне, можете да го използвате две години след датата на производство.

Парфюм

Стандартният срок на годност при парфюмите е между две и три години след датата на производство. В зависимост от съставките, обаче, има аромати, които могат да издържат доста по-дълъг период. При този тип козметика съветваме да се допитате до консултант в съответния специализиран магазин, който да ви даде точна дата. Задължително съхранявайте парфюмите на тъмно и сухо място, за да запазите оригиналните аромати.

Гланц за устни

Задължително сменяйте на всеки две години. Когато изтече крайният срок за използване, обикновено се вижда много лесно. Гланцовете стават много по-гъсти и трудни за нанасяне, четките се втвърдяват, а червилата се размазват много лесно. За молива за уста важат същите правила, както при молива за очи – подостряйте често и не се притеснявайте до две години след първата дата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари