IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите естествени масла за коса и кожа – част 1

30 октомври 2014 14 40

Кои са те и какво представляват?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Естествените масла все по-често намират своето приложение в състава на различни козметични продукти.

Съвсем естественият процес за обръщане към природата и нейните лечебни и възстановителни свойства е първата стъпка към създаване на все по-качествена и ефективна козметика.

Кои са най-подходящите естествени масла за косата и кожата и какво знаем за тях?

Арганово масло

Този естествен продукт е с високо съдържание на витамин Е и есенциални мастни киселини, което го превръща в чудесен избор за овлажнител на коса, кожа и дори нокти. В естествено състояние аргановото масло има изключително приятен аромат – причина, поради която е сред първите места по избор за съставка в домашно приготвени маски.

Масло от авокадо

Рутинното втриване на масло от авокадо може да внесе в кожата същото количество омега 3 мастни киселини и антиоксиданти, колкото всекидневното консумиране на разнообразни плодове.

Кокосово масло

Кокосовият орех е богат на протеини, витамин Е и мастни киселини, които лесно и бързо се абсорбират от кожата. Маслото от кокос е често асоциирано със своите антибактериални свойства, а по принцип твърдото му състояние при стайна температура го превръща в изключително практичен спътник за дълго и далечно пътуване.

Масло от гроздови семки

Този тип масло е едно от най-препоръчваните за дами, които са с чувствителна и податлива към акне кожа, заради стягащите свойства, които притежава. Естественото съдържание на линолова киселина има лечебни, антибактериални и възстановителни свойства. Често срещаната му употреба в маски за коса се дължи на бързото абсорбиране и проникването на антиоксиданти дълбоко в тъканите и клетките.

Жожоба

Маслото от жожоба е най-близкият по състав продукт на човешкия себум. Именно поради това е често препоръчван за използване от дами, които са с мазна кожа, тъй като по естествен път регулира естественото производство на мазнина от епидермиса.

Масло от маслини

Зехтинът е идеална съставка за домашно приготвени маски за кожа заради богатия си състав на антиоксиданти. Често можете да го срещнете в състава на продукти против стареенето, медикаменти против екземи и суха кожа – има високо съдържание на витамини А и Е.

Масло от сусам

В продължение на изключително много време, в миналото, се е използвало масло от сусам в медицината. Високото антибактериално действие и цялостния му състав противодейства на високото ниво на холестерола и различни видове вируси. Можете да го използвате в суров вид при дразнене на кожата и дори слънчево изгаряне.

Бадемово масло

Препоръчва се ако желаете по естествен начин да почистите мъртвите клетки от кожата. Можете да приложите върху кожата за заличаване на тъмни петна, но вземете под внимание факта, че не трябва да го използвате, ако имате алергия към ядки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари