IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това го знае всяка жена: Любопитно за парфюма – Част 2

27 юни 2015 08 01

Какво можем да научим за ароматите и обонянието?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Използваме парфюми и аромати във всеки един ден от нашия живот. Имаме невероятната възможност да усещаме нотки и ухания, да ги определяме и да ги превръщаме в наша собствена запазена марка.

Но знаем ли защо парфюмът ни мирише по-различно след като сме обядвали? Или какво всъщност не успяваме да подушим с носа си?

Това са все въпроси, свързани с любопитните факти около най-често използвания козметичен продукт.

След като ви представихме първата порция интересни подробности около ароматите, идва ред за втората.

Ето какво още трябва да знаете:

1. Можете да подушите страх

Експерименти показват, че чрез химическите сигнали, произведени под формата на специфична пот, хората могат и да долавят емоции. Ако става въпрос за партньора ви, на подсъзнателно ниво можете да усетите и щастие.

2. Създателят на парфюма Miss Dior не е имал обоняние

В първата част ви разказахме за вдъхновението около Chanel No. 5, а сега е време да вдигнем завесите и на друг известен аромат – Miss Dior. Един от най-великите парфюмеристи на всички времена, Жан Карл, изгубил своето обоняние в по-късните години от живота си. Въпреки това, в наистина вдъхновяващ обрат, той създава легендарният Miss Dior за Christian Dior единствено по спомени за миризмата на нотки и молекули.

3. Един и същи парфюм мирише различно на всеки човек

Парфюмеристите казват, че индивидуалната химия в тялото на човек „изважда“ определени нотки от даден аромат много по-силно, в зависимост от вашия ген или диета.

4. Можете да усетите само три аромата един след друг

След това „магическо“ число, сетивността ви няма да бъде способна да открива разлики между комбинациите с нотки. Преди да подушите нещо, задължително се разходете на открито или усетете аромата на кафени зърна.

5. Впръскването на парфюм в косата задържа аромата по-дълго

Поради естественото омазняване на скалпа, той е чудесен за съхраняване на аромат. Вашият парфюм не само, че ухае по-дълго защото сте в движение, но и се разнася равномерно и ненатрапчиво.

6. Парфюмите на известните личности са по-евтини и миришат по-сладко

Причината за това явление не е, че сладникавите нотки са по-евтини, а по-скоро защото се търсят много повече от млади хора, за които се смята, че имат по-нисък бюджет. Тийнейджърите имат по-малко развито усещане за миризми и точно тези сладки нотки се харесват повече.

7. Големите хотелски вериги си имат собствен, уникален аромат

Като част от търговската марка, определени хотелски вериги са разработили специален аромат, който гостите им да идентифицират. Шератон, например, винаги миришат на карамфил и жасмин.

8. Парфюмеристите трябва да определят най-малко 250 аромата за първия си тест

Известните като „Носовете“ професионалисти имат най-желаната работа в света на ароматите. Разбира се, те трябва да бъдат висококвалифицирани и без проблем да правят разлика между повече от 250 аромата, преди да определят дали отговарят на изискванията. Това обяснява защо тези професионалисти са само 50 в целия свят.

9. Одеколоните имат различно ниво на pH

Има причина да се създават отделни мъжки аромати. Кожата на силната половина от човечеството е много по-кисела, отколкото женската. Точно тези нива на pH са причината всеки аромат да мирише по различен начин на всеки човек.

10. Обонянието е като мускул

Колкото повече миришете, толкова по-силно обоняние ще развиете. По тази причина е напълно възможно да стане и доста по-претенциозно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари