IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да познаем развалена козметика?

17 октомври 2015 04 21

Някои отличителни характеристики

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Знаем, че козметиката, както повечето продукти, има срок на годност.

Но съхранението ѝ в колата или в гореща и влажна баня може да се отрази неблагоприятно на консистенцията, цвета и активните ѝ съставки.

Нещо, което ускорява процеса по разваляне и рано или късно ще ви принуди да си купите нова козметика.

Представяме ви няколко отличителни характеристики, по които можете за секунди да познаете, че гримовете ви са съсипани.

Също така добавяме и съвети за това, как да съхранявате правилно любимите си продукти, за да удължите техния живот.

1. Кои продукти се развалят?

Генерално, течните продукти имат много лоша реакция на топли условия, отколкото твърдите и прахообразни такива. Също така, козметика, която има натурални съставки също е по-вероятно да реагира. Кремове за лице, тяло и друга грижа за кожата имат специфични молекулярни структури. UV лъчите могат да променят тези структури и напълно да ги унищожат, превръщайки продукта в неефективен.

2. Как да познаем дали един продукт се е развалил?

Първо, използвайте носа, за да проверите за промяна в мириса – това е първата индикация за изтекъл срок на годност. В зависимост от козметиката, можете да видите разтопяване или пигменти, чиито цветове изсветляват. Пример за това е червило, което дълго е било в кола. Най-големи промени се отчитат в слънцезащитните продукти и фон дьо тените.

Пигментите и формулата ще се отделят. Това означава, че ако нанесете малко количество върху ръката, ще видите отчетлива граница между по-светла и по-тъмна част. Течните слънцезащитни продукти ще променят консистенцията и от плътни кремове, ще се превърнат в течни такива с лека текстура.

3. Могат ли да се „спасят“?

За съжаление, не. Ако видите каквато и да е промяна в консистенцията, най-добре е да изхвърлите съответния продукт. UV защитата, например, е последното нещо, което искате да търпи промяна.

4. Как да съхраняваме?

Продуктите с масла и силикони, включително и парфюмите, трябва винаги да бъдат в помещение със стайна температура, тъй като в противен случай ще се развалят или ще променят свойствата си. Ако държите да ги оставите в колата, използвайте силиконова, цветна торбичка, защото иначе слънчевите лъчи ще имат негативен ефект върху активните формули в състава.

Ако сте на почивка на място, което е с по-високи температури, съхранявайте продуктите в най-студеното помещение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари