IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенденции, грижа и спа – всичко за маникюра през 2016

28 февруари 2016 12 00

Гергана Баева от COCO Nail House разказва пред Tialoto

Снимка: COCO Nail

Снимка: COCO Nail

Когато става въпрос за маникюр, обикновено първата асоциация е лак за нокти и декорация. За щастие, процедурата е много повече от това.

Правилното отношение, грижата, изкуството, модата и умението за релакс се сливат в едно, за да дадат съвременния облик на маникюра.

В днешно време поддържаните нокти са не просто начин да се чувстваме добре, но и да заявим на околните, че имаме отношение към всеки един детайл и уважаваме както същността си, така и начина, по който изглеждаме.

Светът на маникюра е необятен, със сигурност много цветен и предлагащ за всяка една жена и различна индивидуалност по нещо.

За да се сдобием с най-добрите съвети за ноктите се обърнахме към Гергана Баева – собственик на COCO Nail House.

Тя ни разказа за маникюра като мисия, актуалните тенденции и това как да се сдобием с красиви, здрави и поддържани нокти.

И към всичко това да добавим частица от себе си, която да покажем гордо на света.

Какво е най-важното за едни нокти, за да бъдат здрави и красиви? Как да ги поддържаме?

Златното правило за красив маникюр е основата, добре и редовно поддържани нокти. От там нататък, личният стил е преди всичко. Първо – правилната форма да бъде твоята форма, трябва да се съобразим с естествената форма на ноктите и какво биха ни позволили, ежедневието и дали едни например по-дълги нокти няма да ни затруднят. А защо и да не разнообразяваме от време на време, ако формата ни го позволява. Второ – за да имаш хубави нокти, трябва да ги почистваш редовно от мъртвата тъкан. Ноктите имат и жива тъкан, като почистването се извършва под нея (кутикула или повече познати като кожички). Ако я режеш, все едно нарушаваш естественото състояние на ноктите. Препоръчваме само и единствено ако чисто естетически се налага да се режат кожичките, но ако може да се избутат е по-добре. Кожичките са продължение на нокътното легло и го предпазват. Колкото повече ги режем, толкова повече рискуваме да се образуват ранички, да се инфектира по някакъв начин, а и растат повече, ако не се режат правилно. Препоръчваме ако все пак искате да се премахват, да го правите при специалист, защото той знае как да го направи правилно. Третата стъпка е хидратирането – добре е да се използват масла, които да се нанасят редовно. В тях има витамин А, витамин Е, бадемово масло и всички съставки, от които ноктите имат нужда. Редовното правене на маникюр води до красиви ръце, като е хубаво да се прави от професионалист. В домашни условия е много вероятно нещо да не се направи както трябва и да доведе до не толкова красиви резултати. Един професионалист ще помогне нещата да се случват правилно.

Много актуална беше издължената форма на ноктите, тип „бадемова“. Още ли е модерно това?

На първо място е модерно това, което ти отива на теб. Да, бадемовидните форми все още са актуални. Тенденцията си е тенденция, но ако това не е практично, съобразяваш се с формата, която е подходяща за твоите нокти. Тук е и нашата роля да консултираме клиентите ни. Една бадемовидна форма издължава пръстите като цяло, но има плочки, които са прекалено дълги и нямат нужда от допълнителна дължина. Тогава издължаването идва в повече и не е препоръчително, освен ако не е търсен ефект. Прекалено разширените нокти, почти трапецовидни, също не носят на тази тенденция, тъй като самото стесняване не е пропорционално.

Ако ноктите ни се чупят лесно и се нацепват, какво можем да използваме за ефективно заздравяване?

Има различни видове заздравители на нашия пазар, които са много подходящи за целта. Важна е обаче и самата диагностика – от какво имат нужда ноктите и кой точно да се използва. Ние сме се спрели на варианти, които са както с ежедневно нанасяне, така и на такива, които се нанасят на принципа на гел лаковете, изпичат се и остават да действат около 10 дни. С последния може даже да се лакират ноктите ако не обичаме да ги виждаме без цвят. Заздравителите се препоръчват само когато има нужда – съдържат всички витамини като маслата плюс кератин, който е основата на всеки нокът. Но не забравяйте, че за да са здрави, трябва да се поддържат редовно.

Мит и легенда ли е, че гел лаковете увреждат плочката или това зависи само и единствено от ноктите?

Има нокти, които не са подходящи за такова трайно затваряне на нокътната плочка, макар и за две седмици. Някои марки гел лакове са по-агресивни и допълнително допринасят за „задушаването“ и увреждането на ноктите. Ако клиентът е нов за салона, задължително правим една диагностика, но ако заедно решим да се използва гел лак, обратната връзка на следващо посещение е много важна за нас. Добре е след второ посещение да се извърши консултация дали това е добър вариант, а и ще проличи по ноктите на клиента. Ако има дама, която държи по една или друга причина на такъв тип формула лак, но няма здрави нокти, то тогава първо трябва да се заздрави плочката максимално и чак след това да се постави гел лак. Иначе рискуваме маникюрът да е нетраен и допълнително да се влоши състоянието на ноктите. Важното е клиентът да споделя и да имаме комуникация, за да знаем как точно да подходим. Второто определящо е начинът, по който се поставя гел лакът. Ноктите не трябва да се пилят. Едно почистване с полираща пила, да, без да се препилва нокътната плочка с по-груба пила. Това би нарушило горния слой, ноктите стават по-тънки, чупливи и чувствителни. Не трябва да се пренебрегва и премахването на стар гел лак от ноктите – всяка марка си има продукт, който премахва гел лака. И тук нещо много ключово – важно е да не го „обелваме“ сами, защото без да усетим отнемаме от горните слоеве на нокътя, те са изключително тънки и лесно раними. И един съвет от нас – правете си на всеки две седмици маникюр ако предпочитате да е с гел лак – добре е да се освежават ноктите, да се почистват кожичките и не на последно място – да имате красив и издържан маникюр още от основата.

За педикюра същото ли е? Колко често трябва да посещаваме професионалист за ноктите на краката?

При педикюра не е по-различно. Отново за да имаме красиво оформени нокти и добре изглеждащи крака в топлите месеци е добре грижата да е целогодишна. Посещение при професионалист веднъж месечно е абсолютно достатъчно. През зимата много повече се натрупват кожички по петите и ходилата. През лятото ги усещаме, защото ходим боси, те се втвърдяват, краката стават по-груби. Но през зимата, макар и по-малко да ги усещаме, те се натрупват още повече от запарването в топлите обувки. Затова е добре да се прави поддръжка всеки месец. Ако нямаме възможност да посещаваме професионалист, то поне вкъщи да се почистват ходилата. А хубавото е, че не е задължително да ходим с лак през зимата. Можем да го оставим за моментите, в които искаме нашите крака да са допълнителен аксесоар за лятото, например, когато краката са доста на показ в прекрасни и закачливи отворени обувки. Нормално е през пролетните месеци да има бум на педикюрите, но напоследък все повече дами се подлагат на редовна поддръжка. Много е важно точно тази услуга да бъде достъпна и да бъде форма на общуване, това което ние направихме – не да си затворен в малки стаички или зад параван, а например да пиеш кафе с приятелки, докато ти правят педикюра на удобно диванче, или да релаксираш с любима книга и ароматно кафе или чай до теб. Мислейки за салона още преди да го създадем преди година, стигнахме до извода, че трябва да има място само за тази услуга – тя изисква различен тип атмосфера, спокойствие и като цяло да превърнем грижата за ръцете и краката в ритуал и изживяване. Педикюрът и маникюрът не трябва да са в дъното на салона като поддържаща услуга. Искаме да дадем един час спокойствие, който да си е само за теб. Затова и подписът ни е „Превърни грижата за себе си отново в удоволствие“.

Какви са процедурите спа маникюр? Какво е специфичното за тях и какво е важно да знаем?

Спа процедурите са много приятни и продължават по-дълго, отколкото една класическа услуга, момент, който аз лично искам да продължава още повече. Не препоръчваме да се лакират ноктите след такава процедура, защото самите те и кожата са толкова подхранени и наситени с масла, че самото покритие няма да е издръжливо. Препоръчваме спа услугите да се правят целогодишно, няма препоръчителен период, защото те са една своеобразна почивка и подхранване за ноктите и кожата. Пак опираме до диагностиката, защото имаме клиенти, на които ръцете им са много сухи през зимата и те задължително си правят спа маникюр. Процедурата продължава час и половина, в който имаме класическата грижа с оформяне и почистване на нокътната плочка, но и няколко допълнителни стъпки. В началото е маслената баня, в която се добавя вода и става млечна. В нея се накисват кожичките, след като ги оформим в желаната форма, преди почистване. Наслаждаваш се на серия от масажни движения през цялото време, ексфолира се нежно кожата от лактите до пръстите и следва маска, която престоява поне 10 минути. Когато се почисти мъртвата кожа, маската прониква в дълбочина. На финала е лосион, което отново хидратира и е със съставките на цялата серия. Процедурата е с отпускащи аромати, които в допълнение с масажа правят истински момент на релакс. Същите стъпки следваме и в педикюра, който е с органик-продукти при нас. Лятото е много приятно ако се сложи охлаждаща маска. Тук ще ви издам една тайна – съвсем скоро ще лансираме и козметични продукти под марката СОСО.

Колко е важна хигиената за този тип процедури? Какви са критериите за това да открием правилното място, защото ако то не е добро, това е притеснително.

Хигиената е изключително важна. Нормално е този въпрос да притеснява клиентите, но ако човекът, който стои срещу теб с твърдението, че е професионалист и не спазва базовите правила за хигиена, това е наистина притеснително. Дезинфекцията на инструменти и вани за педикюр при нас са една от водещите практики, използват се огромни количества дезинфектант. Без да преувеличавам. Ние имаме вътрешен правилник за работа, от най-дребния детайл, през хигиена до работата с клиенти, за да работят всички по едни критерии и да имат еднакво усещане към клиента.

Наближават абитуриентските балове. Какво избират момичетата, какво е актуално и какво бихте препоръчали?

Прави ми впечатление, че напоследък все по-рядко се слагат ноктопластики. Момичетата разчитат на собствените си нокти и са много по-естествени. На по 18-19 години да изглеждат по-възрастни не е добре. Тенденцията е, че се възползват от тази момичешка красота, което е много вдъхновяващо. За тази година в Милано и Париж видях повечето тенденции, които ще са много актуални тази пролет и това лято. Актуален е френският маникюр, но не класическият с бяла линия, а с цветна такава. Актуално е да се съчетава с грима – зелен грим с маникюр в тази палитра. Телесните цветове властват много. Всички нюанси на нюд, от по-студената гама, която е към розово, до по-топлата към кафяво, са супер актуални. Открива се съчетание с мат и тотално завръщане на червеното и розовото. Ако следим като тенденции цветовете, това са червено, жълто и синьо, без значение дали като основа или акцент. За по-смелите са маникюри в цветовете на дъгата, които имат от всичко по малко. За червеното е едно ренесансово влияние – ако миналата година откривахме повече коралово, то тази година е червеното в по-топлите нюанси, по-светлите.

Как се промениха тенденциите при декорациите?

Тази есен беше актуално да се използват много камъни в „грънч“ тематиката, а сега отиваме към геометричните форми. Много актуални ще са правите линии, които могат да се разполагат както хоризонтално, така и вертикално. Модерно е да се комбинират помежду си и да има игра с дебелината им. Един нюд маникюр с червени или черни линии в геометрични форми стои страхотно.

Каква ще е модерната форма на ноктите за пролет-лято 2016?

Много е забавно, защото този сезон е модерно повече от едно, което дава много свобода. Има както къс овал, така и малко по-бадемовидна форма. За нокти, които трябва да са малко по-квадратни, формите са меки. Залага се на овални форми, като не е задължително да са дълги. Един къс нокът този сезон ще е по-актуален, по-женствен. Цветята и многото флорални елементи няма да са толкова модерни. Цветовете могат да се комбинират според личните нагласи, разбира се. Аз лично много обичам тези естествени, нюд цветове, защото ми вдъхват спокойствие. Комбинацията между мат и гланц е изключително актуална, правим я с голямо удоволствие, защото е интересна играта със светлината. Вече не е задължително да имаш еднакви декорации на двете ръце, не е нужно да са като огледало. Интересни са съчетанията с различни нокти и „half moon“, което е като обърнат френски маникюр.

А металните отблясъци, те остават ли като тенденция от миналата зима?

Металните блясъци са нещо, което е много актуално. Златно и сребърно под всякаква форма – без значение дали е изцяло върху ноктите или само като акцент. Ноктите са 10 аксесоара, които ти носиш ежедневно. Използват се много пигменти, които се влагат като декорации и се получава плавно преливане. Тенденциите са такива, че има за всеки по нещо.

Още от творенията на салона за маникюр и актуалните тенденции върху ноктите можете да разгледате в нашата галерия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари