IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емоционални етапи на слънчевото изгаряне

7 август 2016 14 15

Как протича един ден с неприятен край?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Колкото и да се опитвате да го избегнете, понякога просто изгаряте под слънцето.

Може би сте нанасяли отново и отново слънцезащитен крем, но въпреки това лъчите са стигнали до кожата ви и са я направили толкова болезнена и червена, че просто не ви се мисли за следващите дни.

Понякога нещата са различни – изгарянето може да е толкова лошо, че преминавате през няколко силни емоционални етапа. Ето кои са те:

1. Блажено неразбиране

Лежите си до басейна или морето и се печете на слънце. Всичко е страхотно – лек ветрец гали тялото ви, миризмата на море ви упоява, а шумът на водата асоциирате с релакс. Може дори да ви мине през главата, че не се печете достатъчно на слънце. Или даже може да заспите.

2. Съмнение

Вече е към втората половина на следобеда и започвате да се замисляте, че усещате кожата си една идея по-гореща. Може би леко сте изгорели? Сменяте мисълта и оставате да лежите, докато слънцето не се скрие.

3. Болка

Време е за душ. Преди да влезете в банята хвърляте един поглед в огледалото и се чудите как успяхте да се сдобиете с толкова цвят този ден. Пускате водата и... О, БОЛКА! Защо ли усещате, че сякаш сте ужилени от стотици пчели? Това е по-лошо и от сцената с душа в „Психо“. Бързо сменяте водата само на студена и си обещавате, че никога повече няма да се изкъпете!

4. Шок

Поглеждате се в огледалото след като сте излезли от банята и този път сте изненадани. На практика сте червени като Доналд Тръмп. И това е само една част от тялото ви, защото обичате да се печете и по корем.

5. Борба за оцеляване

Бързо излизате до аптеката, за да си вземете нещо, което да успокои малко кожата. Нанасяте го и чакате, за да попие. Точно в този момент се запитвате какво правите с живота си и дали тази мъка ще премине някога.

6. Преговаряте

Започвате да обмисляте цялото си съществуване около изгарянето на кожата ви. Всички дрехи ви причиняват болка и най-големият ви страх е да не се допре четка или каквато и да е друга твърда повърхност. Тъй като изгарянето на кожата вдига вътрешната температура на тялото, всяко обръщане, докато спите, е мъчение.

7. Отричане

Вече е минала една седмица и кожата ви най-накрая започва да потъмнява. Готови сте да излезете от дома си. Взели сте всякакви мерки против обелването и може и да ви се струва, че сте като змия, но поне имате бронзов тен.

8. Приемане

В крайна сметка, случило се е, няма как да върнем времето назад и просто трябва да приемем факта, че ще се белим ужасно много. Независимо колко алое вера поставяте върху тялото си, процесът е необратим и малко по малко започвате да се примирявате.

8. Внимание

Истина е, че всяка проба-грешка ни учи. Осъзнаването на факта, че е задължително да използваме слънцезащитен крем всеки път, когато сме на плаж или изложени на слънчеви лъчи е само в наша полза. Просто следващият път се възползвайте и от сянката на чадъра поне през часовете, в които слънцето е силно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари